The Telegraph: Нас чекає глобальний спад по всіх фронтах, прийде кінець того жалюгідного відновлення

 

 

Британська газета The Telegraph прогнозує подальший розвиток кризи, причому вже в більш жорсткій формі. В орбіті її аналізу ‘ в тому числі і Україна, яка ризикує отримати потужний удар через кризу в єврозоні.



Отже, починається четвертий рік "затяжного падіння", найжорстокіший, але аж ніяк не найвирішальныший. Не буде ні вибухового зростання кредитування в Китаї, ні реальної допомоги від Індії, ні підмоги від Бразилії, яка ледве зводить кінці з кінцями. Нас чекає глобальний спад по всіх фронтах, прийде кінець того жалюгідного відновлення, яке так і не змогло повернути обсяг виробництва в розвинених країнах на попередні рівні. Україна в цьому році також відчує по-справжньому холодний подих смертельно хворого євро.




Друга хвиля кризи «харчується» безробіттям серед молоді на рівні 45% у Греції і 49% в Іспанії; гнітючими показниками частки робочої сили серед дорослого населення США - всього 64%.

 

Ми ще почуємо про витівки Червоної бригади в Італії (терористична організація Італії), Революційної секти в Греції, і груп бойовиків в Америці, а також дізнаємося, чи зможе демократія дати їм гідну демократичну відсіч. В Угорщині зріють профашистські настрої. Китай зазнає невдачі в спробі організувати м'яку посадку.

 

Ситуація вийде з-під контролю, як це було у ФРС в 1929 і 2007 роках, або у Японії в 1990-ті. Як тільки в будівельному секторі почнуться безумства, ведмеді візьмуть владу в свої руки.

 

Всім відомо, що новорічні прогнози роблять для того, щоб виділитися. Скористаюсь і я цим шансом. Отже, Китай девальвує юань в 2012 році. Він продовжить активно експортувати в зовнішній світ вільні виробничі потужності, до тих пір, поки охоплений дефляцією Захід не збунтується і не плюне на принципи глобалізації.

 

Посилиться відтік капіталу. Думка про те, що Китай може когось врятувати, здасться абсурдною. Зміцнення ієни вже призвело до дефляції і нової рецесії в Японії. За даними токійського рейтингового агентства, R & I, знизив минулого місяця рейтинг Японії борг досяг одного квадрильйона ієн. Це 12,8 трлн. доларів, або Італія та Іспанія разом узяті і помножені на чотири.



У Японії ціле кладовище іноземних коментаторів, які занадто рано списали з рахунків Японію. Чи збудуться страшні пророцтва цього року, коли податкові збори не покриватимуть і половини витрат, а держборг досягне позначки 237% від ВВП, число працівників неухильно падатиме, а державний пенсійний фонд продаватиме держоблігації? Можливо. На думку R & I, проблеми Європи зробили держборг дуже популярною темою і предметом для ретельного вивчення.

 

Америка буде здаватися стійкою в цьому плані ще кілька місяців, але не більше. Угода про податок на трудовий дохід допомогла уникнути фіскального шоку, але не вирішила проблему. Грошова маса перестала рости. Політики на Капітолійському пагорбі будуть з усіх сил вставляти палиці в колеса Бену Бернанке, щоб не допустити нового раунду кількісного ослаблення, до тих пір, поки Чайна партія не побачить загрозу дефляції. У серпні шестимісячна інфляція РСЕ становила 2,9%, у вересні - 2,4%, в Жовтні - 1,6%, а в листопаді 1,2%. І це ще не межа. Можливо, першою викине білий прапор Уолл-стріт…

 

І все ж, чи збудуться похмурі прогнози на 2012 рік, залежить від ступеня міцності нервів у політиків. Поглиначі шокових наслідків потендітнішали, але не втратили своєї функціональності. У Центробанків є можливість запобігти повторення подій 1930-х, навіть з нульовими ставками. Для цього потрібно запровадити монетарний стимул, який полягає в купівлі активів небанківського сектора і прагненні до номінального дефіциту ВВП на рівні 5%. На жаль, політики з усього світу готові визнати поразку і скласти зброю, зате фаталісти святкують перемогу.



Друга частина нашої зими Кондратьєва (циклічного економічного багаторічного спаду – Фіртка) настає в страшний час для Європи, в годину незворотного розколу між Північчю і Півднем.

 

Європейський центральний банк вніс в це свою лепту, дозволивши грошовій масі скоротитися. Фіскальне посилення на тлі розкручування низхідної спіралі, лише ускладнить справу. Банки швидше скоротять обсяг видаваних кредитів приблизно на 1 трлн. євро, щоб виконати нові вимоги до підтримання капіталу, ніж посилять кредитну кризу. Загалом, всі політики запрограмовані на глибоку рецесію. Її ми й отримаємо. Монетарний союз занадто ослаблений, щоб протистояти цим ударам. У лютому Маріо Драгі, глава ЄЦБ, знизить процентну ставку до 0,5%, щоб зберегти темп пасивного посилювання. Непродумані покупки італійських та іспанських облігацій швидше зашкодять, ніж принесуть користь. Скоротивши кількість існуючих власників облігацій до мінімумів, ЄЦБ спровокує повільний відхід інвесторів з ринку. Драгі знає про це, але у нього зв'язані руки.



Бундесбанк буде спонсорувати партизанську війну проти друкування грошей через видання Die Welt і Handelsblatt, і паралізує керуючу рада ЄЦБ. Він припинить свою підривну діяльність тільки коли Ангела Меркель скаже Дженс Уідманну, що «вже досить». Але тоді буде надто пізно. Економічний спад зіпсує бюджети Італії, Іспанії, Португалії і Франції. Фінансова консолідація сама по собі вже буде виглядати як сізіфова праця. Лідерам Середземноморських країн не вдасться переконати громадськість у необхідності таких середньовічних варварських економічних стратегій. Розкол в політиці поглибиться, підсиляться ультраправі й ультраліві партії. У Франції дочка націоналіста Жан-Марі Ле Пен переможе Саркозі на виборах, в країні почнеться терор і перехід до старого франку. Щоб зберегти Проект, потрібно подвоїти сили для придушення невдоволення, при цьому комісари ЄС виявляться «ізгоями» в адміністративних колах Греції та Італії. Своєю руйнівною політикою Європа не тільки не зможе зберегти свої кредитні рейтинги, але й спровокує серію знижень. Франція втратить рейтинг ААА, Австрія теж, особливо, якщо ситуація в Хорватії, Угорщині та Україні буде погіршуватися. Інвестори звернуть увагу на борг домогосподарств в Голландії, який перевищує 270% наявного доходу.




Число країн з рейтингом ААА буде швидко скорочуватися, тому Німеччині доведеться фінансувати EFSF до тих пір, поки сума умовних зобов'язань не досягне загрозливих розмірів. Це змусить Європу сконцентруватися. Франція об'єднається з іншими країнами і розіграє "латинську" карту, щоб нанести удар по Берліну і силою змусити його змінити політику. Жертви Португалії на догоду Трійці виявляться настільки ж марними, як і потуги Греції.

 

Коли Лісабон домовиться про другу програму допомоги, Греція вже пройде через масові заворушення і державний переворот, в Італії Сильвіо Берлусконі спробує повернути собі владу, роздуваючи ненависть до Тедечі.

 

Бундестаг буде безуспішно намагатися закликати всіх до порядку. Німеччина більше не зможе підтримувати валютний союз. Їй доведеться або пожертвувати своїми принципами і прийняти борговий союз і внутрішню інфляцію для порятунку валюти, якої вона ніколи не хотіла і ніколи не любила, або визнати фіскальний суверинітет країн, дозволивши ЄвропейськомуПроекту просто померти. Розважливий залізний Канцлер без зайвого шуму вижене еврофіла Вольфганга Шойбле (міністра фінансів Німеччини – Фіртка) і дозволить Проекту померти, при цьому роблячи вигляд, що рятує його з усіх сил. Ось такі от здогадки.


 

Джерело: The Telegraph


06.01.2012 911 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

953
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2386
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2048
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2078
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6312 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2371 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

237

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1061

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1043

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1310
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

174
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

527
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1984
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26420
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

479
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10389 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7929
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

473
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

333
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

479
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

555
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1500