ТСН.Тиждень: голова ЦВК Охендовський вимагав хабара за "правильний" підрахунок голосів (відео)

 

 /data/blog/63008/bc1bab3a950d6b2d5f4d588a6cfba2c7.jpg

 

10 листопада оголосили остаточні результати виборів до Верховної Ради. Однак, запитань залишається чимало.

 

Журналісти програми ТСН.Тиждень шукали на них відповіді, а натрапили на серйозний скандал, пов'язаний із нинішнім головою ЦВК Михайлом Охендовським.

 

ТСН.Тиждень учора анонсував розслідування з приводу Охендовського і сьогодні отримав бурхливу реакцію очільника Центрвиборчкому.

 

Голова ЦВК устиг зробити кілька заяв і звинуватити голову Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського, ще навіть не знаючи, у чому суть нашого розслідування. Кандидати в народні депутати із проблемних округів заявляють, що результати виборів "зливають", а ЦВК цьому чомусь не протидіє.

 

Програмі ТСН.Тиждень стало відомо про спробу Михайла Охендовського збагатитися за рахунок виборчого процесу. У ТСН.Тижня виникають прості запитання: як у розпал підрахунку голосів знайшовся час для відвідин одного з офісів на вулиці Володимирській.

 

ТСН.Тиждень показав відео, яке підтверджує перебування там голови ЦВК. Спочатку видно, як дороге авто заїжджає на паркінг. Далі видно, як Охендовський піднімається в ліфті, іде в офіс. А коли звідти виходить, то охоронець подає йому пальто та допомагає одягнутися. Офіс - дуже впливовий і, можливо, на думку Охендовського, достатньо багатий, аби знайти в ньому гроші за правильний підрахунок голосів на спірному окрузі.

 

Унікальне відео поїздок голови ЦВК Охендовського у впливовий офіс у центрі Києва Унікальне відео поїздок голови ЦВК Охендовського у впливовий офіс у центрі Києва У ТСН.Тижня є запитання: чи впізнає він себе на цьому відео? Чи не перебували в цьому офісі кандидати зі спірних округів? Навіщо він пішов на зустріч з ними і з ким він там зустрічався? Хабар голові Центрвиборчкому – гіршої історії для українських виборів годі й придумати. Але це таки може пояснити прямопротилежні рішення, які приймає Охендовський в однакових обставинах. Сьогодні він уже виступив перед пресою – усіма, окрім "1+1".

 

Ми готові надати йому можливість пояснити, що він насправді робив у цьому офісі та спростувати підозри.

 

У фіналі позачергових виборів до парламенту розгорається непристойний скандал. І найгірше в ньому – підозри, що головний розпорядник і контролер цих виборів - голова ЦВК - тепер звучить поряд зі словом "хабар". Мажоритарні округи стали справжнім полем битви між представниками режиму Януковича з одного боку і представниками Майдану з іншого.

 

Конкуренцію їм усюди створювали колишні регіонали, що ховалися то під псевдо, чи-то під самовисуванцями, чи-то під якоюсь екзотичною партійною вивіскою. А інколи і зовсім не ховалися – висуваючись від новоствореного "Опозиційного блоку".

 

"У нас в 63 округе творится такой беспредел, что времена Януковича отдыхают!!! Есть решение суда о пересчете голосов по округу, оно окончательное и обжалованию не подлежит, но все на него чихать хотели! ЦВК делает все, что бы протащить подонка в депутаты! Кто такой фальсификатор Ревега - член Партии регионов, в 2012 году был официальным выдвиженцем от ПР в нашем округе, возил титушек на Антимайдан. И так я вижу и по другим округам!", - написала на своїй сторінці у Facebook народний депутат Анжеліка Лабунська. Якщо уважніше придивитися до проблемних округів, то сумнівів не лишається: 30-й, 38-й, 50-й, 59-й, 60-й, 63-й округи - це території, де спонсори колишніх регіоналів ще й досі мають неабиякий вплив у всіх сферах.

 

"Нагнали зараз спецпризначенців 500-700 людей, які просто заблокували це приміщення ОВК і наших спостерігачів, кандидатів, довірених осіб. Туди просто не допускають. Пане президенте, зверніть на це увагу. Там іде злив, просто злив території. За що ми тоді воювали? Ми ці території звільняли. Я навіть не знаю, що сказати, коли територія, яку ми звільняли, зараз просто віддається сепаратистам", - зазначив кандидат у народні депутати по округу №59 Валентин Манько. 59-й округ наразі – найпроблемніший: два кандидати-лідери. Манько – замкомбата "Дніпро", та Сажко – мер-сепаратист, який раніше помічений в агітації за псевдореферендум "ДНР".

 

1 листопада, після підрахунку голосів, стало зрозуміло, що з пристойним відривом переміг учасник АТО Манько, про що свідчить відповідний протокол. Проте далі з'явилися озброєні люди, які не давали працювати нікому – ні спостерігачам, ні членам комісій, ні пресі. Військова техніка, яка за логікою мала б перебувати у зоні АТО, чомусь перекидається для того, аби допомогти "правильному" підрахунку голосів, а озброєні вояки з'являються у приміщенні ДВК.

 

Усі заяви в ЦВК від Манька ігнорувалися. А членів виборчкомів озброєні люди розділили на правильних і неправильних та заблокували. Це підтверджує один із членів комісії: "Они единолично, открыли двери, открыли сейф, что происходило с документацией – мы знать не можем, после этого закрыли нас с 6:30 утра и до этого момента, никого не впуская".

 

Не менш кричуща ситуація і в 38-му окрузі. Там проти афільованого з компаніями колишнього віце прем'єра часів Януковича Вілкула - Вадима Нестеренка - по 38-му округу йде нинішній радник президента Порошенка, відомий генерал Кузьмук. Про підкуп виборців не говорив лиш лінивий: роздавали талони на хліб та складали списки виборців, які нібито готові за нього проголосувати. Як підсумок, народ обурився, вийшли під ОВК. Суд постановив - голоси перерахувати. Проте цього не роблять – бо не вигідно Нестеренку. Голова комісії пан Селихов непомітно нищить протоколи, паралельно погрожуючи членам комісії, які не готові до фальсифікацій. "После 12 ночи в мою дверь начали раздаваться страшные удары. Я считаю, что этих людей прислал Павел Иванович Селихов – больше некому было среди ночи меня тащить в комиссию насильственным путем. И всё, что происходит сейчас в комиссии и возле нашего горисполкома, – жгут шины, Майдан собирается - закрадывается мысли, что у нас в округе были какие-то фальсификации", - говорить член ОВК №38 Олена Змієнко. Мінімальне порівняння середніх цифр по області та по округах, де розміщені підприємства, пов'язувані з Вілкулом, одразу показує непропорційну активність виборців. Якщо "Опозиційний блок" на Дніпропетровщині набрав 24 відсотки, то в Кривому Розі – 28%, а в Павлограді - чомусь майже 40%. Для порівняння, в Дніпропетровську знайшовся ледь 21 відсоток прихильників регіоналів. Із явкою те ж саме. В Дніпропетровську - це 46 відсотків.

 

А в Кривому Розі та Павлограді - чомусь за 50%. Та абсолютно тотожні проблеми з фальсифікаціями виникали і на інших округах. Зокрема, 30-му чи 50-му. Голова ЦВК Охендовський в абсолютно однакових обставинах виступає з діаметрально протилежними заявами. В одній каже, він проти перерахунку голосів. В іншій каже, що треба перераховувати. І що цікаво, чомусь у бік регіонального кандидата. Чим керується пан Охендовський, наразі невідомо. Втім відомо, що свою кар'єру він теж почав зі скандалу, захищаючи фальшиву перемогу Віктора Януковича ще в 2004-му. Власне головою ЦВК він теж став завдяки більшості Януковича.

 

"Охендовский может заявить, что решение суда о пересчете по 38-му округу незаконно. При этом, внаглую сменить главу ОВК не по партийной квоте, а так как ему нравится. С другой стороны может занять принципиально противоположную позицию по 59-му и 60-му округу. Хотя там ситуация аналогичная!", - зазначив у Facebook заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Борис Філатов. Ще одна жертва свавілля голови ЦВК - Олесь Городецький.

 

Уже завтра він міг би стати народним депутатом. Його 57 місце у "Народному фронті" - прохідне. Та попри обов'язкове до негайного виконання рішення суду, його досі не зареєстрували навіть як кандидатом у депутати. З легкої руки Охендовського. "Охендовський як голова комісії, очевидно, несе найбільшу відповідальність. У нас відбулася особиста зустріч, на якій він мені сказав, що ви на цих виборах ніколи не станете кандидатом у депутати і не станете депутатом. Принаймні, він за це не буде голосувати", - стверджує кандидат у народні депутати Олесь Городецький.

 

Тож поява спірних округів зовсім не дивує. Тим часом Охендовський відвідав впливовий офіс на вулиці Володимирській у центрі Києва. Чи не перебували в цьому офісі кандидати зі спірних округів? Навіщо він пішов на зустріч з ними і з ким він тут зустрічався? Хабар голові Центрвиборчкому – гіршої історії для українських виборів годі й придумати. "Певні обставини викликали занепокоєння впродовж останніх днів і змусили сьогодні мене, як голову ЦВК, зробити з цього відповідну заяву", - зазначив Охендовський після анонсу ТСН про те, що готується журналістське розслідування. Заява голови ЦВК достатньо велика. Ось її уривок, в якому йдеться навіть про погрози Охендовському.

 

"Підтвердженням нашої принципової позиції стали рішення про необхідність повторного підрахунку голосів на окремих дільницях округів №№ 30 та 50 з одночасним зверненням до правоохоронних органів. Ці рішення викликали негайну реакцію фальсифікаторів. У різних формах мені почали надходити "переконливі прохання" зупинитись та прямі погрози", - підкреслив Охендовський. Погрози голові ЦВК - річ вкрай небезпечна і нагадує справжню інформаційну бомбу. Біда лиш, що з'явилася заява лише після того, як ми повідомили про початок розслідування діяльності пана Охендовського. Губернатор Дніпропетровської області, якого Охендовський згадує у заяві, пан Коломойський уже відреагував, процитувавши приказку: "На злодієві шапка горить". "Лишень у пресі з'явилися повідомлення що про діяльність пана Охендовського ведеться розслідування, як це одразу викликало його невиправдано бурхливу реакцію. Хотів би для початку його запитати: чи був він на минулих вихідних в одній з елітних офісних будівель на вулиці Володимирській у Києві пізно ввечері і як часто там бував раніше, як він там взагалі опинився, з ким він там зустрічався і з якою метою. Після отримання відповідей на ці питання, готовий до подальших коментарів", - наголосив Коломойський. Утім, критичні запитання до голови ЦВК уже нагадують сніжний ком.

 

Зі зверненням до президента звернувся його радник генерал Олександр Кузьмук: "Уважаемый господин Президент! Увы, ситуация с выборами все еще требует вашего личного вмешательства. Вопиющие случаи фальсификаций и нарушений, которые до сих пор творятся на некоторых избирательных округах, по уровню своего цинизма и абсолютного безразличия к общественному мнению превосходят все, что происходило в нашей стране до сих пор. В частности, продолжается скандал вокруг избирательного округа №38 в Новомосковске Днепропетровской области. И, к сожалению, теперь к этому скандалу непосредственно причастен глава Центральной избирательной комиссии Охендовский Михаил Владимирович. Именно он вынес абсолютно незаконное решение вернуть на округ предыдущего главу ОИК, лично замешанного во всех фальсификациях, происходящих тут и целиком себя скомпрометировавшего. И сделано это в обход судебного решения и с нарушением партийных квот. Так прямолинейно и нагло себя не вели представители любой власти в нашей стране. Прошу Вас, господин президент, вмешаться в этот процесс и остановить вопиющее надругательство над законом и правом в нашей стране", - зазначив Олександр Кузьмук. Перевибори до Верховної Ради були спричинені засиллям у ній антиукраїнських депутатів. Але виявилось, що міняти парламент ми доручили тим, кого, можливо, треба було замінити в першу чергу. Сьогодні з'явилась і заява "Автомайдану-Дніпро". У ній автомайданівці різко засудили бездіяльність влади, яка, на їхню думку, дозволила реваншизм в охопленій війною країні. Автомайданівці заявили про справжню спецвійськову операцію, мета якої - провести до парламенту відвертого сепаратиста. Міського голову Курахового Сергія Сажка, який балотується по 59-му округу, вони називають ставлеником Ахметова, і згадують заслуги Сажка перед "ДНР" - як годував терористів на блокпостах і організовував "референдум" про незалежність самопроголошеної республіки.

 


11.11.2014 381 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1055
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

866
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1998
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3365
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2609
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2607

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

346

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

788

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

748

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1705
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

436
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

791
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

669
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

419
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

450
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27105
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

895
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19739
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

500
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

455
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

784
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1500 5