ТОП найскандальніших подій 2017 року або Чим запам’ятається Франківськ у році, що минає

Рік, що минає був насичений подіями, які довго обговорюватимуть та згадуватимуть не лише на Прикарпатті. Усі ці історії обурювали, дратували або ж навпаки ставали об’єктом висміювань. Їх не обговорював, хіба що лінивий.

 

Втім усі скандальні події та персонажі стали частиною року та несуть суспільне значення. Фіртка вирішила пригадати в хронологічному порядку найскандальніші події 2017 року.

 

Нестримна білявка Михайлова 

Пригоди з одіозними білявками не покидають Франківськ. Якщо минулого року гламурна білявка Дана Орленко лише припаркувалась не за правилами ПДР та погрожувала патрульним звільненням і судами, до яких справа так і не дійшла, цьогорічна білявка перевершила всі очікування. Тетяна Михайлова чим раз більше шокувала громадськість своїми вчинками і змусила говорити про себе цілий рік.

 

31 березня неподалік Івано-Франківська водій "BMW X5", як потім виявилось білявка Тетяна Михайлова, на великій швидкості збила трьох людей, серед яких патрульний поліцейський. Автівка втекла з місця події, втім її майже одразу розшукали. За кермом вже був чоловік, але очевидці стверджують, що аварію зробила жінка. У неї в крові виявили 1,85 проміле алкоголю.

 

1 квітня для Тетяни Михайлової Івано-Франківський міський суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на два місяці, або ж  заставу у розмірі 1 мільйон 336 тисяч гривень. Адвокати горе-водійки подали апеляційну скаргу, яку Апеляційний суд Івано-Франківської області розглянув 12 квітня та в результаті зменшив розмір застави до 256 тисяч гривень. В разі внесення застави Михайлова повинна не відлучатися з населеного пункту без дозволу слідчого, прокурора, утримуватись від спілкування з потерпілими та свідками, не перебувати в установах продажу алкогольних напоїв, а також здати паспорт.  Наступного дня, 13 квітня Тетяна Михайлова вийшла з СІЗО

 

23 липня про Михайлову знову заговорили не лише прикарпатські, а й всеукраїнські ЗМІ.  На вулиці Сахарова, що в Івано-Франківську Тетяна Михайлова кидалася під проїжджаючі автівки.  У той день на жінку склали три протоколи:  за дрібне хуліганство, злісну непокору законному розпорядженню або вимозі поліцейського та появу в громадскому місці в стані алкогольного сп'яніння. Відео з шоу, яке влаштувала білявка франківським патрульним облетіло весь Інтернет та набрало десятки тисяч переглядів.

 

Відтак після нового скандалу жінку помістили у психіатричне відділення однієї з лікареньна на стаціонарне лікування. Медики заборонили правоохоронцям проводити слідчі дії. У жовтні скандальна білявка почала оскаржувати адмінпостанови у суді. Щодо справи про непокору поліції блондинці вдалось уникнути покарання через закінчення термінів

 

Ще одну справу, яку слухає суд 18 грудня перенесли через неявку сторін на 15 лютого 2018 року.  Далі буде... 

 

 Викуп року - Локомотиворемонтний завод

фото galka.if.ua

Громадськість не прийняла таку ініціативу міського голови схвально, адже завод збитковий і має борги на 100 мільйонів гривень. Дехто з активістів припускає, що міська рада бореться за завод лише з метою заволодіти майже 10-ма га землі. Тим більше, що рішення по купівлі заводу заблокував Антимонопольний комітет.

 

Пригадаємо, як це було.  24 травня під час сесії Івано-Франківської міської ради міський голова Руслан Марцінків зазначив, що міська рада повинна взяти участь у торгах за  ПАТ «Івано-Франківський локомотиворемонтний завод», адже ціна у 26 мілйьонів - невисока та завод має земельну ділянку площею 9,69 гектари.  31 травня Фонд Держмайна офіцйно виставив на продаж ЛРЗ, а 8 червня міська рада вже знайшла гроші на його викуп. 

 

Початкова ціна лоту складає 33,92 млн грн, а крок проведення аукціону 340 тисяч грн.  9 червня на позачерговій сесії за купівлю заводу голосує 24 депутати міської ради. 6 липня Івано-Франківська міська рада стала єдиним учасником аукціону і стала переможцем конкурсу, проте вже за півгодини комісія скасувала своє рішення.

 

Через чотири дні, 10 липня, Фонд Держмайна вдруге виставляє завод на продаж, а міська рада повторює схему, готує документи, скликає позачергову сесію. 16 серпня відбулося розкриття конкурсної документації в присутності потенційних покупців на продаж 99,5% пакета акцій ПрАТ«Івано-Франківський локомотиворемонтний завод» і міська рада вдруге стала єдиним учасником торгів.

 

22 серпня, міська рада таки купує ЛРЗ за  33 мільйони 920 тисяч гривень. 28 серпня завод став офіційно власністю міста - Івано-Франківська міська рада підписала договір купівлі-продажу пакету акцій заводу. У вересні міський голова пішов на завод спілкуватися з працівниками, дав доручення будувати стратегію розвитку заводу та почав висувати кандидатури на посаду директора заводу.

 

Через місяць після купівлі заводу, 29 вересня, Марцінків повідомив що АМКУ блокує купівлю.  Відтак на міську раду Івано-Франківська відкрили кримінальну справу через купівлю Локомотиворемонтного заводу. Станом на 15 грудня, Фонд Держмайна досі не передав акції "Локомотиворемонтного заводу" міській раді Івано-Франківська. Більше того, за словами міського голови, йдуть спроби визнати завод банкрутом.

 

Тому за допомогою міська рада звернулася до Президента, Кабміну, Верховної ради та НАБУ. Чи стане місто повноцінним власником заводу дізнаємось у новому році. 

 

Таємне зникнення й страшна знахідка студентки з Болгарії 

Ця резонансна справа визвала шок й схвилювала міжнародну спільноту. Повідомлення про зникнення дівчини з'явилося 6 червня. Дишлі Еля Зія, родом з Болгарії навчалась в Івано-Франківському національному медичному університеті, пропала в ніч з 31 травня на 1 червня. 

 

Як повідомила подруга, дівчину востаннє  бачили у її хлопця-туркмена. Проте він сам сказав, що дівчина встала посеред ночі, взяла телефон та пішла у невідомому напрямку. Дівчину оголосили у державний розшук, оскільки особисті речі дівчини та документи знайшли за місцем її проживання, то слідство притримувалось думки, що дівчина покинути Україну не могла.

 

До пошуків залучили нацгвардію та рідних, тривали  вони до 12 червня.  Саме цього дня в Рогатинському районі на дні озера у валізі з камінням знайшли тіло дівчини, яке було замотане у плівку. 13 червня за 50 км від Івано-Франківська в Городенківському районі, поліція знайшла особисті речі померлої дівчини : рюкзак, ланцюжок, телефони тощо. 

 

За підозрою в умисному вбивстві у порядку ст.208 КПК затримано студента-медика з Тукменістану Ельдара Астанова, одногрупника потерпілої 1988 р.н. Сам хлопець у суді своєї вини не визнав, повідомив суду, що знайшов дівчину уже мертвою. Втім суд залишив хлопця ще на 60 днів у СІЗО.

 

Адвокати Е.Астанова подали апеляційну скаргу, яка задоволенню не підлягала. Відак, з 10 листопада Івано-Франківський міський суд не може провести підготовче засідання у справі. Розгляд резонансної справи переносять з різних причин: неявка рідних у суд, відтак, підозрюваний у вбивстві змінює адвоката. Новий адвокат на суд не приходить через хворобу і Астанов просить суд призначити йому іншого адвоката. На наступному засіданні суд знову не відбувся: автоматичний розподіл призначив Тетяну Булін-Соколову, від якої обвинувачений відмовився.

 

22 грудня під час чергового засідання справу розглядати знову не почали. Новий державний адвокат повідомив суду, що знає про угоду між Астановим та його новим адвокатом, тож обвинувачений не може отримувати безоплатну правову допомогу. Крім того, державний захисник не був ознайомлений з матеріалами справи. Також перекладач у справі не взяла до суду належних документів. Судове засідання призначили на 19 лютого 2018 року. 

 

Розстріл підприємця в середмісті 

Стрілянина в центрі Франківська сколихнула містян. Спокійне місто Івано-Франківськ вже ніколи не буде, як раніше. 

 

 31 липня, неподалік міської Ратуші розстріляли авто у якому знаходився підприємець Ігор Гербін, більш відомий за прізвиськом "Червонець".  Стрілок утік, втім його зафіксували камери спостереження і уже за кілька годин поліцейські у приміському селі Чукалівка затримали чоловіка, що стріляв у Гербіна.

 

Ним виявився  Михайло Дерещук, відомий під прізвиськом "Дира". Він у 2015 році балотувався до Івано-Франківської міської ради від партії "Патріот". Правоохоронці стрілянину в центрі Франківська кваліфікували як замах на вбивство. Пізніше у поліції розповіли, що мотивом для скоєння протиправних дій стала помста. Загалом з тіла Гербіна лікарі витягнули чотири кулі.

 

2 серпня Івано-Франківський міський суд помістив Михайла Дерещука у СІЗО строком на 60 днів.

 

9 серпня стало відомо, що  у лікарні помер підприємець Ігор Гербін на прізвисько "Червонець". Чоловік не зміг пережити травм. Сам "Дира" зізнався у суді, що це були не хуліганські мотиви, а особиста неприязнь, обіцяв сприяти слідству та визнав вину. Суд у справі триває...

 

Обвал на Шевченка 

Недбальство чи нещасний випадок. Ввечері, 22 листопада, в Івано-Франківську в приміщенні Католицької школи на вулиці Шевченка, 11 обвалилася стіна.  Під час заливки бетонного розчину відбулось руйнування бетонного перекриття другого поверху новобудови. 

 

Під завалами опинилися 5 будівельників. Один із чоловіків, що опинилися під завалами, загинув, ще 4 у задовільному стані, їм надали першу медичну допомогу. Наступного дня у школі припинили заняття. Прийнято рішення архбудконтролю винести припис про зупинку будівельних робіт.

 

Продовження історії «Гей - не патріот» 

 

Минулого року у березні під час “Маршу за життя і життєві цінності ” в Івано-Франківську міський голова Руслан Марцінків відкрито заявив, що "гей не може бути патріотом, патріотом може бути тільки християнин”. Після цих слів Руслан Марцінків став зіркою мережі.

 

 Вікіпедія обізвала міського голову “гомофобом”.  Цьогріч історія отримала продовження. Під час засідання сесії Івано-Франківської міськради з трибуни до обранців звернувся Мирослав Возняк, представник християнського руху за життя. Чоловік просить захистити інститут сім'ї в Україні. Відтак депутати виступили проти диктатури гомосексуалізму.

 

Після чергового виступу про сексменшини відомий український шоумен у програмі "#@)₴?$0 з Майклом Щуром" розкритикував та висміяв звернення Івано-Франківської міськради щодо заборони пропаганди гомосексуалізму в Україні. Та назвав Івано-Франківськ українською меккою геїв та лесбійок

 

Криваве запалення ялинки  

19 грудня в Івано-Франківську під час святкового відкриття ялинки сталася трагедія.

 

Петарда з феєрверку, яким супроводжувалося запалення ялинки замість того, щоб вистрелити вгору змінила траєкторію та полетіла в натовп. Внаслідок цього постраждала дівчина, петарда потрапила їй в голову. Дівчину без свідомості госпіталізували. Студенти звинуватили міського голову Івано-Франківська Руслана Марцінківа в травмуванні 17-річної студентки та вимагали покарати винних у трагедії

 

Сам міський голова лише вибачився за інцидент з феєрверком та пообіцяв догани підлеглим. А ще зазначив, що місто оплатить лікування дівчини. У поліції відкрили кримінальну справу за ч.1 ст.272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою) Кримінального кодексу України.  Медики розповіли, що дівчина постраждала не сильно: у неї часткова амнезія і що трапилось вона не пам’ятає.

 

Як зазначають друзі потерпілої, дівчина досі в лікарні  стан середньої важкості, вона не бачить на ліве око.


31.12.2017 4630 1
Коментарі (1)

петро симчич 2018.01.06, 08:09

Тут не обійшлось без реклами політ партії Свобода.Може нашому меру пора забути про політику а безпосередньо зайнятись господарськими справами Франківська (для чого його фактично й обирали)А то виходить що за рахунок платників податків Свобода облагороджує місто за що теж дякуємо бо попередній мер за дві каденції ВЗАГАЛІ НІЧОГО НЕ ЗРОБИВ ДЛЯ МІСТА!!! А тепер пенсію по інвалідністю молодій дівчині буде Свобода виплачувати ??? чи знову Держава за рахунок платників податків???Для мене Свобода вмерла після того як чувак з косою з народним артистом прийшли бити морду директору першого каналу тб.Закон один для всіх! Тим більше народ депутат має бути взірцем виконання Конституції  та Законів України!!!

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1631
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1710
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1698
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5015 39
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2008 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1395

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

366

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

589

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

762

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

878
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3516
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10086
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

723
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25975
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7588
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

779
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

944
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1277
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

235
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1113
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

721
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

956