ТОП яскравих цитат: що злітало з вуст прикарпатських обранців та чиновників у 2018 році

Слово не горобець, вилетить – не впіймаєш. На завершення року Фіртка підготувала ТОП-цитат, які мали необережність чи нахабність висловити прикарпатські чиновники у 2018-му.

Якщо раніше можна було почути: ''Я такого не казав" чи ''Ну добре, казав, але не так і зовсім інше мав на увазі", то зараз чиновницький ляп чи гостре слівце фіксується на відео чи аудіозаписах. А потім підхоплюється в мережі, яка запам'ятовує все.

Тож за цей рік траплялось різне: чиновники чубились між собою, хтось попадав під гнів міського голови, комусь не щастило при виконанні обов’язків.


Всередині лютого на сесії Івано-Франківської міської ради відзначився міський голова Руслан Марцінків, назвавши журналістів брехунами.

Сталось це, коли голова Громадської ради по контролю за використанням коштів на експлуатацію, капітальний та поточний ремонт доріг в Івано-Франківську Михайло Панчишин цікавився деталями будівництва пасічнянського мосту та його вартістю.

Руслан Марцінків переконував, що ЗМІ поширили неправдиву інформацію щодо збільшення ціни.

"Тим брехунам вірити... Скоро скажуть, що Івано-Франківськ в іншій державі. В нас нема нормальної журналістики", - сказав Р.Марцінків.

Згодом у мережі почав гуляти інтернет-мем на цю тему.


Любив повеселити всіх на оперативних нарадах колишній керівник «Муніципальної варти» Богдан Кухарук, котрий тепер займає аналогічну посаду у Львові.

У березні Богдан Кухарук звітував про те, що на вулиці Гната Хоткевича «муніципали» змусили жінку, яка вкотре незаконно продавала алкоголь, вилити 21 літр сурогату. 

«То "женщіна в тигровій шкурі", так ми її називаємо. Вона хитра і коварна», - розповів Б.Кухарук. 

Йшлося про літню жінку, яка постійно торгує сурогатом на вул. Гната Хоткевича. «Вартові» охрестили її так через пальто відповідного забарвлення.


У квітні в Івано-Франківському міському суді розглядали справу щодо командира роти патрульної поліції Леоніда Гончарука. Він нібито під час затримання зламав мізинець екс-міліціонеру Михайлу Ільницькому.

Колишній підполковник міліції Михайло Ільницький заявив цивільний позов, в якому вимагав від патрульного 1 мільйон гривень моральної шкоди за буцімто зламаний мізинець.

У суді «потерпілий» екс-міліціонер М. Ільницький розповів таке :

"Незважаючи на те, що мене тримали двоє поліцейських за руки Л.Гончарук зловив мене за пальці та намагався їх зламати. Мені здалось, що він хотів зробити це навмисно, однак зламав один, і вивихнув інший. Коли я попросив викликати мені швидку вони відмовились та посадили мене до патрульної машини. Вже у відділку мені викликали швидку допомогу".


Навесні очільник Івано-Франківська Руслан Марцінків доручив всім комунальним підприємствам створити сторінки у соцмережі Facebook. Виявилось, що дослухались усі, крім "Міської ритуальної служби". 

Тоді Руслан Марцінків пожартував, що це буде найвідвідуваніша сторінка. І поцікавився, чи присутній відеонагляд на кладовищі:

"Камери у вас є? Включіть онлайн трансляцію", - пропонував міський голова. 


Наприкінці травня очільника Івано-Франківська обурювала трава на газонах. Руслан Марцінків не пошкодував гарячого слова для комунальників та порадив, як застосовувати їхні графіки покосу трав.

"Нащо нам такий департамент, що нічого не контролює і "Муніципальна інспекція" займається дурницями. Скоро змії заведуться. Я піднімаю питання по вулицях, про які ми говоримо кожного року. Вивчіть ненормативну лексику, у вас занадто творчий колектив", - обурювався Р. Марцінків.

Директор КП "МІУК" Мирон Джус зазначав, що все косять відповідно до графіка.

"Ваші графіки засуньте в одне місце. Люди так не розуміють, їм до одного місця ті Ваші графіки. Люди хочуть порядку до релігійних свят, і не розуміють чому свято, а не покошено. Або робіть роботу, або ми закриваємо вашу шарашкіну контору", - відрізав міський голова. 

На тому ж засіданні очільник Іванр-Франківська порадив директору Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайлу Смушаку бути більш переконливим перед своїми працівниками.

"Михайло – набери двох-трьох людей, які будуть ходити по місту і казати, що там лавка поламана, там яма на дорозі, а там непокошена трава. В нас 500 чиновників, але порядок не наводиться… Михайле, вивчи ненормативну лексику, постав якогось цербера", – сказав Марцінків.


У червні про те, що відбувається в Івано-Франківську почула вся країна.

Епатажний гурт "Хамерман Знищує Віруси" з китайським хором "Дін-Дон" дали концерт на локації фестивалю Porto Franko у Палаці Потоцьких. Захід був закритою подією із обмеженням по віку 21+. 

Музиканти виступили на сцені майже оголені.

Наступного дня після виступу міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків на своїй сторінці у Facebook доручив освятити це місце.


Також у червні Руслан Марцінків заявив, що "Нова українська школа" зірвана. Та відзначив, що міська рада за бюджетний кошт буде змушена сама закупити для понад 120 перших класів інтерактивні дошки. При цьому нарікав, що області до проблем міста байдуже.

"Я звертаюсь до депутатів обласної ради аби до мене не ходили і не просили нічого. За два роки допомоги місту - нуль", - обурювався Руслан Марцінків.

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич не забарився з відповіддю на заяву очільника Франківська та звинуватив Марцінківа у некомпетентності.

"Насправді суть питання полягає в тому, хто буде проводити тендер на закупівлю обладнання для початкової школи за кошти цільової субвенції з державного бюджету - міськвиконком чи Департамент освіти і науки ОДА?...

Бо якщо ці кошти призначені на таку ціль, то Івано-Франківськ отримає обладнання чи коштів пропорційно до наявної у місці кількості початкових шкіл і ніхто інший їх отримати не зможе. Очевидно, що МОН визначив і перелік такого обладнання. Якщо виникають якісь робочі проблемні питання, то їх слід узгоджувати з Департаментом освіти і науки ОДА й обласна рада тут ні до чого! Без уваги на те, яку партійну приналежність має голова її бюджетної комісії.

Шкода, із декількох сотень працівників міськвиконкому не знайшлося компетентного радника, який би пояснив Руслану Романовичу, що обласний Департамент освіти і науки входить до структури ОДА, в апараті обласної ради такого підрозділу немає і згідно з чинним законодавством не може бути!, - прокоментував закиди мера Олександр Сич.


У липні екс-керівник "Муніципальної варти" Богдан Кухарук вкотре нагадав про боротьбу з сурогатом у Франківську.

Тоді за тиждень «вартові» знищили140 ящиків фальсифікованого алкоголю, які мали надійти в магазини.

«Привокзальна площа настільки заповнена алкоголем, що з дерев можна зривати листочки і вас вже буде штирити», - розповідав Богдан Кухарук.


Останній місяць літа виявився не менш гарячим. 10 серпня Івано-Франківськ приймав матч між МФК “Прикарпаття” та ФК “Колос” з Ковалівки. Футбольна зустріч завершилась поразкою франківських футболістів.

Фани “Прикарпаття” обурились суддівством матчу – на їх думку, суддя відверто був на стороні “Колосу”. Таку ж позицію висловив і міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків – у дещо нецензурній формі.

“Пішли звідси, с*ки. Заплатити бабки вам, б**ть. Пішли звідси, позорники!”, – кричав мер, йдучи за суддями аж до їхньої кімнати.

Згодом міський голова вибачився за свою поведінку.


Не обійшлося без сварок в Івано-Франківській обласній раді.

Так, депутат облради і за сумісництвом заступник міського голови Івано-Франківська Олександр Левицький на виїзному сесійному засіданні зухвало заступався за свого колегу Манолія Піцуряка, якому чомусь не давали слова.

Перепалка між депутатом і головою облради Олександром Сичем переросла у суперечку.

"Гавкай собі на пса вдома... На пса гавкай, ше раз кажу", - парирував чергову фразу очільника обласної ради депутат О.Левицький.


У вересні очільника Франківська знову обурювала освітня реформа:

"Слухаю радіо! Міністерство освіти забороняє християнську етику в новій українській школі! Вже зарплати вчителям виплатили чи на обладнання кошти дали! 150 млн грн - борг перед містом держави тільки по захищених статтях! Може батьки будуть вирішувати такі речі, а не міністерство!!! Задовбали ці псевдореформатори".


Також у вересні Руслан Марцінків повідомив на своїй Facebook-сторінці про ідею встановлення нової скульптури в місті.

«Дав доручення встановити пам'ятник жабі. І не простій, а споконвічній, українській! Колоритна істота, яка часто душить наших людей. А що?! Ворога треба знати в обличчя».

Щоправда, як виглядатиме франківська жаба в мерії досі не вирішили. Конкурс ескізів перенесли орієнтовно на перший квартал 2019 року.


Наприкінці листопада обмовився у Верховній Раді народний депутат від Прикарпаття Юрій Соловей при прийнятті рішення про проголошення воєнного стану в країні.

«Ви знаєте, коли ми поборемо Росію? Тільки за однієї умови - коли сюди, в цей парламент, прийдуть люди, які в першу чергу будуть ставити свій інтерес вище ... », - сказав з трибуни Ю.Соловей.

Його спіч викликав істеричний сміх в залі. На секунду нардеп зніяковів, але потім виправився.

«Я прошу вибачення. Коли в цей парламент прийдуть інтерес ... люди, які будуть ставити національний інтерес вище свого особистого», - закінчив свою промову нардеп.


У грудні депутат Івано-Франківської обласної ради Манолій Піцуряк розповідав колегам на сесії анекдоти:


Також під час сесії фантазував про паркан між Франківськом та Угриневом очільник облради  Олександр Сич. Мова йшла про чергове внесення змін у перспективний план формування територій громад.

«От уявіть собі ситуацію: місто образиться на Угринів і поставить 5-метровий паркан. А пів Пасічної - це Угринів. Що буде робити Угринів? Куди буде їхати, де буде купувати хліб? Даруйте, але це псевдогромада», - заявляв Олександр Сич.


Наприкінці року знову ж таки відзначився міський голова Руслан Марцінків. Спершу мер заявив про, те, що його обмежили у соцмережі та шукав поради у містян.

А днями розгорнув цілу операцію щодо порятунку земельної ділянки на міському озері.

«Отримав звернення від Митрополита Івано-Франківського і Галицького Іоасафа щодо виділення землі для каплички Українській Помісній Православній Церкві на ділянці біля міського озера. Спільно з громадою зможемо відстояти цю земельну ділянку», - повідомив раптово мер.

За кілька годин відзвітував:

"Освятили територію на розі вулиць Південний Бульвар - Гурика. Буде капличка, зелена зона і простір для наших дітей!"

Мер поспішив запросити в гості на освячення Митрополита Епіфанія! А поки на озері встановили хрест. 

"У нічний час, коли вилазить усяка нечисть, треба пильнувати, аби ніхто не вломив хреста", - сказав міський голова Івано-Франківська.

Відтак міські депутати вирішили проводити власні прийоми у наметі, який розгорнули на озері. А згодом тут поставили ялинку та анонсували появу ігрового майданчика.


Звісно це не всі «перли», які можна було почути з чиновницьких вуст чи прочитати на їхніх Facebook-сторінках, адже не всім відомо про що та в якій манері вони розмовляють за зачиненими дверима кабінетів.

Можливо, хтось робить висновки після сказаного, а хтось - наступає на ті ж граблі. Одне очевидно – мер Франківська продовжує освячувати в місті все, що досі не піддалось освяченню. Хоча в останньому випадку більше схоже на шантаж з домішками політики та релігії.

Проте, сподіватимемось, що поряд з різнобарвними емоційними словами у наступному році  прикарпатська та франківська влада показуватимуть гідні результати роботи.

 Підготувала Олена Британська


Коментарі (3)

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6466 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10885 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12157 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5801
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3729
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2961

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

494

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

757

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

746

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1058
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

412
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

456
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

540
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4085
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11622
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6647
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1149
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18049
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

295
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

403
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

691
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

811