У Коломиї запустили унікальний медапарат ангіограф для діагностики важких серцевих захворювань, отриманий за сприяння Андрія Іванчука

У Коломийській ЦРЛ запустили високосучасний медичний апарат – ангіограф. Мешканці Коломиї та Коломийщини, а також прилеглих районів зможуть отримати швидку і якісну діагностику.

У 2017 році було відібрало 13 медичних закладів в Україні, які отримали це обладнання за співфінансування з держбюджету.

Коломия – єдина серед райцентрів Прикарпаття, яка має цей медапарат. Це вдалося за сприяння народного депутата, коломиянина Андрія Іванчука.

Також він доклав зусиль, щоб лише за останні три роки на медичне обладнання Коломийщина отримала понад 100 млн грн. Це вперше була виділена така значна сума за роки незалежності.

Окрім ангіографа, вартість якого становить 23 млн грн, було закуплено рентген-обладнання, УЗД-апарати, артроскопічну стійку та чимало іншого важливого обладнання, яким наповнили поліклініку та лікарню у Коломиї.

“5 років тому як депутат Верховної Ради вирішив, щоб необхідно якісно змінити медицину в нашій рідній Коломиї. І дякуючи голові ОДА, районній, міській владі, моїм колегам з Верховної Ради, нам це вдалося. Особливо висловлюю вдячність нашим лікарям, які зуміли освоїти це медичне обладнання, яке виділяла держава. За 5 років я можу сказати – немає такого райцентру в Україні, який би мав таке надсучасне медобладнання. Сьогодні Коломия найкраща в Україні за рівнем діагностичного обладнання. Зроблена повністю поліклініка – це безпрецедентне  фінансування”, – наголосив народний депутат.

Андрій Іванчук зазначив, що тепер мешканці Коломиї і району, а також мешканці Городенківщини , Снятинщини, Косівщини мають змогу виявляти хвороби на ранніх стадіях.

“Це заощадить і кошти, і час, і здоров’я і дасть можливість жити довше і якісніше. Так, крок за кроком, нам вдається робити зміни, попри те, що ми воюємо з найбільшою армією в світі. Але нам таки вдається розбудовувати освіту і медицину. Для цього треба наполегливо працювати. Те, що колись раніше можна було робити в інститутах, наукових центрах, – сьогодні можна робити у поліклініці та лікарні Коломиї”, – розповів народний депутат.

Коломия – перша серед інших 12 міст запустила ангіограф у роботу.

На запуск медапарата приїхав голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук. Він підкреслив, що відкриття ангіографічного відділення у Коломиї –  результат співпраці влади на різних рівнях.

“Коломия є базовим майданчиком, ті зміни, які відбулися за останні роки, є яскравим свідченням плідної роботи. Я хочу подякувати народним депутатам за їхню підтримку. Мені приємно, що ми побачимо сьогодні ангіограф у Коломиї.

Івано-Франківщина є взірцевою,  і цю планку, яку ми сьогодні підняли в Коломиї, слід запровадити у всіх інших районах.  Подивіться на Коломийську ЦРЛ і коментарі тут будуть  зайві”, – наголосив очільник Прикарпаття.

Вартість ангіографа становить 23 млн грн. Як наголошує головний лікар ЦРЛ Петро Лесів, огляд на медапараті у випадку невідкладних станів, таких як інфаркт та інсульт, – безкоштовна.

Ангіограф був вкрай необхідний коломийським лікарям – щорічно близько 500 людей потрапляє до стаціонару ЦРЛ з інфарктами міокарда та інсультами (за рік реєструють близько 150 інфарктів та 350 інсультів).

Введення в дію ангіографа суттєво зменшить смертність, термін перебування в медичному закладі, інвалідність, – наголошують коломийські медики.

Як розповідають лікарі ангіографічного кабінету – інтервенційний кардіолог Оксана Остафійчук та кардіолог Михайло Мосур, завдяки ангіографу видно усю карту судин потрібного органу чи частини тіла. Лікарі зможуть оперативно розпізнати зміни, що відбуваються в судинах і тканинах.

Якісне і точне зображення дає детальну картину процесів, що відбуваються. Крім того, подібні апарати дозволяють зробити процес обстеження пацієнта простим, швидким і якісним. А простота управління апаратом оптимізує роботу лікаря.

“Деколи постає питання, чи людина готова на дане обстеження чи ні, коли триває діагностика, тоді ми вже говоримо є звуження чи ні. Тобто під час обстеження повноцінно з нею спілкуємося”, – розповіла лікарка Оксана Остафійчук.

За словами заступника Коломийської ЦРЛ Віктора Бойка, ангіограф дозволяє діагностувати аневризми судин головного мозку  – апарат має майже 40 показів до різних видів втручань.

“Ми надіємося, що апарат повністю себе виправдає. Це прекрасна річ, про яку Коломия могла тільки мріяти”, – сказав медик.

Ангіографічний кабінет в ЦРЛ відкрили в травні, після того лікарі пройшли навчання в Україні та за кордоном і зараз готові проводити якісну діагностику.

“Минулого тижня на ангіографі в одного пацієнта виявили дуже серйозне звуження судин і франківські лікарі привезли стент, поставили його нашому коломиянину і він здоровий пішов додому. З сьогоднішнього дня це відділення може нормально функціонувати”.

Андрій Іванчук розповів, що заснований ним благодійний фонд “Покуття” відправить лікарів на навчання у сучасні європейські клініки.

Окрім запуску ангіографа, під час візиту оглянули нещодавно повністю оновлений приймальний покій, який став сучасним відділенням екстреної невідкладної медичної допомоги.

Тепер пацієнтам, яких привезли до лікарні, можуть швидко і в одному відділені надати необхідну першочергову допомогу. Також поряд розміщені сучасні операційні та післяопераційні, де врахований досвід клінік Івано-Франківська, де пацієнт може деякий час перебувати після операції.

Голова фракції у ВР “Народний фронт” Максим Бурбак наголосив, що коломийська поліклініка є прикладом якісних змін, які відбуваються в країні:

“Це яскравий приклад і відповідь всім зрадофілам, які зараз розказують, що в Україні нічого не зробили – нічого не будується, все дуже погано. Ваша поліклініка, яку з 2000-ого року не могли добудувати, є прикладом. Попри те що “Народний фронт” і прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у 2014 році зберегли Україну від дефолту, хочу нагадати: на єдиному казначейському рахунку тоді було 108 тисяч гривень. Попри ті всі загрози, які є тепер перед Україною – це агресія Росії, це й тяжка економічна ситуація – такі об’єкти робляться.

В мене на окрузі Хотинський пологовий будинок будували з 1984 року, ми цього року плануємо його здати. Тобто ми показуємо яскравим прикладом, що країна змінюється. Так, хотілося б швидше, так, люди вимагають пришвидшення економічних реформ, щоб краще стало жити. Але крок за кроком ми наближаємося до нашої мети – побудова єдиної незалежної держави Україна. І такі приклади показують людям, що Україна йде у правильному напрямку. І “Народний фронт” робитиме все, щоб Україна розвивалася. Ми небагато обіцяємо, але те, що обіцяємо, ми завжди робимо. “Народний фронт” – єдина політична сила, яка на 100% виконала свою передвиборчу програму”.

Народний депутат, секретар Комітету ВР з питань бюджету Володимир Шкварилюк розповів, що у 2016 році Івано-Франківщина по соцекономрозвитку у державі посіла перше місце, тоді область отримала 300 млн грн.

“Те, що ми сьогодні побачили – стільки апаратів і скільки, напевно, врятовано життів, – говорить про те, що держава рухається у правильному напрямку. Такими прикладами ми показуємо, що все ж таки в державі щось робиться, треба голосувати за бюджет, треба розвивати свій край, бути патріотом  не лише краю, а й всієї держави. Тож ми рухаємося в правильному напрямку.

Наведу лише кілька цифр. За 2016 рік наша область по соцекономрозвитку у державі посіла 1 місце, ми отримали 300 мільйонів тільки на соцекономрозвиток. Це тому, що тодішній  прем’єр-міністр був з Прикарпаття, тому що Андрій Іванчук, замголови фракції, теж звідси. Цього року, я думаю, ми теж будемо у трійці. Згідно з останнім проголосованим рішенням, наша область з мільярда гривень отримає 125 мільйонів. Це перший транш у цьому році. І ще буде напевно декілька траншів, тож думаю, що ми теж достойно будемо виглядати – все ж таки і завдяки Андрієві Володимировичу,  який не тільки медициною займається, а який займається і освітою, і культурою, і спортом”, – розповів Володимир Шкварилюк.

Головний лікар Коломийської ЦРЛ Петро Лесів подякував Андрію Іванчуку та владі різних рівнів за закуплене медичне обладнання.

“Я дякую всім до цього причетним. 25 млн витрачено на найсучасніше обладнання, яке змінить структуру надання меддопомоги у нашій лікарні, яка також є базовою для Городенківського, Снятинського районів”, – додав він.


11.02.2019 1525
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

573
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1766 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1093 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

526
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6874 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11329 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

303

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1034

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1089

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1082
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

243
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1050
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

816
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

689
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2913
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4414
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18407
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

265
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

327
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

636
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

738