Світова преса: Хвиля ризиків для нинішньої влади у Києві наростає

Прага – Європейські видання наводять думки експертів з приводу дводенного державного візиту Президента Януковича до Польщі, серед яких виділено зауваження про відсутність в декларації, підписаній Януковичем і його польським колегою Коморовським, визначення «стратегічної співпраці» між двома сусідніми країнами, а також те, що лише після відвідин 25 столиць інших країн Янукович нарешті прибув до Варшави, щоб спробувати реанімувати забуту на довгий час активну співпрацю з Польщею. Низка відомих міжнародних експертів наголошують, що хвиля ризиків для нинішньої влади у Києві наростає і це відбувається на тлі ускладнення стосунків із Росією та ЄС і посилення політичного та соціального напруження в середині України.

 

Польська «Ґазета Виборча» називає державний візит Президента Януковича до Польщі «реактивацією», тобто спробою після року паузи у стосунках між двома країнами знову набрати темпи у співпраці між Києвом та Варшавою. Янукович, як пише польське видання, знову змушений був повертатися до військової співпраці між Польщею та Україною, закликати польських колег до підтримки західного, реверсного, напрямку роботи нафтогону «Одеса – Броди», не кажучи вже про тіснішу співпрацю в організації проведення Євро-2012.

Хоча публічно Президент України і намагався у Варшаві відкидати критику про відступ його влади від демократії і переслідування опозиції, все ж, як інформує «Ґазета Виборча», «за зачиненими дверима польська сторона наголосила на тому, що критика за відступ Києва від демократії, переслідування опозиції та незалежної преси в Україні ускладнює Варшаві лобіювання українських інтересів у ЄС».

Газета також додала, що «зроблено це було польською стороною таким чином, щоб українська сторона не винесла враження, що її ніби-то повчають».

 

Відомий західний експерт з українських проблем Річард Балмфорт стверджує на сторінках аналітичного відділення агенції «Ройтерс», що головні політичні ризики України, як в середині держави, так і у зовнішній політиці, наростають. Цей автор має на увазі «ознаки невпевненості Києва щодо його зобов’язань стосовно економічних реформ, і МВФ тепер прискіпливіше вивчає ці зобов’язання на кшталт тієї ж пенсійної реформи, перш ніж зробити наступний крок із виділення Україні чергового траншу з 15-мільярдного кредиту в сумі понад півтора мільярда доларів».

Гальмування з виконанням зобов’язань перед МВФ співпадає з наростанням політичного напруження внаслідок спроб влади Януковича переслідувати колишнього Прем’єр-міністра, одного з лідерів опозиції Юлію Тимошенко, зауважує західний аналітик.

Балмфорт також вважає, що труднощі з економічними реформами пов’язані з побоюванням влади у Києві перед наростанням масштабів соціальних протестів, як, наприклад, виступи десятків тисяч малих і середніх підприємців у Києві проти неефективного і дискримінаційного проекту Податкового кодексу.

У зв’язку з тим, що після візиту російського прем’єра Путіна до Києва у жовтні 2010 року загальмувалися газові переговори з Москвою, західний експерт із «Ройтерс» не виключає нове наростання напруження з газовими платежами Києва Росії та посилення тиску Москви на Україну стосовно злиття газових активів. Річард Балмфорт також наголошує, що в Києві так і не змогли переконати міжнародних інвесторів у покращенні інвестиційного клімату в Україні, про що свідчить скандал із тиском Генпрокуратури на міжнародних власників «Арчелор Міттал» у Кривому Розі та непрозорі ігри довкола приватизації «Укртелекому».

Балмфорт дивується, що в Києві не розуміють, як, завдяки тиску на неї, процвітає Юлія Тимошенко – «популіст, емоційний промовець, який може вивести на вулиці тисячі людей». У цьому аналізі також наголошено, що влада Януковича за рік свого існування не досягла якихось значних успіхів у європейській інтеграції, хоча вона ніби-то є одним з головних пріоритетів української влади. Все це породжує все більшу критику уряду Януковича з боку США та ЄС, як зауважує цей міжнародний експерт напередодні річниці обрання Віктора Януковича Президентом України.

 

Московська «Нєзавісімая газета» наводить думки низки експертів, які не виключають можливості зриву Києвом дуже вигідного 3-мільярдного контракту на постачання військової техніки і озброєнь Іраку. У матеріалі наводяться факти недолугості українських військових фахівців та організаторів із «Укрспецекспорту», їхньої ймовірної корумпованості, а також підозри експертів з приводу того, що конкуренти України у постачанні зброї, насамперед Росія, не втрачають сподівань і тут завдати удару по іміджу нового українського державного концерну «Укроборонпром», щойно створеного Президентом Януковичем.

Радіо Свобода


06.02.2011 500 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

618
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1803 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1105 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

532
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6879 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11335 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

310

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1047

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1093

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1088
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

256
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1060
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

825
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

715
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

648
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2921
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4418
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18417
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

289
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

333
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

642
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

745