У Коломиї активно маніпулюють думкою виборців

 

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/v/t34.0-12/12166585_864928273603627_62141039_n.jpg?oh=f7da91a4401231c455f166765077d0bf&oe=562632D3

 

У Коломиї активно маніпулюють думкою виборців. Під час останнього прямого ефіру на телебаченні одного з основних кандидатів на посаду міського голови, з метою привернення симпатій виборців, пролунало кілька оманливих тез. Мета – поширити ідею недоцільності змін у Коломиї.

 

Маніпуляція 1. Про виборчу систему

Новий-старий кандидат, тобто міський голова, зазначив, що знає всі списки політичних партій, зокрема їхні прохідні частини, і може назвати до 2/3 складу нової міської ради, оскільки усвідомлює рейтинги політичних сил. Тому, на його переконання, нова міська рада буде більш конструктивною, ніж діюча.

У виборчій системі, за якою виборці 25 жовтня обиратимуть депутатів, – немає прохідних частин списків. Слова мера не відповідають дійсності. Новий закон – це політична мажоритарка.

  1. Кого буде обрано депутатом і скільки депутатів від тієї чи іншої політичної сили буде обрано – найперше залежить від того, чи подолає партія 5-відсотковий бар’єр і скільки загалом набере голосів виборців.
  2. Залежно від цього буде розділено місця у депутатському корпусі. Новий депутатський корпус матиме не 50, а за новим законом – 34 депутати. Тому, наприклад, якщо партія «Ікс» набере 10% голосів виборців, то вона зможе претендувати на 3-4 місця у депутатському корпусі, тобто заведе 4 депутатів (три повні депутати і четвертий зайде за рахунок так званого виборчого бонусу).
  3. Але і це не край. Хто саме стане депутатом – напряму залежить від кількості голосів виборців, які вони віддадуть конкретному кандидату на тому чи іншому окрузі. Припустимо, якщо на всіх округах проголосує однакова кількість виборців за різних кандидатів і Василь набере на своєму окрузі 100 голосів, а Леся – 50 голосів, то Василь буде у списку вище від Лесі. Чи пройде Леся? Залежить від того, чи буде вона у цій четвірці депутатів. Якщо більше за Лесю набере Ігор (70 голосів), Лариса (65 голосів) і Світлана (51 голос), то Леся депутатом не стане.
  4. Василь і його однопартійці потраплять у депутатський корпус лише тоді, коли їхня партія набере більше ніж 5%. Якщо ж Василь набере 100 голосів, а партія не набере 5% – то ні Василь, ані Леся, ніхто від цієї партії депутатом не стане.

Щоб не розпорошувати голоси, потрібно голосувати за прохідні політичні сили, а не маловідомі чи містечкові бренди, які не мають підтримки ні виборців, ні політиків на всеукраїнському рівні. Який сенс обирати в міську раду депутата, який не має виходу і зв’язків на народних депутатів, у Кабмін? Коломия – не автономія і не окрема республіка, а є складовою загальнодержавного устрою і прямо залежить від того, чи є можливості лобіювання інтересів Коломиї на загальнодержавному рівні.

У новій міськраді діючий міський голова навряд чи матиме представництво в депутатському корпусі. Адже щонайменше головні 4 політичні сили, які ґарантовано проходять у міську раду і які в сумі набирають більше ніж 60% голосів виборців та формуватимуть нову раду, заздалегідь до виборів дійшли згоди, об’єднали свої людські потенціали та підтримали Любомира Глушкова, – основного опонента І. Слюзара. Інша популярна політична сила, яка має свого кандидата на міського голову і вже задекларувала про свої наміри до співпраці із Л. Глушковим.

Союзники пана Слюзара? Їх просто немає. Аргументація наведена у пункті «Маніпуляція 4».

Виходячи з аналітики та логіки, якщо б діючий міський голова вчергове переміг на виборах – він не те що не матиме своїх однопартійців серед депутатів, але й має реальний шанс отримати недовіру від нового депутатського корпусу. Чи готова Коломия знову до таких експериментів?

 

Маніпуляція 2. Про вибори на 2 роки.

У жодному законодавчому документі не вказано, що чергові місцеві вибори будуть 2017 року. Тому твердження І. Слюзара про те, що нова влада обирається лише на 2 роки, не відповідає дійсності. Робиться це для своєрідного зомбування виборців. Якщо узагальнити – щоб створити ідею, що «коней на переправі не міняють». Але і коней міняють, які воза не тягнуть, і ради будуть обрані на 5 років. Оскільки Президент після трагічних подій 31 серпня 2015 р. під Верховною Радою переніс розгляд і ухвалення змін до Конституції після проведення місцевих виборів. Через це – рішення про проведення виборів у 2017 році – немає. А згідно з чинною на нинішній день Конституцією України, законодавство не має зворотної сили, тому обрані 25 жовтня міські ради працюватимуть 5 років.

 

Маніпуляція 3. Бізнесмен – не бізнесмен.

Кандидат на міського голову І. Слюзар заявив, що був у 2010 році бізнесменом, але вже не бізнесмен, а чиновник. При цьому не пояснивши, куди дівся його бізнес, а пам’ятаємо, що кандидат був найбільшим забудовником Коломиї та власником авторемонтних майстерень. Якщо промоніторити 5 років каденції І. Слюзара, то Коломия пережила справжній будівельний бум. А «Спафіс» перетворився на мережу з трьох автомайстерень, третя з яких відкрилася біля автозаправки ОККО на вул. Карпатській.

 

Маніпуляція 4. Про монолітну команду однодумців

Монолітна команда дала серйозну тріщину. Незмінний голова депутатської фракції «Української народної партії» Роман Остяк покинув лави цієї політичної сили, не дійшовши згоди з І. Слюзаром в окремих питаннях. Подейкують, стосовно встановлення МАФів біля нового корпусу поліклініки. Нині Роман Остяк – у команді Сергія Коцюра, підтримав його на посаду міського голови та навіть балотується у депутати від «Самопомочі». Зрештою, як і ще з десяток активістів виборчого штабу у 2010 р. та однопартійців І. Слюзара.

Від І. Слюзара відвернулися не лише його однодумці та активісти, а й цілі політичні сили. Зокрема, Народний Рух України, який активно підтримував кандидата на минулих виборах, виключив з лав партії всіх прихильників І. Слюзара та висунув свого кандидата на міського голову – М. Комісарука, який запам’ятався містові постійними суперечками із І. Слюзаром щодо недоцільного використання бюджетних коштів.

Колишній народний депутат України Володимир Мойсик, який на попередніх місцевих виборах підтримував І. Слюзара, дав своїх незмінних помічників та членів команди у виборчий штаб одного з опонентів діючого мера.

 

Маніпуляція 5. Про завершення розпочатого

Кандидат обґрунтовує доцільність свого обрання на повторний термін тим, що він має закінчити розпочате ним раніше. При цьому не пояснюючи достеменно, що заважало йому працювати 5 років, а не починати в останній рік каденції реформи, які не встигає (чомусь?) завершити. Ймовірно, це цілеспрямований розрахунок поставити Коломию перед фактом: як не оберете мене – все завалиться.

Після такого «викручування рук» чи можна вірити, що міському голові не давали працювати депутати? Що за ультиматуми громаді: або я, або все пропаде без мене? Це відверта маніпуляція і створення образу незамінного.

 

Маніпуляція 6. Про Яворського – не члена команди

В останньому інтерв’ю газеті «Вік» Ігор Слюзар розповідає про свою команду. До її числа зараховує лише покійного Михайла Білоуса, свого колишнього заступника.

Пряма цитата із згадуваного вище інтерв’ю: «Вигравши п’ять років тому вибори, я не привів у ратушу свою команду. «Батьківщина», наприклад, мала в  раді найбільше місць і запропонувала свого секретаря. Зі мною від Української Народної партії був лише покійний Михайло Білоус, якому я досі не можу знайти гідної заміни. Мою нинішню команду сформували депутати, вони й сформують наступну, після 25 жовтня»…

Натомість свого основного соратника – першого заступника міського голови Тараса Орестовича Яворського, відомого через корупційні дії, перед виборами до команди не зараховує. Мабуть, щоб не втратити голоси коломиян.

 

Юрій Стефанишин з Коломиї

на правах політичної реклами


19.10.2015 508 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1271
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1091
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2185
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3644
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2773
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2772

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

529

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

960

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

898

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1890
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

956
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

695
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

604
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1399
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

813 1
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

592
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27296
05.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19904
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

312
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

642
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

599
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

933