У будинку на Коновальця, 16 сусід-депутат приватизував спільний підвал та обмежив жильцям доступ до землі

Жильцям пам’ятки архітектури по вулиці Коновальця, 16 доводиться у залі суду відстоювати свої земельні права. Їм протистоять Івано-Франківська міська рада та сусід-депутат Олег Капустяк.

Останній, буквально за безцінь приватизував спільний підвал, потім відразу продав, а новий власник збирається облаштувати там вхід продовбавши дірку у стіні сторічної будівлі. Відстояти свій підвал жильцям не вдалося. На черзі нова боротьба - за спільну землю довкола будинку.  

Протистояння між мешканцями будинку на вул. Коновальця, 16 та депутатом Івано-Франківської міської ради від ВО «Свобода» Олегом Капустяком, триває не один рік. Обранець має квартиру у тому ж будинку та із добросусідством якось не заладилось – «каменем розбрату» став спільний підвал.

Віддав підвал у приватні руки

Ще у 2013 року жильці подали цивільний позов. Відповідачами у справі виступали Олег Капустяк та виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради. У позовній заяві люди вимагали скасувати рішення міськвиконкому, за яким Олег Капустяк отримав в оренду нежитлові приміщення площею 39 кв м, розташовані в підвалі будинку на вулиці Коновальця, 16, для використання під господарські потреби. Йшлося про те, що депутат отримав приміщення незаконно, оскільки підвал перебуває у спільній власності жильців. Та й місцева влада не мала право розпоряджатися ними без їх згоди.

23 вересня 2013 року Івано-Франківський міський суд прийняв рішення на користь мешканців будинку та зобов’язав Капустяка звільнити підвал. Не погодившись із рішенням суду першої інстанції, Олег Капустяк продовжив боротьбу за нерухомість вже у стінах апеляційного суду. Відтак тривалі судові баталії завершились на користь депутата. 

Згідно останнього договору оренди, Олег Капустяк мав право користуватися підвалом до кінця 2015 року. Потім на орендаря чекала процедура поновлення договору оренди. Та замість цього, депутат просто приватизував комунальні приміщення.

14 червня 2014 року міська рада внесла доповнення до «Програми приватизації комунального майна територіальної громади міста Івано-Франківська на 2014 рік». Своїм рішеннями депутати включили до переліку об’єктів комунальної власності, які підлягають приватизації нежитлові приміщення на вулиці Кановальця, 16, площею 36,2 м кв. Тим самим допомогли своєму колезі придбати нерухомість у центрі Івано-Франківська майже за безцінь.

Більше того, нове придбання Олег Капустяк добросовісно відобразив у декларації про доходи за 2014 рік. Там вказано, що за підвал площею 37,6 м кв на вулиці Коновальця, 16 депутат заплатив 41 976 грн. 

Взагалі, «дружня рука» колег із партії «Свобода» простежується у цій справі із самого початку. Рішення про приватизацію приміщень було прийняте у 2014 році і підписане однопартійцем Капустяка, «свободівцем» та тодішнім секретарем міської ради Миколою Вітенком.

Тоді і сам Капустяк перебував у статусі депутата Івано-Франківської міської ради. У 2010 році він пройшов до новообраної місцевої ради як представник Всеукраїнського об'єднання «Свобода». Нині Олег Капустяк знову у статусі депутата. До міської ради він пройшов замість Руслана Марцінківа, який зайняв пост міського голови.  За результатами виборів, Капустяк був наступним у списку кандидатів від ВО «Свобода».

Крім того, депутат є членом постійної депутатської комісії з питань бюджету. При цьому входить до списку найбагатших депутатів міської ради. Згідно моніторингу «Руху Чесно» «свободівець» Олег Капустяк заробив за 2015 рік понад 1,5 мільйони гривень. У 2016 році йото статки дещо скоротились і становили близько 1 мільйона гривень.

Це не дивно, адже окрім депутатства, він є директором ТОВ «Вестборд», яке займається зовнішньою рекламою і володіє понад 30% всіх рекламних площ міста. Зокрема, у 2017 році, дохід депутата від зайняття підприємницькою діяльністю, станом понад 1,2 млн грн.

За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно нині у приміщень по вулиці Коновальця, 16 числиться новий власник – Семенюк Вікторія Сергіївна.

Вартість нової покупки для Вікторії Семенюк можна дізнатись із декларації депутата міської ради Олега Капустка за 2016 рік. Серед його минулорічних доходів зазначені кошти від відчуження нерухомого майна. Так, від продажу підвалу площею, 37,2 м кв у по вулиці Коновальця, 16 депутат виручив всього навського 49 622 гривень. За тодішнім курсом, це близько 50-ти доларів за м кв. Тож виходить, що Олег Капустяк продав приміщення собі у збиток.

А ось для Вікторії Семенюк це була надзвичайно вигідна угода. Сьогодні знайти у центральній частині Івано-Франківська приміщення за ціною хоча би 500 доларів за м кв практично неможливо. А пані Вікторія викупила приміщення у центрі буквально у 10 раз нижче ринкової ціни.

Земля розбрату

Вже у січні 2017 року Івано-Франківська міська рада надала Вікторії Семенюк дозвіл на складання проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для влаштування входу до власного нежитлового приміщення. Мова йде про ділянку площею 0,0086 га, яка відноситься до категорії земель громадської забудови.

Однак і тут виникли суперечки. Пані Семенюк не погодила межі земельної ділянки із суміжними землекористувачами. По факту заїзд хочуть влаштувати за рахунок абсолютно чужої землі, що знаходить поруч із землею на яку претендує власниця підвалу. Більше того, новий заїзд перекриватиме власникам доступ до їхніх земельних ділянок. 

Питання розглядалося аж на двох узгоджувальних комісіях виконавчого комітету про розгляд земельних спорів. Остання із них пройшла у червні. Тоді комісія постановила погодити Вікторії Семенюк межу земельної ділянки по вулиці Коновальця, при цьому зауваження власників суміжних ділянок до уваги не брали.

Люди переконанні, за подібними діями стоїть не хто інший як їхній сусід-депутат Олег Капустяк. Кажуть, їх із Вікторією Семенюк поєднують родинні стосунки, оскільки вона є дружиною його брата. По іншому пояснити дії місцевої влади жильці не можуть. Тому знову пішли шукати справедливості у стінах суду.

У позовній заяві жильці вимагали скасувати рішення Івано-Франківської міської ради від 20.01.2017 року, яким Вікторії Семенюк надавався дозвіл на складання проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для влаштування входу до власного нежитлового приміщення.

Також йшлося про забезпечення позову шляхом заборони раді приймати будь-які рішення стосовно затвердження проекту землеустрою та відведення ділянки по вул. Коновальця, 16 у користування чи власність Вікторії Семенюк.

20 лютого 2018 року Івано-Франківський міський суд своєї ухвалою вказані вимоги задовольним. Втім відповідачі по справі, Вікторія Семенюк та Івано-Франківська міська рада, подали на апеляцію. Зрештою, 23 квітня 2018 року, Львівський  Апеляційний адміністративний суд їхні вимоги задовольним і постановив скасувати попередню ухвалу франківського суду.

А вже на сесії міської ради у червні, Вікторії Семенюк було затверджено проект землеустрою та передану ділянку в оренду, терміном на 15 років.

Жильці будинку на вул. Коновальця, 16 зневірились у місцевій владі, яка, фактично, допомогла відібрати у них право користуватися спільним підвалом та обмежила доступ до власної землі. І все завдяки депутату-сусіду Олегу Капустяку, який замість того, аби захищати інтереси громади, дбає виключно про свій добробут. І у цьому йому допомагають однопартійці у стінах міської ради. Як то кажуть, рука руку миє.


11.10.2018 10131 1
Коментарі (1)

НН 2018.10.11, 16:38

Які ж ці свободівці брехливі - ніби то борються за звільнення міста від реклами, знищуючи при цьому рекламу підприємців конкурентів і в той же час надаючи дозволи на рекламу своїм на мільйони гривень, які й далі захаращують Франківськ своєю рекламою.

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6425 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10878 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12149 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5795
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3723
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2955

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

478

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

752

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1050
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

369
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

450
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

534
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4078
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11609
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6642
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1143
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18037
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

397
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

683
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

807
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

756