Свобода і християнство

 

Перехід від Премодерну до Модерну значною мірою характеризувався ілюзією «визволення». При цьому «боротьба за свободу» нерідко була відкритою чи завуальованою боротьбою проти християнства. Ця боротьба мала надзвичайно широкий фронт, що простягався від збочених форм філософії до спалених храмів і вбитих священиків, від метафізики до багнетів та колючого дроту концтаборів. «Визволенням» було сатанинське жертвоприношення Fides в ім’я самовпевненого, сповненого гордині Ratio. «Визволенням» була боротьба проти догм, «забобонів» та «мракобісся». «Визволенням» було нищення моралі. І за всім цим «визволенням» крилася катастрофічна дезонтологізація, десакралізація і секуляризація всього сущого. Плюс, до того ж, море християнської крові, котрою було написано нові агіографічні сторінки історії Церкви.

Як не дивно, зараз, коли все відчутнішим стає перехід від модерної парадигми до парадигми Постмодерну, «визвольна» антихристиянська риторика продовжує своє існування. Лібералізм – ця найбільш «ортодоксальна» ідеологія Модерну – пережила свою «рідну» парадигму і все більш упевнено простує по реально-віртуальним просторам Постмодерну, часом продовжуючи свою «еволюційну» мутацію, а часом – зберігаючи «перевірені віками» бренди. Серед таких брендів можна назвати і боротьбу проти християнства як ворога свободи (щоправда, не можна не визнати той факт, що все більшу вагу набирає підміна, симуляція християнства або створення таких умов, за яких християнство стає «кастрованим», абсолютно недієвим, безпечним для зла).

Нажаль, багато людей сьогодні має досить туманне, поверхневе уявлення про християнство. Ось, приміром, думка, висловлена учасником нещодавньої всеукраїнської конференції з релігієзнавства, кандидатом філософських наук (sic!) Юрієм Пономарьовим: «Відповідальність передбачає свободу. Православ’я, як і християнство взагалі будується за принципом ієрархічної підпорядкованості, де не існує особистої відповідальності, бо не існує і особистої свободи, натомість є дисциплінарний обов’язок послуху». Щодо ієрархії, Ю.Пономарьов не помиляється. Для християнського світогляду дійсно характерний принцип ієрархічності (приміром, Творець понад творіння, Небесне понад земне і т.д.), але чи справедливими є його звинувачення щодо відсутності у християнстві духу свободи?

«Христос нас визволив на те, щоб ми були свобідні. – пише ап. Павло. – Тож стійте і під кормигу рабства не піддавайтеся знову» (Гл. 5, 1). Христос прийшов на землю як Спаситель і Визволитель. Звісно ж, свобода у християнстві розуміється насамперед у сотеріологічному вимірі. Своєю жертвою Христос визволяє нас від первородного гріха, дає силу боротися проти гріхів цього світу і, врешті-решт, дарує шанс на справжню, а не ілюзорну свободу бути самим собою – свободу бути синами Божими. Тому християнство наголошує на важливості істинної свободи – тієї, що лучить людину із Богом, возносить її, а не упокорює у путах матеріального: «Ви бо, брати, покликані до свободи; аби тільки свобода ваша не стала приводом до тілесності; але любов’ю служіть одне одному» (Гл. 5, 13). З останньої цитати також слідує, що поняття свободи є невід’ємним від поняття любові. Для християнства характерне поняття свободи як свободи-в-любові. Щоб визволити людей з-під влади гріха, люблячий Бог-Отець жертвує Своїм Єдинородним Сином, люди натомість повинні використовувати даровану їм свободу у дусі любові – любові до Бога та ближнього. Це, словами ап. Якова, «досконалий закон свободи», і хто у нього «пильно заглядає», хто «у ньому перебуває», той «щасливий у ділі своїм» (Як. 1, 25).

Свободу християнство не заперечує, а лише відділяє її від вседозволеності, від сваволі, від хибного її використання: «Поводьтеся як вільні, та не як ті, що з волі роблять покривало злоби» (І Пт. 2, 16). Зловживання помилково зрозумілої свободи закономірно призводить до духовної деградації, і це дуже знаково в контексті ідеології лібералізму: «Верзуть вони пусті нісенітниці, розбещеними похотями тіла приваблюють людей… обіцяють їм волю, самі ж раби зіпсуття, бо хто ким був переможений, того він і невільником став» (ІІ Пт. 2, 18-19).

Головна мета християнства – вести людей до Бога, до Неба. Однак потойбіччя, Царство Небесне – не єдиний вектор рятівної і визвольної місії християнства. Його дія також направлена на переображення земного життя, його максимального приближення до «стандартів» Царства Божого. Тому слова «Христос визволив нас на те, щоб ми були вільними» – це заклик не лише до свободи від гріха, але і свободи індивідуальної, національної і соціальної. В Христі свобода інтегрується, освячується і унеможливлюється від свого хибного використання.

Нині українцям продовжують нав’язувати банальні тези про побудову «громадянського суспільства», «демократії» і т.п. Все це – заяложені, стереотипні рекламні вивіски ліберальної ідеології, за якими криється подальша деградація людини, котра сьогодня стоїть на грані постантропологічного переходу. Сьогодні, в умовах, коли «мейнстрім» несе нас в постантропологічні виміри існування, християнство постає саме як релігія свободи – як волелюбний underground свободи боротьби.

 

Ігор Загребельний,

 

Братство


06.08.2012 2203 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1869
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1809
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1809
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5325 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2107 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1469

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

670

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

734

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

923

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

959
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1705
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3625
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10204
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26076
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10133 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7669
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

854
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1356
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

338
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1226
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

822
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1032