Трамп і «воєнна машина» путлєра

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями великий друг путіна і рашистської федерації Дональд Трамп відригнув комплімент на адресу росії: 

«Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина».

Зараз цю фразу з великою гордістю обсмоктують усі рашистські ЗМІ, при цьому згадуючи ще одне його висловлювання:

«Вы знаете, хорошо ладить с такими людьми, как Путин».

Що за цими словами Трампа насправді ховається, неважко здогадатись, мовляв, — куди там воювати з такою «воєнною машиною», треба капітулювати, доки ще не пізно.

Так думали під час другої світової війни деякі політики і про воєнну машину Гітлера. Так у 1939 році думали про військову машину СРСР деякі політики, коли воєнна машина СРСР напала на Фінляндію.

Жалюгідні знання історії не дозволили Трампу згадати про те, як воєнна машина росії програвала, тож згадаємо те, про що не пишуть у рашистських підручниках з історії.

У 1514 році польсько-литовсько-русинське військо, метою якого було відновити втрачені землі та фортеці смоленщини, захоплені Москвою, у битві під Оршею розбило «воєнну машину» московитів. Битва відбувалась між військом князя Костянтина Івановича Острозького та московською армією на чолі з воєводою Іваном Челядніним, під час якої армію московитів розбили і захопили їхній табір разом із командувачем.

У 1610 році польсько-литовсько-русинське військо, розбивши «воєнну машину» московитів під Смоленськом, без опору з тріумфом увійшло до Москви. Московську корону отримав 15-річний син польського короля Сигізмунда Третього Владислав, а московські бояри «перевзулися» та підтримали польського короля.

Два роки Москва безроздільно належала полякам, литовцям та українцям.

Понад пів століття польський кордон знаходився всього за 250 кілометрів від Москви.

Але зі всієї цієї історії путін може розказати Трампу чи його піарнику Карлсону хіба що вигадану казочку про провідника — Івана Сусаніна, який разом з одним з польських загонів заблудився у мокшанських болотах, а путлєр разом з Трампом і Такером Карлсоном не будуть замислюватись над тим, що там робили поляки, звідки, чому і з яким результатом туди прийшли.

Не розкаже путлєр Трампу і про битву 1659 року під Конотопом, де козацьке військо гетьмана Івана Виговського вщент розбило «військову машину» московитів під проводом князя Трубєцкого.

Трамп очевидно не знає, що Наполеон на московії не добився тріумфу не тому, що росія перемогла на полі бою, а тому, що московити втекли й знищили по дорозі посіви та весь провіант, який був необхідний для армії Наполеона.

В битві під Бородіно не перемогла жодна зі сторін, хоча кожна з них приписувала собі перемогу. 

Наполеон не міг остаточно розбити московитів, а ті не могли зупинити його просування вглиб московії.

Кутузов дав армії наказ відступити. Наполеону не було чим годувати ні коней, ні солдат, до того ж у його армії почались епідемії.  

Коли Бонапарт вступив у покинуту Москву, з 400 тисяч воїнів у нього залишилося близько половини. Його солдати тисячами вмирали від хвороб, тікали з війська і навіть накладали на себе руки.

Почалася зима, а у коней армії Наполеона навіть не було підков, бо він розраховував на швидку перемогу, і коні на замерзлому  бездоріжжі танцювали, як корови на льоду.

Тому рештки його армії змушені були відступити.  Таким чином, причиною невдалого походу Наполеона була хитрість московитів і особисті прорахунки Наполеона.

Тому, зважаючи на примітивні пізнання історії рудого Донні, його можна запитати: де він тут побачив перемогу Наполеона з допомогою «воєнної машини»?

Трамп також гадки не має про ініційовану московським царем «спеціальну військову операцію», яка увійшла в історію під назвою «Кримська війна», яку «воєнна машина» росії закінчила ганебною капітуляцією у 1855 році.

За Паризьким миром 1856 року росію позбавили права мати військовий флот на Чорному морі, а також фортеці й прибережні арсенали.

Російський цар публічно відмовився від претензій на Молдавію та  Бессарабію.  Зате рашистські учні сьогодні знають, як матрос Кішка героїчно рятував російську оборону, де чергова поразка стала новою «скрепой российского величия».

Таке враження, що уроки історії Трампу давав сам путлєр, який забув розповісти й про поразку у 1905 році російської «воєнної машини» в Японській війні, яка почалася з того, що росіяни вирішили провести «спеціальну військову операцію» у Маньчжурії, наспівуючи під балалайку «Нам япошки непочем — переколем кирпичом».

В результаті  потоплені  в Цусімській протоці ескадри  оспівувалися в пресі, як приклад героїзму і самопожертви, а капітуляцію названо жестом доброї волі.

Наприклад, підбитий російський крейсер «Варяг» потонув, і ця ганебна для російської «воєнної машини» подія, як неабиякий подвиг, оспівувалась в пісні:

В предсмертных мученьях трепещут тела, вкруг грохот, и дым, и стенанья,

И судно охвачено морем огня, настала минута прощанья.

Прощайте, товарищи! С Богом, ура! Кипящее море под нами!

Не думали мы ещё с вами вчера, что нынче уснем под волнами!

Не скажут ни камень, ни крест, где легли во славу мы русского флага,

Лишь волны морские прославят вовек геройскую гибель «Варяга»!

Російська «воєнна машина» в цій війні втратила південну частину Манчжурії, Порт-Артур, половину острова Сахалін та Курильські острови.

Не знає також друг путлєра і про спеціальну військову операцію російської «воєнної машини» у 1919-1921 роках, коли росіяни вирішили провести денацифікацію і демілітаризацію у Західній Європі.

Це СВО увійшло в історію під назвою «Російсько-польська війна».  

Тоді польська армія разом з українською армією Петлюри погнали російську «воєнну машину» аж за Україну до російського кордону.

Але після того союз УНР і Польщі розпався, російська армія зробила другу спробу вторгнення в Європу, але була остаточно розгромлена під Варшавою.  

Росія сплатила Польщі репарації в сумі 30 мільйонів рублів, що на той час були великими грошима.  

На жаль тоді Польща відмовилася і від підтримки незалежності України, і від остаточної перемоги над росією, за що і поплатилася у вересні 1939-го, коли Сталін і Гітлер домовилися поділити Польщу.

Не розповів путлєр Трампу і про СВО 1939 року, яке увійшло в історію під назвою «Радянсько-фінська війна», коли Сталін вирішив приєднати до СРСР Фінляндію.

Героїчний  фінський народ протистояв величезній «воєнній машині» радянської імперії, і в результаті відстояв свою незалежність.

Це було сигналом для Гітлера, який зрозумів, що собою являє оспівана в піснях «Несокрушимая и легендарная, в боях познавшая радость побед» воєнна машина росії.

Говорячи про перемогу над Гітлером, друг путіна раптом «забув», що у Другій світовій війні брали участь усі республіки СРСР, в тому числі і його батьківщина – США, та інші учасники міжнародної антигітлерівської коаліції, а визволення світу від німецьких фашистів почалося після відкриття другого фронту.

Цим самим тупенький в історії (як і його друг) Трамп, сильно принизив і США. Чого вартий лише ленд-ліз, де США витратили на СРСР більше 11 мільярдів доларів, що на сьогоднішній день становить більше 160 мільярдів доларів.  

Це обчислювалось сотнями тисячами тонн авіаційного палива, мільйонами снарядів для гармат і патронів для ПК і кулеметів, запасними гусеницями і запчастинами для танків, запчастинами для літаків та автомобілів і багато іншого.

Сьогодні мало хто знає, що основним шасі «Катюш» стали ленд-лізингові «Студебекери» (Studebaker US6). Для прикладу, якщо Сполучені Штати  під «Катюші» дали близько 20 тисяч автівок, то в СРСР під них випустили всього лише 600 штук.

СРСР отримав 1900 паровозів (у 2,4 раза більше, ніж випустив за роки війни), 11 075 вагонів (більше у 10,2 раза ніж сам виготовив), 427 тисяч автомобілів (вдвічі більше, ніж сам виготовив за роки війни), 15 тисяч літаків (включно з Великобританією поставили більше 20 тисяч), 7 тисяч танків, 90 вантажних суден, 4,5 мільйонів тонн продовольства і багато-багато іншого, необхідного для перемоги над Гітлером.

Лише вдумайтесь у цифру: лише від США 15 тисяч літаків!

Уявляєте, де би була зараз розхвалена Трампом «воєнна машина» путлєра, якби ми мали такі об'єми допомоги і якби відморожені трампісти не блокували допомогу Україні?

Саме на американських танках радянські солдати брали участь у Курській битві, а потім штурмували Берлін.

А тричі Герой Радянського Союзу Олександр Покришкін 48 з 59 своїх повітряних перемог здобув на американському винищувачі Bell P-39 Airacobra.

Сюди треба додати і безпосередню участь армії США у звільненні країн від фашистської окупації в  Північній Африці, Італії, Франції, Бельгії, Люксембурзі та Німеччині.

Маршал Жуков у спогадах писав:

«Не можна заперечувати, що американці нам гнали стільки матеріалів, без яких ми б не могли формувати свої резерви й не могли б продовжувати війну…

У нас не було вибухівки, пороху. Не було як споряджати гвинтівкові патрони.

Американці по-справжньому виручили нас із порохом, вибухівкою. А скільки вони нам гнали листової сталі!

Хіба ми могли б швидко налагодити виробництво танків, якби не американська допомога сталлю?

А зараз представляють справу так, ніби у нас все це було своє у надлишку».

Але вочевидь для рудого невігласа Трампа історія батьківщини його російського друга в інтерпретації рашистів, видається більш милішою і величнішою, ніж історія самих США.

Співаючи діферамби «воєнній машині» путлєра, не зміг зауважити Трамп і того, як ця «воєнна машина» росії після десятирічного СВО (1979-1989) змушена була повернутися додому з Афганістану, не досягнувши жодної з поставлених задач.

Другу путлєра так засліпила очі путінська концепція історії, що він не бачить того факту, як російська «воєнна машина» при величезній чисельній перевазі в людських ресурсах і озброєнні, вже два роки товчеться на одному місці в Україні, не маючи змоги захопити жодного обласного центру.

Співаючи похвалу «воєнній машині» путлєра, Трамп не зауважив, як російська армія втікала з-під Києва, а потім, отримавши від ЗСУ добрячих підсрачників на Харківському і Запорізькому напрямках, змушена була робити «жест доброї волі». 

Трамп не хоче бачити, як Україна, не маючи флоту, завдала такої поразки флотилії «воєнної машини» росії, що та змушена забрати рештки чорноморського флоту з Севастополя до Новоросійська.

Рашистам тут залишилось ще скласти пісеньку про героїчний похід на чорноморське дно флагмана флоту — крейсера «Москва», який повторив «подвиг» крейсера «Варяг». Можна навіть новий текст не складати, а використати пісню «Гибель „Варяга“»:

Не скажут ни камень, ни крест, где легли во славу мы русского флага,

Лишь волны морские прославят вовек геройскую гибель „Москвы“!

Трамп не розуміє значення допомоги Україні для всього світу, в тому числі і для ролі США у  цьому світі.

Компліменти „воєнній машині“ путлєра органічно вписуються у його доволі обмежений світогляд і капітулянтську концепцію "мир в обмін на території"

 


28.02.2024 Ярослав Івашин 1288
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1321
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2620
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2159
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2232
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6696 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2508 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

397

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1216

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1336

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1474
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

336
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

207
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

626
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

109
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26569
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

592
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10513 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

113
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

138
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

450
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

602
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

663