«Теплий прийом» евакуйованих з Китаю українців. А як було у світі (ФОТО/ВІДЕО)

Як вже стало відомо, евакуація українців з Уханю стала гучною та неоднозначною подією, що спричинила сутички з поліцією, масову паніку та бунтівні протести.

У четвер, 20 лютого, завершилася евакуація українців з Уханя, столиці коронавірусу. Літак приземлився у Харкові об 11:50. На борту перебували 45 українців (сім’я з 8-річним сином, молода пара, 20-річні студенти) та 27 іноземців, а також екіпаж та лікарі.

Пасажири зробили фото того, як проходив евакуаційний рейс, та розмістили їх у соцмережах:

Попередньо зазначено, що всі, хто повернувся назад додому, спершу обов'язково пройдуть 14-денний карантин у медичному центрі Нацгвардії "Нові Санжари" у Полтавській області.

Це викликало бурхливу реакцію місцевого населення, мешканці Нових Санжар, блокували міст через Ворсклу, щоб не пропустити до санаторію транспорт з евакуйованими з Китаю українцями.

Протестувальники розводили багаття, підпалювали шини, будували барикади, блокуючи рух транспорту та вступали в сутички з поліцією. За фактом цих подій у Санжарах відкрито два кримінальні провадження, поліція веде цілодобове пильне спостереження. 24 протестувальники затримані.

Голова Харківської ОДА Олексій Кучер зазначив, що після посадки, всім пасажирам надали спеціалізовану медичну допомогу, проводились огляди, дезінфекція та з’ясовувався стан кожної людини.

"Усі оглянуті, все добре. Ніяких ризиків немає. На борту були й діти – дякувати Богові, все нормально. Усі в задовільному стані", - повідомив заступник голови Харківської ОДА Михайло Черняк.

Медики зазначають, що в разі підозри коронавірусу, їм буде необхідно ізолювати людину ще на 14 днів з моменту першої ізоляції. Проте на даний момент, симптомів ні в кого не виявлено.

Не зрозумілою для багатьох залишалася реакція українців на евакуацію. Навіть Президент України Володимир Зеленський закликав «бути людяними», зазначивши, що в інших країнах таких проблем не виникало.

В Європі своїх евакуйованих приймають привітно та спокійно. У Франції, до прикладу, про евакуйованих співвітчизників дбали та допомагали. Тим часом, у Великій Британії своїх людей поселили у звичайний готель неподалік від головного летовища Лондона. У США частину евакуйованих громадян поселили на карантин у готелі Сан-Франциско.

Не було перекритих доріг та барикад, палаючих шин. Все пройшло мирно, без сутичок. Ба більше, місцеві жителі долучаються до допомоги евакуйованим, займаються волонтерством та пропонують доглядати за можливо інфікованими під час карантину.

Нам варто просто подякувати за те, що українці мали змогу повернутися додому та радіти за них. Адже, більшості пасажирам немає й 30 років.

Проте, на жаль, не тільки в Україні влаштували такий «теплий прийом»:

  • прибуття індонезійців на острів Натун теж не обійшлось без підпалених шин, бунтів та протестів через страх заразитися вірусом;
  • в Австралії людей, евакуйованих з Китаю, відправили на віддалений острів Різдва. Це місце, куди раніше відправляли нелегальних мігрантів до 2018 року, воно знаходиться за 1500 км від материка. Загалом були вивезені до 300 людей зусиллями Австралії та Нової Зеландії. Дізнавшись про це, населення острову (1843 людини) було проти розміщення на ньому евакуйованих громадян Австралії, оскільки це може нашкодити туристичній галузі острова.

Єдиною країною, яка відмовилась евакуювати громадян, став Пакистан через «неможливість надати належну медичну допомогу на території їхньої країни». Самих пакистанців лише в Ухані близько 800 людей. Зараз вони описують свій стан, перебування в Китаї як «моральні тортури».

Все ж, в моменти біди, народ повинен об’єднуватися, не панікувати та головне - залишатися людьми. Адже евакуйовані зараз і так «морально вбиті», виснажені та збентежені. Ніхто не очікував такого «теплого прийому». Пасажири поділилися фото, на якому видно його наслідки.

”Розумію: стара політика протягом десятків років робила звичним ділити українців на "правильних" і "неправильних". Але ця епоха закінчилася. Ми будемо боротися за кожного українця, який потрапив у біду, - де б він не знаходився. Рятувати, евакуювати, обмінювати. Україна не буде здавати своїх", - сказав Зеленський.

Не зрозумілою для багатьох залишалася реакція українців на евакуацію. Навіть президент України, Володимир Зеленський закликав «бути людяними», зазначивши що в деяких інших країнах таких проблем не виникало. В Європі своїх евакуйованих приймають привітно та спокійно.

У Франції, до прикладу, про евакуйованих співвітчизників дбали та допомагали. Близько 180 французьких громадян перебувають на приморському курорті з волейбольними майданчиками, уроками мистецтв та консьєрж-сервісом. Італія розмістила своїх громадян на військових базах, а Канада у мотелях. В Іспанії, в лікарні Гомез Улла, військового медичного закладу в Мадриді перебуває 21 іспанець з постійним доглядом.

Тим часом, у Великій Британії своїх людей поселили у звичайний готель неподалік від головного летовища Лондона. У США частину на карантин у готелі Сан-Франциско.

Не було перекритих доріг та барикад, палаючих шин. Все пройшло мирно, без сутичок. Ба більше, місцеві жителі долучаються до допомоги евакуйованих, займаються волонтерством та пропонують доглядати за можливо-інфікованими під час карантину. З двох баз в Каліфорнії вже вивезли 160 людей.

Люди стверджують, що карантин був більше схожим на відпустку: «Хороший готель, триразове харчування. Все, що ми робили — міряли температуру два рази в день. У загальному, добре відпочили». Завершили «відпустку» на карантині американці символічно, як випускники підкидують магістерську шапочку, так і вони підкинули у повітрі одноразові маски.

Фотогалерея


21.02.2020 3554
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1997
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1876
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1875
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5563 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2167 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1527

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

767

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

827

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1028

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1018
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1790
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3697
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10282
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26166
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10205 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7733
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

915
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

245
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

276
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

399
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1299
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

900