У гонитві за премією: ініціатива Марцінківа закінчилася для чоловіка розбірками з поліцією

До редакції АН "Фіртка" звернувся прикарпатець зі скаргою на те, що його побили патрульні, коли він намагався зберегти комунальне майно. У поліції ж запевняють, що чоловік здійснив спробу крадіжки каналізаційного люка.

Інцидент трапився 14 листопада на вулиці Стуса в Івано-Франківську.

"Приблизно о 10 год 30 хв по вул. Cтуса, працівниками УПП в Івано-Франківській області були нанесені тілесні ушкодження у вигляді забійної рани обличчя та двох губ, забійних ран грудної клітки та правої кисті при застосуванні кайданок", - говорить потерпілий Богдан.

Чоловік, за його словами, є власником міжміського маршруту "Івано-Франківськ - Городенка". Близько 10:00 год він прибув з рейсу і висадив пасажирів на залізничному вокзалі, ще декількох підвіз на вулицю Стуса.

Пан Богдан каже, що, побачивши на смітнику металевий каналізаційний люк, вирішив повідомити про це у КП "Івано-Франківськводоекотехпром", бо чув, "що мер дає премію". Щоправда, за його словами, подзвонив не на гарячу лінію, а родичу Ярославу, який працює на підприємстві.

"Між водіями на вокзалі була розмова, що мер міста пообіцяв премію за виявлення тих, хто краде люки. Під'їжджаю на Каскад, дивлюся люк стоїть припертий до паркана. Адреса Стуса,15. Там, до речі, є камера вуличного спостереження. На ній мало б бути видно, як я зупинився і ми пішли попити кави ще з одним чоловіком. Дивлюся люк. Кажу, до того чоловіка, що був зі мною - допоможи, кинемо у багажник, буде якась премія чи могорич. Підносимо до багажника, кладемо, набираю родича, який працює у водоканалі. Кажу: хресний з тебе могорич і в цю ж мить мені починають заламувати руки. Дивлюся - п'ятеро чоловік. Це було 14-го числа десь о 10.20", - розповідає Богдан.

Між чоловіком та інспекторами Муніципальної варти виник конфлікт. Обидві сторони викликали поліцейських.

"Вони до мене, давай питати, звідки я вкрав люк і куди везу. Я їм: куди везу - премію заробляю! Почалася шарпанина, тягання. Почали викликати поліцію. Правда, я з ними трохи перегарячкував. Приїхали два екіпажі поліції. Я показав техпаспорт, посвідчення водія. Все подивилися, занотували, дані переписали. Сказали, що чекають слідчо-оперативну групу. Почали мене допитувати за люк. Так, я люк грузив у багажник, але ви подивіться все відео - звідки я взяв той люк. Звернув їхню увагу на камеру відеоспостереження, а не на той уривок відео, яке зняла Муніципальна варта. Почали мене заломлювати, коліном раз у голову, раз у груди. Почалася перепалка. Протримали вони мене у наручниках десь від 10.30 до 12.00, поки не приїхала слідча. З мене зняли наручники, я відкрив автобус - слідча все оглянула", - пояснює Богдан.

Пан Богдан каже, що ще поки перебував у наручниках, то поліцейські оглянули його кишені і без його згоди "фотографували на свої телефони дані з водійських прав".

"Я ще в наручниках був, то поліцейські перевірили мої кишені, я переживав, щоб мені ще щось не підкинули. Витягнули моє посвідчення водія і сфотографували на свої мобільні телефони. Я почав казати, що вони такого не мають права робити. Кажуть, ми мусимо вас відвезти на освідчення, бо ви себе неадекватно ведете. А як я себе можу адекватно вести, коли їх п'ятеро навалилося на мене одного? Вони мене силою запхали у поліцейську машину. Є протокол, що алкогольного сп'яніння не виявлено. Після того кажу їм, якщо нічого не виявили, то відвезіть мене до автобуса і я їду на роботу. У відповідь: "Ні, ми вас не відвеземо, ми вас веземо у відділок". Привезли у відділок, приставили до мене опера. Протримали мене до 14.30.  Нічого на мене не складали, не писали, не опитували. Просто видворили з участка", - продовжує пояснювати ситуацію чоловік.

У патрульній поліції підтверджують факт виклику екіпажу на місце інциденту і не заперечують, що до чоловіка було застосовано силу, оскільки той поводився агресивно і чинив супротив поліцейським.

"Було затримано чоловіка, який здійснив крадіжку комунального майна, а саме люка. Муніципали показали відео, на якому вони знімають як двоє чоловіків несуть люк і вантажать його у рейсовий автобус. Водій рейсового автобуса повідомив, що він знайшов каналізаційний люк біля смітника і погрузив його в автобус, щоб відвезти на Водоекотехпром. Чоловік поводився агресивно, на зауваження працівників поліції не реагував, перешкоджав роботі, не давав змоги виконувати їхні законні обов'язки, внаслідок чого патрульні прийняли рішення застосувати до нього кайданки. При затриманні він чинив опір - його затримували троє поліцейських", - коментує ситуацію речник Патрульної поліції Івано-Франківської області Микола Гурак.

Поліцейський додає, що було викликано слідчо-оперативну групу, яка зняла кайданки і направила чоловіка на огляд до медзакладу.

"Ми це розглядаємо як дії, спрямовані на уникнення відповідальності. Чоловік сказав, що якщо ми зараз його відпустимо і він ще встигне на роботу, то нічого не буде казати, але якщо не встигне, то будуть проблеми. Патрульні доставили його у міський відділ поліції, де передали слідчому", - додав М.Гурак.

Наразі, за даним фактом триває слідство.

Чоловік написав заяву в обласну прокуратуру, а також на ім'я начальника Управління патрульної поліції області. Він просить провести службову перевірку щодо дій поліцейських.

До слова, нещодавно міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків сказав, що готовий дати премію тому, хто затримає крадіїв комунального майна, а саме – люків та дощівок. Мова йшла не тільки про поліцейських, чи працівників муніципальної варти, але й пересічних франківців. І, схоже, що у даному випадку премію хотіли усі.

Фотогалерея


16.11.2018 5043 3
Коментарі (3)

Віталій 2018.11.19, 11:25

Зі слів речника УПП в Івано-Франківській області кожного разу випливає, що працівники УПП праві,скільки було випадків побиття працівниками УПП людей і всі факти не на користь потерпілих,таке враження, що працівники УПП БЕЗНАКАРАННІ і можуть робити,бити кого хзотять і коли хотять тому,що вони працівники поліції, керівники УПП прикривають своїх "чотирьох"місячних працівників мотивуючи ценехваткою кадрів, прокуратура спускає все на тормозах, щоб не роздувати обурення серед збідованого населення і потерпілий залишається сам на сам зі своїми проблемами.Ось вам і рекформа

Сергей 2018.11.28, 16:45

Короче, мало мужику вломили.... Не бикував би, було б все спокiйно... 

Вы все, обратите внимание, как относятся к полиции, где хоть капля уважения к представителям власти?  

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6424 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10877 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12148 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5794
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3722
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2954

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

477

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

751

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

741

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1050
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

368
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

450
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

534
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4078
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11609
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6642
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1143
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18037
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

397
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

683
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

807
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

756