У Франківську презентували давні «смачні» книжки

Які страви споживали наші предки 100 років тому? На це запитання є відповіді у трьох книжках, котрі отримали нове життя в рамках проєкту «Авторська кухня українська».

З найновішим виданням «Як добре й здорово варити» і двома попередніми – «Домашна кухня. Як варити і печи» Леонтини Лучаківської, «Нова кухня вітамінова» Осипи Заклинської, – до Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка завітали представниці проєкту Оксана Антонова та Наталія Гресько, котрі розповіли про особливості давньої української кухні та розвінчали чимало стереотипів, пише Фіртка з посиланням на газету Галичина.

Завдяки «Авторській кухні…» українські кулінарні книжки потрапляють в оселі сучасних українок, а давні переписи з них знову починають оживати і ставати стравами.

«Розшукуємо старовинні кулінарні книги, які виходили 100 і більше років тому, перевидаємо їх зі збереженням автентичного тексту, – розповідає О. Антонова. – Це дуже важлива умова, щоб не порушити того шарму, який дарують старовинні видання. Крім того, кожен збірник переписів доповнюють авторські ілюстрації. Це не просто перевидання старих книжок, а популяризація української кухні та розвінчання стереотипів і міфів, якими вона обросла. Крім того, це ще й популяризація української культури столу, за яким споживають їжу, бо вона – це не лише переписи, це розмови за ним, подача страв і великий пласт нашої культури, яка розчинилася, тож ми хочемо її повернути».

Кожна з трьох презентованих книжок особлива і цінна, адже не просто розповідає про давні рецепти, а й через кулінарію відкриває цілий світ. «Домашна кухня. Як варити і печи» Леонтини Лучаківської датована 1910 роком – це найстаріша кулінарна книжка українською мовою, яку вдалося знайти авторкам проєкту. За словами О. Антонової, переписи у ній вишукані та цікаві, особливо випічки та м’ясних страв. «Нова кухня вітамінова» Осипи Заклинської вперше вийшла друком 1928 року і репрезентує кухню здорового харчування та містить чимало рецептів без м’ясних страв. Книжка «Як добре й здорово варити» має прикарпатське коріння, адже побачила світ у Коломиї. Видання стало тогочасним бестселером – з 1931 по 1938 роки його перевидавали чотири рази.

«Як добре й здорово варити» називаю «книгою кулінарних послань», тут немає автора, тому що видавництво «Жіноча доля», яке її видало, зібрало переписи від жінок з усіх куточків України та з еміграції, – розповідає О. Антонова. – Книжка поєднує всю Україну, бо тут є перепис весільної страви з Басарабії і з Покуття, як робили ковбаси на Великій Україні, а як на Галичині… Отакий екскурс. Чимало переписів підписано, ми розшукали багато тих пань, які надсилали рецепти, серед них: Ольга Кобилянська, Ольга Дучимінська, Адольфіна Макогон – мама Ірини Вільде, Юлія Маркевич – мама Дарії Цвек та інші».

Чимало сучасних господинь вважають українську кухню одноманітною, нецікавою і простою. А це далеко не так. Адже 100 років тому вона була мультикультурною та вишуканою. Ось, наприклад, у книжці «Нова кухня вітамінова» Осипи Заклинської є рецепт десерту з цікавою назвою «Поцілуї з горіхами та чоколядою», а це не що інше, як макарони, – відомі мигдалеві тістечка родом з Франції.

«Наша найперша і найбільша мета – розвіяти міф, що українська кухня – це борщ, вареники і сало, тому що вона завжди була дуже різноманітною, – наголошує Наталія Гресько. – Величезний пласт страв – це кухня без м’яса, яку дуже широко представленао у книжці «Нова кухня вітамінова». Також дуже різноманітною є щоденна кухня, українці вживали здорову їжу. Правила здорового харчування дуже добре описано у виданні «Як добре й здорово варити» за редакцією Олени Кисілевської, що між прийомами їжі мають бути перерви, що їсти потрібно не більше, ніж п’ять разів на день, що краще з’їсти менше, але добірної їжі. Також у переписах бачимо дуже багато аналогій з італійської, французької, австрійської, польської кухонь. Дивуємося, як господині того часу без міксерів і всяких інших кухонних помічників давали собі раду і все встигали».

Н. Гресько наголошує, що не варто сприймати старовинні кулінарні книжки, як музейні експонати, адже за їхніми рецептами, реально готувати. І щоб підтвердити це, учасниці проєкту привезли на івано-франківську презентацію смаколики, приготовлені за переписами з усіх трьох видань, а саме: «Дактилевий пиріг», «Поцілуї з горіхами та чоколядою» і «Крухі амонячки на деревце».

«Це книжки, за якими можна готувати і водночас розвивати свої кулінарні таланти, – зауважує пані Наталія. – Сьогодні в інтернеті натрапляємо на рецепти з детальними описами: «Дайте 100 грамів того, 100 грамів іншого, спечіть за 5 хвилин, за 15 хвилин має бути таке…». У старовинних книжках немає точних інструкцій, але тут сказано: «Додайте борошна, скільки візьме». Наче незрозуміло, але коли господиня зробить так раз, потім другий, то отримає неоціненний досвід у приготуванні страв».

Презентацію книжкової кулінарної спадщини доповнила виставка давніх речей побутового вжитку з родинної колекції Ольги та Ігоря Майгутяків. Кльоші, збанки, горнятка, філіжанки, тарелі, різне начиння та давні чорно-білі світлини додавали атмосфері затишку і домашності. Пан Ігор присвятив цю виставку своїй покійній матері Анні, якій цього року могло сповнитися 100 літ.

«Моя мати вчила мене в дитинстві все шанувати, берегти, не розкидатися речами, вміло використовувати їх у господарці, – розповідає Ігор Майгутяк. – Тут немає таких цінних експонатів, як золото. Це прості речі, але всі вони теплі. Мама надзвичайно любила посуд, для мене гріх його викинути, бо її руки торкалися до нього. Всі ці речі мене виховували, місцями їх використовували, місцями – ні, вони стояли собі просто в креденсі, але час від часу, на свята, їх витягали – і вони оживали».


14.01.2020 882
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

686
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1974 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1144 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

567
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6912 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11412 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

346

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1103

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1124

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1117
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

86
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

294
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1098
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

765
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2962
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4456
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18450
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

94
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

331
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

364
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

672