Тут вишивка тече по венах цілого народу, - дизайнерка з Парижа розповіла про перший франківський конкурс ручної вишивки


Івано-Франківськ за останні роки став відомим завдяки проведенню декількох міжнародних фестивалів. Одним з них є Крайка, який відбувся в травні під час Святкування Дня міста Івано-Франківська.


Основна ціль проекту сприяння розвитку молодих дизайнерів та популяризація використання традиційних технік та елементів вишивки в сучасній моді. Пріоритетним напрямком для організаторів Крайки є залучення до співпраці міжнародних експертів. У цьому році зав’язалася дружба з Анастасією Віст, технологом та дизайнером художньої вишивки з Парижа, Haute Couture.

Про це Анастасія Віст розповіла в ексклюзивному інтерв'ю Фіртці.


Ви працюєте в Парижі технологом-дизайнером ручної вишивки. Можете пояснити, в чому особливість вишивки Високої Моди, чим вона відрізняється від традиційних технік?


Haute Couture - це перш за все свобода, абсолютна свобода! Фантазії, бюджету, бажання щось сказати цьому світу. Вона може містити будь-які стилі, напрямки й техніки. Чи існують якісь спеціальні стібки, техніки або матеріали, які повинні застосовуватися в Haute Couture? Ні! Ви можете взяти сміттєвий пакет, нарізати його на стрічки і вишити ними щось неймовірно прекрасне. А можна пройти 3-денні курси «кутюрної вишивки», накупити дорогих кристалів і вишивати дуже сумні і нікому не цікаві речі. Haute Couture - це дизайн, це стиль, це бачення художника. Звичайно, якщо ви знаєте тільки одну техніку вишивки, то ви обмежені у варіантах реалізації свого таланту. А Висока Мода - це перш за все про відсутність “обмежень”. Тому, чим більше технік ви знаєте, з великою кількістю матеріалів знайомі, тим більше у вас можливостей творити, вишивати чудові, кутюрні речі.


У п'ятницю, 23 серпня пройде перший Івано-Франківський конкурс ручної вишивки. Як виникла ідея провести такий Конкурс?


В рамках моєї програми розвитку індустрії ручної вишивки в Україні, є один дуже важливий пункт: популяризація вишивальних спеціальностей. Для цього я з задоволенням безкоштовно виступаю в навчальних закладах легкої промисловості. Для цього і цей конкурс. Ми хочемо, щоб вишивальниці пишалися своїм ремеслом. Щоб їх вишивки бачила якомога  більша кількість людей, в тому числі журналісти і потенційні роботодавці, щоб вишивальниці мали можливість ходити на конференції іменитих майстрів, отримати визнання свого таланту на високому рівні. Щоб була можливість виграти цінні призи, в цьому році це поїздка в Париж, столицю Високої Моди, на підвищення вишивальної кваліфікації.


Чому ви вибрали саме Івано-Франківськ?


Вся Україна багата талантами, тут вишивка тече по венах цілого народу. В Івано-Франківську проходить етнофестиваль Крайка, основною задачею якого є підтримка та розвиток молодих дизайнерів. У нас з організаторами виявилися спільні цілі: розвиток легкої промисловості, вихід на європейський рівень. У місті проходять й інші творчі фестивалі, наприклад Свято ковалів. Конкурс захотілося зробити саме в цьому місті мистецтв, і міська рада підтримала нас.


У планах не тільки конкурс?


Так, звичайно, щоб створити міцну і прибуткову індустрію потрібно багато попрацювати. Зараз одне з головних завдань - це навчання фахівців, які знають, як працюють ательє світового рівня та консультації вже чинних ательє. Цим займається AVE School в Києві. Попереду нас чекають великі вишивальні ательє, робочі місця, замовлення від іноземних брендів. Все починається з ідеї, з мрії. І той, хто ні дивлячись ні на що, сміливо йде своєю дорогою, обов'язково знайде все, що забажає!


Довідково:

В приміщенні Івано-Франківської торгово-промислової палати 23 серпня 2019 р. відбудеться семінар «Розвиток ручної вишивки в легкій промисловості».

Під час заходу відбудеться обговорення основних ідей та напрямків розвитку ручної вишивки в легкій промисловості. Також в рамках заходу пройде круглий стіл, майстер-класи із завершенням підсумовуванням конкурсу на найкращу вишивку ручної роботи.

Організатори: Міська рада м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська ТПП, Крайка.

Обов’язкова реєстрація за посиланням: https://forms.gle/orteSqJfMNuv44oA8

Посилання на подію: https://www.facebook.com/events/486172152197979/


13.08.2019 Люся Грибик 6277 1
Коментарі (1)

19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

77
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

131
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10889 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12171 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5806

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

504

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

761

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

749

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1063
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

434
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

460
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

543
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4101
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11627
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6651
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1152
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18053
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

307
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

406
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

695
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

816