Туристичні маршрути Карпат, які зможе підкорити навіть початківець

Неймовірна краса Карпат не обмежується лише горами. Тут є й озера, водоспади, заповідники, замки та звичайні села, які зачаровують своєю простотою та мальовничістю.

Походи в гори – це прекрасний спосіб відпочити від роботи та домашніх турбот, підвищити собі настрій, а до того ж – помірне фізичне навантаження. А під час прогулянки в гори, як і при заняттях спортом, виділяються "гормони щастя".

Милуватися прекрасними горами в Карпатах можна в будь-яку пору року. Восени там дуже гарно, адже палітра кольорів просто вражає! А на деяких вершечках гір вже можна пограти в перші сніжки. У 2018 році перші холоди прийшли дуже рано, а в Карпатах вже випав перший сніг. Тож обов'язково візьміть із собою теплий одяг у подорож. 

Спеціально до Дня туризму, який святкують 27 вересня, LifeStyle 24 публікує три простих маршрути в Карпатах, які протестовані на власному досвіді. Здолати їх може навіть початківець!

Гора Гемба – 1 491 метр

Далеко не всі гори в Карпатах можна підкорити так легко, як Гембу. Весь секрет у тому, що до підніжжя гори вас може довезти підйомник. Якщо ж ви любите підкорювати вершину лише пішки, то безліч стежок дозволять вам це зробити.

Підйомник на Гембу, до речі, чи не найдовший на Закарпатті: щоб піднятись догори, зазвичай треба 20 хвилин. Але врахуйте, що підйомник не завозить на вершину гори. До неї ще треба пройти пішки 30-40 хвилин.

Підйом на гору Гемба, (рання осінь)
Підйом на гору Гемба (рання осінь)

Боржавський хребет, або Полонина Боржава, до якої належить Гемба – гірський масив на Закарпатті, протяжністю понад 50 кілометрів. Саме цю Полонину називають однією із найкрасивіших у Карпатах. Влітку – тут майже всі схили гір вкриті чорницею, а взимку – на цих же схилах можна кататись на лижах та сноубордах. Не Буковелем єдиним!

Підйом на гору Гембе, (рання осінь)
Підйом на гору Гемба (рання осінь)

Поруч із горою розташований один із найвідоміших водоспадів Карпат – Шипіт. Милуватися каскадами можна будь-якого сезону: взимку річка не замерзає повністю. Підійти до водоспаду можна як зверху, так і знизу.

Над водоспадом Шипіт, (рання осінь)
Над водоспадом Шипіт (рання осінь)

Проте найкращий час для зустрічі з Шипотом – осінь або літо. Коли водоспад потопає в яскравих фарбах.

Гора Гемба, (рання осінь)
Гора Гемба (рання осінь)

Ще одна родзинка. Будете на Гембі – обов'язково завітайте в "Чайовню". Якщо не за чаєм, то хоча би за краєвидом та незабутньою атмосферою. Адже сам будиночок розташований майже на обриві, а що може бути кращим за вид на маленькі села, які лежать між височенними горами?

Як доїхати:

На Гембу варто підніматись із села Пилипець. Для цього можна доїхати зі Львова до станції Воловець, звідти доїхати до Пилипця можна автобусом (курсує він лише тричі на день, а розклад знають лише місцеві) або маршрутним таксі. Зазвичай, до Пилипця вас погодяться завезти за 50-60 гривень. За бажанням, завезуть до самого водоспаду Шипіт.

Озеро Синевир

Синевир – найбільше гірське озеро України. Воно оточене легендами і загадками. Озеро розташоване серед скель і лісів гірського масиву Внутрішні Ґорґани.

Синевир, або "морське око Карпат", розташоване на висоті близько тисячі метрів над рівнем моря, його максимальна глибина – понад 20 метрів. Через таку глибину озеро не прогрівається навіть влітку.

Озеро Синевир
Озеро Синевир

Вода озера чиста та прозора, а рівень води підтримують гірські потоки. Посеред озера є невеликий острів, саме через цей острів Синевир і називають "морським оком".

Озеро Синевир
Озеро Синевир

На березі острова розташована культова скульптура – юнака на ім’я Вир і дівчину Синь. За легендою, саме від їхніх імен утворилась назва озера. Висота монументу сягає 13 метрів. Легенда про нещасливе кохання говорить, що дівчина Синь "наплакала" це озеро через втрату коханого.

Як доїхати:

Найближча залізнична станція – Воловець. До села Синевирська Поляна автобус ходить лише один раз на добу, тому на нього сподіватись – не дуже радимо. Найзручніше скористатись послугами місцевих таксистів. За 200 гривень вони не тільки завезуть до Синевиру, а ще й влаштують екскурсію. По дорозі на Синевир можна заїхати в "Реабілітаційний центр бурого ведмедя", де живуть ведмеді після цирку.

Поблизу озера Синевир
Поблизу озера Синевир

Водії під’їжджають не до самого озера, вам залишиться лише пройтися близько кілометра.

Зупинятися біля Синевиру з наметом – заборонено. Якщо хочете тут залишитись, то поруч є кілька готелів та садиб, які можна орендувати.

Гора Зворець – 1 223 метрів

На гору Зворець теж можна піднятись підйомником за бажанням. Ця канатна дорога найдовша в Україні! Тож готуйтесь, що підйом буде довгим, але від того не менш приємним. Але врахуйте, що на вершині буде значно прохолодніше. Тож обов'язково візьміть із собою теплий одяг.

Підйом на горе Зворець (літо)
Підйом на гору Зворець (літо)

Краєвиди, які можна побачити з канатної дороги, заворожують.

Оскільки гора теж розташована на Полонині Боржава, окрім чарівного краєвиду, ви ще й можете пройтися до гори Високий Верх.

Гора Зворець (літо)
Гора Зворець (літо)

До того ж, саме тут розташований відносно молодий гірськолижний курорт "Захар Беркут". У селі Волосянка є аж 11 гірськолижних трас різного рівня складності.

Вид з гори Зворець (літо)
Вид з гори Зворець (літо)

Як доїхати:

До станції "Славськ" можна доїхати потягом або приміською електричкою. Звідти – до Волосянки – 6 кілометрів. Подолати можна як пішки (дорога займе до 1,5 години) або орендувати маршрутне таксі зі Сколе.

Текст і фото: 24 Канал


28.10.2018 3064 1
Коментарі (1)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

637
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1861 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1117 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

541
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6892 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11372 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

321

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1057

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1100

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1096
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

266
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1068
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

836
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

729
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

653
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2938
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4425
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18427
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

296
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

341
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

652
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

757