Темні справи. Як в Україні приховують рішення судів

 

У Донецьку викладачка не змогла приватизувати квартиру в гуртожитку, де живе 35-ий рік. В Криму суд за позовом міськради розглядає ліквідацію об'єднання чорнобильців. Рішенням закарпатського судді даішникам заборонено виписувати штрафи на дорогах. Хто ухвалює ці рішення? На які закони судді посилаються? Що вирішують інші суди у таких самих справах?

 

В нас знову намагаються відібрати право це знати.

 

Хто прагне приховати суддівські рішення

 

Їй не сподобався фільм про Висоцького, сподобався лондонський концерт Джорджа Майкла та катання на коні по імені Брауні. Їй 31, її звати Ірина Бережна, і як депутат від Партії регіонів вона подала до парламенту проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розгляду справ Верховним cудом України».

 

До чого тут відкритість судів? Взагалі закон, як написав автор багатьох з них Роман Куйбіда, допоможе владі на виборах нового голови Верховного суду. Але в ньому є маленька приписочка: «Перелік судових рішень судів загальної юрисдикції, що підлягають включенню до Реєстру, затверджується Радою суддів України за погодженням з Державною судовою адміністрацією України».

 

В перекладі з мови юристів це означає, що якщо зараз всі судді мають відправляти свої рішення до Державного реєстру судових рішень, то тепер судова влада може дозволити частину документів залишати в судових архівах. І там знайти їх нам з вами буде в рази важче, ніж в Реєстрі, який відкритий в Інтернеті за посилання reyestr.court.gov.ua.

 

Закон Бережної вже діє: за нього в Раді проголосувала правляча коаліція та його підписав президент. Для чого це Бережній і Партії регіонів? Наприклад, Сергію Ківалову - зараз одному з найбільших вершителів долі суддів? (Ірина вчилася в його Одеській академії та входить до парламентського комітету з правосуддя, який Ківалов очолює). Сама Ірина посилається на думку авторитетного іноземного експерта з права Маркуса Зiммера - немає сенсу збирати усі суддівські рішення, варто виставляти на загальний огляд лише найважливіші. Але пан Зіммер може навіть не уявляти, для чого його логічну пораду можуть використати українські депутати. (Турбота Бережної про народні гроші проявилася в момент, коли в Раді на ці самі гроші накупили комп'ютерів для депутатів - по 11 тисяч гривень за штуку, і телестудію ціною у 8 мільйонів).

 

 

Закриття реєстру судових рішень може знищити чи не єдиний механізм громадського контролю за діяльністю суддів. Коли минулого грудня суд заборонив Податковий майдан, будь-хто міг знайти його рішення в реєстрі і побачити, хто ухвалив рішення і з якими аргументами. (Зробив це суддя Ігор Смолій. А рішення, що дозволило міліції знести майдан підприємців, суддя мотивував турботою про їх же безпеку - щоб на них не впала новорічна ялинка чи кран, що її встановлював).

 

Цього року цей самий суд заборонив святкувати День свободи. Цього рішення досі немає в реєстрі. І не кожна людина може дізнатися, що рішення виніс суддя Костянтин Пащенко, пославшись на те, що в сьому річницю Помаранчевої революції на Майдан може прийти багато людей з різними поглядами. Тому - вирішив суддя - щоб не билися один з одним, міліцією та не порушували спокій інших киян, мітинг на Майдані краще взагалі заборонити. Що об'єднує обох суддів, то це перевірка Вищої ради юстиції: Смолія перевіряли в момент ухвалення ним рішення, Пащенка - за місяць до ухвалення. У цьому контролюючому суддів органі ключову роль зараз відіграють той самий Ківалов з Андрієм Портновим, що відповідає за суддів в Адміністрації президента. І виходить, що від влади судді зараз сильно залежать, а від людей - ніяк. А якщо суддівські рішення перестануть оприлюднюватися у Реєстрі, то ми тоді і не знатимемо, які судді ці рішення ухвалюють.

 

Між тим, за цей самий реєстр якраз ми з вами сплатили десятки мільйонів гривень.

 

 

Хто заробив на відкритості судових рішень

 

Згідно з підрахунком Рахункової палати на запит «Свідомо», з моменту створення у 2006-ому році до середини минулого року на Реєстр було витрачено 65 мільйонів гривень. При цьому вартість його ведення з розрахунку на один суд стрімко збільшується. Якщо у 2008-ому це було 69 тисяч гривень, то у 2010-ому - 156 тисяч!

 

Чому? Тому що судова влада, у ведення якої віддали Реєстр, дозволила перетворити його на чергову оборудку. Програмне забезпечення, яке для Реєстру розробили приватні компанії, залишилося в їхній власності! (Хоча це заборонено постановою ще уряду Юрія Єханурова.) І платники податків щороку сплачують цим приватним компаніям роялті - за право користування програмним забезпеченням, за розробку якого платники податків цим же ж фірмам вже заплатили.

 

(Ця схема дуже поширена для усіх державних баз даних, нехай вона й виглядає дикою. Уявіть собі - ви купили квартиру, а потім роками сплачуєте продавцю орендну плату за те, що живете в цій квартирі. Причому ця орендна плата зростає - з 1 мільйона гривень в 2009-ому році до майже 11 мільйонів цього року).

 

«Свідомо» вже писало про компанії, що отримують ці гроші. Одна називається «Арт-мастер». Один з її засновників Олег Гребенюк також є засновником фірми «З-Т» з консорціуму «ЄДАПС», що отримує величезні гроші за виробництво однієї сторінки в кожному закордонному паспорті. Назва іншої фірми - «Юртех». Один з її засновників Віталій Богданов нещодавно очолив державне підприємство «Інформаційні судові системи». Саме це підприємство веде Реєстр судових рішень.

 

Впустили цапа до городу? Ми запитали у нового державного чиновника, яку роль «Юртех» буде відігравати в обслуговуванні Реєстру. Богданов відповів: створена ним компанія давно перейшла під контроль того самого «Арт-мастера». А держпідприємство, яке він очолив, зараз за 3,5 мільйона гривень розробляє нове програмне забезпечення, що буде повністю належати державі.

 

«Ми також не збираємося платити роялті цього року, оскільки в нас багато зауважень до того, як працюють ці програми», - додав творець одного з підприємств, яке ці програми розробило.

 

«Свідомо» буде стежити за виконанням цих обіцянок. І за тим, наскільки рішення суддів будуть відкритими для українців.

 

Єгор СОБОЛЄВ,
бюро журналістських розслідувань «Свідомо»,
для «Галицького кореспондента»


18.12.2011 1116 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1104
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2466
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2082
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2127
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6440 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2413 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

289

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1113

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1138

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1355
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

235
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

558
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2022
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26468
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

520
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10424 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7963
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

504
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

367
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

517
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

591
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1537