Тротуар з велодоріжкою на Галицькій у Франківську: Яким він був, і яким стане (фото)

 

Активісти велоспільноти показали як всього за 10 днів змінився тротуар на Галицькій в середмісті Івано-Франківська.

Минуло уже 10 днів з того часу, як будівельники приступили до капітального ремонту тротуару на Галицькій в районі ЦУМу. У сотень і тисяч городян, яким доводиться щодня терпіти “тимчасові незручності”, виникає купа закономірних запитань. Давайте спробуємо разом розібратися, що там і до чого, і відповісти хоча б на деякі з них. Ну, оскільки чималий шмат тротуару вже отримав своє нове покриття, давайте для початку пригадаємо, яким він був раніше. Ось фотографія, яка в повній мірі ілюструє усе жахіття, яке можна було спостерігати тут роками: роздовбаний тротуар, витоптані газони у лунках, знищені дерева і повальне рагульське паркування.

Тротуари були настільки жахливими, що по них важко було проїхати з дитячим візком. Потрібно було обирати: іти по покришеному асфальту з ямами, в яких коліщата застрягали, чи по тонкій смузі криво поставленої бруківки, рівень якої змінювався від магазину до магазину, утворюючи сходинки. А ще й ці дерева у найневдаліших місцях. А ще лотки дощовідведення.... Одним словом це було жахіття.

А пам’ятаєте паркування на Галицькій? Оооо, це була просто пісня. Важко було навіть звинувачувати водіїв у рагульстві. Така манера паркування вважалася нормою у тому прибазарному хаосі.
 
 
В холодну пору, коли машин і багнюки було більше, це взагалі справляло гнітюче враження. Заїжджали навіть у лунки.
 
 
Усе було заставлено вздовж, впоперек і по діагоналі. Половина тротуару просто не використовувалась пішоходами.
 
 
Паркувались навіть у три ряди, два з яких на тротуарі.
 

Ситуація здавалася безнадійною. Але одного прекрасного дня на цій ділянці Галицької була нанесена нова розмітка. Вона передбачала паралельне паркування з обох сторін вулиці. І сталося диво! Автовласники взяли собі за правило паркуватися за правилами ( вибачайте за тавтологію.

Раптом виявилось, що на проїжджій частині без проблем можуть роз’їхатись тролейбус з маршруткою. Більше того, вдалося вивільнити добру третину тротуару від автомобільної окупації.

А тепер пояснимо, чому ми таку увагу приділяємо паркуванню автомобілів. Майже немає сумнівів в тому, що скептики будуть критикувати рішення облаштувати велодоріжку зарахунок тротуару. Мовляв таким чином забирають простір “у людей”. (Так ніби велосипедисти - не люди) :) Такі звинувачення, як Ви вже зрозуміли, будуть безпідставними. Цей простір насправді був відвойований у машин! Більше того, в рамках облаштування велодоріжки проводиться також капітальний ремонт всього тротуару з відновленням лінії озеленення та встановленням вуличних меблів у цій зоні. Отже пішоходам буде в рази приємніше і зручніше рухатись цією вулицею.

Крім того є ще один, найважливіший чинник, який вплинув на рішення облаштувати на Галицькій велодоріжку. Це - велосипедисти. Для них це одна з ключових вулиць, тут їх багато. І для багатьох питання безпеки руху є визначальним. Як наслідок, вони їздять по тротуарах, маневруючи між припаркованими автівками, деревами, рекламними конструкціями і пішоходами, наражаючи на неприємності і себе, і інших. Так не повинно бути. Це не правильно!

Не рідко власникам двоколісного транспорту доводиться спішуватись, щоб подолати цю зону перешкод.

Рано чи пізно цю проблему треба було вирішувати. Ми не стали вигадувати велосипед, і скористалися старим добрим... іноземним досвідом. А він підказував нам розділити тротуар на чотири зони, і впорядкувати рух на ньому.

 

Потрібно було облаштувати:
1. Велосипедну доріжку
2. Зону озеленення і меблювання.
3. Пішохідну доріжку.
4. Зону сервісу кафе і магазинів.
У нас вийшло приблизно ось так:
 
- велодоріжка шириною +/- 2 м; - зона озеленення завширшки 1,5 м; - транзитна зона для пішоходів (3 м в найвужчому місці); - зона сервісу варіюється. Ну, оскільки рух пішоходів повинен бути зручним і безбар’єрним, постала проблема двох дерев, які росли в найвужчих місцях, прямо посеред пішохідної доріжки.
 
Довелося викликати спеціалістів. Приїхали серйозні дядьки на серйозній техніці...
 
... вжих, і немає дерева.
 
Шкода, звичайно, рослини. Але натомість, тільки на цій ділянці вулиці буде висаджено 12 нових дерев, в тій-таки лінії озеленення. Ось уже й лунки для них готові.
 
Крім того, була демонтована оця рекламна стелла, яка багатьом людям різала око.
 
Тепер її уже немає. Залишилась лише купа розбитого перфораторами бетону. Майстри поставлять лунку, і скоро там знову ростиме дерево.
 
Зверніть увагу, велодоріжка з правої сторони обмежена поребриком, і знаходиться на 3-4 см нижче рівня тротуару.
Але давайте, врешті решт, розберемося з найважливішим елементом нового тротуару - різнокольоровою бруківкою.
 
На Галицькій Ви можете бачити два різних типи бруківки: - “римський камінь” червоного кольору - безшовна плоска плитка для велодоріжки; - звичайна бруківка “магік” чорного та сірого кольорів - для пішохідної зони.
На практиці це має такий вигляд:
 
Візуально видно кривизну тротуару. Це через те, що в цьому місці він пересікається з виїздом з двору.
 
Але ухил велодоріжки зроблений дуже плавним, а пониження тротуару взагалі не відчувається. Тому можна сказати, що безбар’єрність збережена.
 
На всіх інших ділянках тротуар взагалі бездоганно рівний. Між іншим, зверніть увагу на пеньок, який буде викорчовуватись. Уявляєте, скільки місця залишалося б пішоходам, якби дерево залишили, і обвели його півтораметровим поребриком.
 
До речі, за подібною схемою зараз укладають нову бруківку на вул.Чорновола. Тільки там без велодоріжки.
 
І там теж зберігають безбар’єрність для пішоходів. Так повинно бути всюди!
 
Але повернемось на Галицьку, і подивимось на хід будівельних робіт.
Ось на таку підготовлену основу з відсіву майстри кладуть бруківку.
 
Цю березу, не стали зрізати, оскільки місця для пішоходів тут значно більше, ніж у попередніх випадках. Просто оформили її видовженою овальною лункою, щоб людям зручніше було ходити.
 
Минулого тижня робітники працювали на ділянці, навпроти будинку №47. Цього тижня - біля 49-го будинку. На сьогоднішній день уся ця територія (на фото нижче) вже встелена бруківкою. Якщо дозволить погода, то до суботи новий тротуар дотягнеться майже до автобусної зупинки (за будинком № 51)
 
На даний момент, уся відремонтована ділянка уже посипана піском, і буде “перемітатися”.
 


Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1873
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1813
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1810
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5337 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2108 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1471

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

675

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

735

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

925

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

961
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1709
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3627
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10206
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26079
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10135 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7670
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

855
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1357
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

341
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1228
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

827
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1034