ТОП-7 природних чудес Івано-Франківщини

 

/data/blog/117904/aeef3433f8f5f4624791a5d91bf79e84.jpg

 

На жаль, Івано-Франківська область не може похвалитися неприступними замками чи вишуканими палацами. Ні, щось таке є, але саме «щось», тож конкурувати з сусідніми Закарпаттям чи Львівщиною Прикарпаттю дуже непросто. Головними козирями тут можуть бути лише природні об’єкти – подивитись на них їде безліч туристів.

Багато областей Західної України давно склали свої переліки, випустили буклети й путівники, в яких вихваляють свої цікавинки. Наприклад, закарпатці до своїх природних чудес віднесли Говерлу (1). Напевно, хтось із прикарпатців обуриться, мовляв, вона ж наша, бо всі сходження починаються від Заросляка?! Та насправді, найвища гора України (2061 м) стоїть якраз на межі областей, тому вона і наша, і їхня.

olena-myhalchuk-goverla

У 2007 році з ініціативи тодішнього віце-прем’єра Миколи Томенка стартував проект «7 природних чудес України». Кожна область представляла найцікавіші об’єкти, а потім в інтернеті проводилось голосування, на підставі якого й визначали переможців. Тоді до чудової сімки потрапив Дністровський каньйон (2). І хоча той каньйон, крім нашої, тягнеться ще через три області – Тернопільську, Чернівецьку і Хмельницьку – але починається він на Франківщині. Аби переконатися, що то дійсно «чудо», варто хоча б раз у житті зібратись на кількаденний сплав Дністром.

kanyon

Майже кожен туристичний тур неодмінно включає в себе Яремче. На вулицях цього курортного містечка завжди багатолюдно, але що приваблює туди численних гостей – кілька базарів з сувенірами, дерев’яний ресторан «Гуцульщина» чи залишки однойменного пансіонату? Ні! Ресторанів, базарів та санаторіїв у Карпатах вже не бракує. Яремче вибилось на перший план історично, завдяки вдалому розташуванню, залізниці, а також водоспаду «Пробій» (3). Хоча деякі скептики вважають його не водоспадом, а звичайними порогами річки Прут.

yaremche

Залишимо дискусію для фахівців і згадаймо Манявський водоспад (4) – його «автентичність» точно ніхто не поставить під сумнів. Цей красень із трьома каскадами є одним із найвищих у Карпатах – цілих 18 метрів, що дорівнює шестиповерховому будинку. Популярності водоспаду додає близькість однойменного скиту. Єдиний мінус – дорога туди настільки погана, що туристів доводиться возити бортовими автомобілями.

4-vodospad

Ще одним популярним місцем є скелі Довбуша (5), біля села Бубнище, що на Болехівщині. За легендою, там переховувався легендарний ватажок карпатських оприш­ків. Історики припускають, що печери видовбали за тисячу років до Довбуша – для давнього язичницького капища. Хоча людське втручання там мінімальне – навіть без печер скелі все одно б перетворились на туристичний об’єкт. Численні автографи на кам’яних схилах яскраво демонструють, що відвідувачів тут не бракувало ще з часів Австро-Угорської імперії.

bubnyshche

Наступне «чудо» не користується такою популярністю серед туристів, як попередні. Втім, до цього переліку воно потрапило завдяки своїй унікальності. Йдеться про грязьовий вулкан (6) у селі Старуня Богородчанського району. Його теж висували на всеукраїнський конкурс, але тоді вулкан «пролетів». Ось уривок з подання: «Старунський грязевий вулкан – геологічна пам’ятка природи – унікальний не лише у Карпатському регіоні, але й у світі. Вперше вулкан проявив себе у 1977 році після землетрусу в горах Вранча у Румунії. Тоді на конусоподібному пагорбі діаметром до 50 м з’явились перші кратери, з яких вихлюпувалися грязі та газ. Відтоді вулкан «дихає» через десятки менш активних міні-кратерів».

starunya-vasyl-fitsak

Замикає чудову сімку Княждвірський ботанічний заказник (7). Там у лісі ростуть ягідні тиси – більше цих дерев у природі ви ніде не побачите, хіба що у скверах. На Прикарпатті колись їх було повно, гуцули навіть платили данину тисовою деревиною. Однак через велику промислову цінність австрійці їх масово вирубували і вже на кінець ХІХ століття майже знищили.

7-knyazdvir

Здавалося б, яка проблема відновити популяцію – посадив тисячу саджанців і маєш цілий тисовий ліс. Однак на практиці все не так просто, адже за рік дерева тису ягідного додають лише 1 мм в діаметрі, тож ж на їхнє відтворення пі­дуть століття.

Поки що про заказник мало хто чув, але поруч міститься туристична Коломия, і все більше операторів після музею Писанки везуть гостей на пікнік у Княждвір.

Фото Говерли: Олена Михальчук
Фото водоспаду “Пробій”: Андрій Твардовський

Джерело: Репортер


12.10.2016 1840 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1849
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1802
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1790
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5307 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2096 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1464

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

639

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

722

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

917

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

953
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1690
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3618
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10194
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26068
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10118 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7664
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

849
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1352
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

328
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1215
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

812
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1027