Свято під час чуми триває

 

Неадекватні витрати депутатів британського парламенту, які покривалися бюджетом, стали причиною скандалу, що зрештою призвело до поразки уряду лейбористів та зміни влади.

В Україні обранці народу також мають непоганий соціальний пакет.

Це щомісячна зарплата близько 15 тисяч,

щорічна матеріальна допомога 35 тисяч,

а також ніким не контрольовані 17 тисяч 500 гривень кожного місяця на "виконання депутатських повноважень", за витрати яких нардепи нікуди не звітують.

Але, окрім цього, депутати мають ще одну привілею - вони безкоштовно літають Україною. При чому "безкоштовно" - це визначення умовне, тому що за кожен політ нардепа потім оплачує Верховна Рада з хронічно недофінансованого бюджету України.

Кошторисом парламенту передбачено, що депутат має право скористатися безкоштовним транспортом на суму 26 800 гривень на рік, тобто 6 700 гривень на квартал.

Насправді ж депутат може літати скільки заманеться - парламент зобов'язаний відшкодувати всі його видатки, і ніхто не може покарати народного обранця за зловживання привілеєм.

Тому апарату Верховної Ради доводиться апелювати лише до сумління депутатів, щоб вони не виходили за верхню межу витрат.

Як стало відомо "Українській правді", керівник апарату парламенту Валентин Зайчук розіслав листа до лідерів усіх фракцій з переліком депутатів, які перевищили дозволену межу витрат на перший квартал 2011 року.

Ми надіслали запит до парламенту на підставі закону "Про доступ до публічної інформації" та отримали відповідь з прізвищами тих народних обранців, які вийшли за ліміти на безкоштовний транспорт протягом першого кварталу 2011 року.

 

Партія влади – майже мільйон зверху

Так, у фракції Партії регіонів аж 70 депутатів вилітали більше, ніж їм положено.

Максимальне перевищення дозволеного ліміту здійснив регіонал Сергій Васютін - він витратив у десять разів (!) більше, ніж йому було приписано. І це - абсолютний рекорд серед усіх депутатів по першому кварталу 2011 року.

Так, протягом перших трьох місяців Васютін замовив квитків на суму 75 тисяч 603 гривні, тоді як мав право лише на 6 702 гривні.

Другий серед регіоналів-марнотратів - харків'янин Дмитро Святаш. Він за квартал налітав на 44 тисячі. Цікаво, що Святаш - депутат-мільйонер, власник автомобільного бізнесу, але він не відмовився від безкоштовних перельотів за кошти бюджету.

Заступник голови Партії регіонів також харків'янин Дмитро Шенцев - на четвертому місці. Він налітав на 34 тисячі 322 гривні при дозволених 6 702 гривнях.

Небідний регіонал-львівянин Олександр Горошкевич, в гаражі якого бачили Бентлі, налітав за державний кошт на 29 тисяч протягом першого кварталу.

Дивно бачити серед депутатів, які не гребують брати квитки за державні гроші, і регіонала Артема Щербаня. Нещодавно він вразив усіх декларацією про доходи, в якій фігурувало три "Мерседеси" і один спорткар з гаражу Джеймса Бонда "Астон мартін", 100 гектарів у Донецькій області та один - у Київській.

Але, як відомо, зайвих грошей не буває ніколи. Тож син колишнього губернатора Донецької області послабив бюджет за рахунок своїх квитків на 23 350 гривень у першому кварталі - при ліміті 6 702 гривні.

 
 

Партійні вожді також не економили грошей платників податків. Перший заступник Миколи Азарова у Партії регіонів Володимир Рибак протягом першого кварталу налітав на 21 665 гривень - перевищивши ліміт більш ніж втричі.

Відомий депутат-розбишака Владислав Лук'янов, який нещодавно потрапив у газети як покупець котеджного містечка "Олімпік-парк", тим не менше, дістав з державної казни 21 тисячу 500 гривень на перельоти.

Навіть син президента Віктор Янукович-молодший не зміг втримати свої подорожі в рамках дозволеного - транспорті видатки члена президентської родини обійшлися державній казні в 16 160 гривень при дозволених 6 702 гривнях.

Стаття перельотів голови фракції регіоналів Олександра Єфремова коштувала бюджету 14 тисяч 747 гривень - більш ніж вдвічі вище за граничну суму.

Трапляються зовсім кричущі речі. Наприклад, регіонал Леонід Фесенко восени 2010 року очолив Вищий спеціалізований суд з розгляду кримінальних та цивільних справ. Але до 4 лютого 2011 року "законник" незаконно суміщав цю роботу з повноваженнями депутата.

І за січень 2011-го, коли Фесенко начебто працював суддею, він встиг скористатися безкоштовними депутатськими квитками на 10 тисяч гривень!

Загалом за перший квартал регіонали, які перевищили ліміт, налітали на 1 мільйон 314 тисяч 477 гривень при дозволених 469 140 гривень. Різниця - 845 тисяч гривень не на користь державного бюджету. В середньому кожен недисциплінований регіонал перевищив дозволені витрати на 12 тисяч гривень.

Опозиційні марнотрати

У блоці Тимошенко 24 депутати витратили більше дозволеного. Традиційно на першому місці - кримський депутат Андрій Сенченко, який хронічно літає понад норму.

Минулого року він був рекордсменом серед депутатів, замовивши квитків майже на 300 тисяч гривень при 26 800 річного ліміту.

У першому кварталі 2011 тенденція продовжилася. Сенченко налітав на 58 тисяч 609 гривень при дозволених 6 702 гривнях. Таким чином, його витрати в дев'ять разів перевищили допустиму межу.

На другому місці серед тимошенкіних порушників - знову одеський депутат Олег Радковський. Його мандрівки обійшлися бюджету в 55 тисяч 718 гривень лише за перший квартал. Минулого року він обіймав друге місце в парламенті за кількістю понаднормових польотів.

 

Син помічниці Тимошенко Юрій Трегубов з Дніпропетровська також налітав більше потрібного - на 38 тисяч 881 гривню при обмеженні в 6 702 гривні.

Вадим Трофименко, за плечима якого великий будівельний бізнес в Києві, також не гребував безкоштовними квитками - він налітав на 33 611 гривень.

Націонал-патріот Андрій Шкіль зі Львова використав безкоштовних квитків протягом першого кварталу на 20 670 гривень, а його земляк і однодумець Олександр Гудима - на 20 тисяч 11 гривень.

Загалом сума понаднормових витрат на перельоти серед БЮТівців склала 572 тисячі 752 гривні при дозволених 160 848 гривень. Перевитрата - 412 тисяч. В перерахунку на кожного депутата-порушника БЮТівці навіть обійшли регіоналів - 17 тисяч 162 гривні на душу.

У фракції "Наша Україна Народна самооборона" протягом першого кварталу перевищили дозволені ліміти 19 депутатів. На першому місці - Тарас Стецьків зі Львова, який налітав на 45 тисяч при дозволених 6 702.

Другий серед помаранчевих, хто зловживає привілеєм безкоштовних подорожей - брат екс-президента і також небідний депутат Петро Ющенко. Він налітався у першому кварталі на 40 тисяч 100 гривень - при межі 6 702.

Брат Віктора Балоги Василь Петьовка взяв безкоштовних квитків на 20 тисяч гривень.

Несподівано було побачити серед депутатів, які літають безкоштовно, мільйонера Віктора Тополова, у бізнес-компаній якого начебто є свій... приватний літак. Але, менше з тим, Тополов взяв із бюджету квитків на 10 тисяч гривень при ліміті 6 702.

 

Загалом порушники з НУНС налітали на суму 380 тисяч 353 гривні при дозволених їм 127 тисяч 338 гривень. Таким чином, в середньому перевищення по недисциплінованих депутатах НУНС склало 13 316 гривень, що також більше, ніж в Партії регіонів.

Міні-фракції - максі-витрати

Серед комуністів найбільшим порушників виявився одесит Євген Царьков, який любить голосніше за інших зізнаватися в любові до простих громадян. Що не заважає йому забрати з кишені цих людей гроші на свої понаднормові польоти.

 

Протягом першого кварталу Царьков налітав на 40 тисяч гривень при дозволених 6 702 гривні, тобто лише за три місяці в півтора рази перевищив річний ліміт.

У фракції Литвина порушників двоє - Микола Деркач, який витратив 25 тисяч, а також Сергій Гриневецький - 23 375 гривень.

 

У депутатській групі тушок-перебіжчиків "Реформи заради майбутнього" найбільше налітав Олександр Бобильов. Видатки колишнього керівника дніпропетровської міліції, покриті за рахунок бюджету, склали 40 784 гривні - при ліміті 6 702 гривні. При цьому сам депутат Бобильов, який їздить на недешевому Порше Кайєн, не схожий на малозабезпеченого народного обранця.

Лідер цієї групи Ігор Рибаков, хоч ходить по парламенту в супроводі кількох охоронців, теж не проти політати за гроші бюджету. У першому кварталі 2011 року його видатки склали 22 тисячі 144 гривні при межі 6 702 гривні.

 

***

Загалом за перший квартал перевищили свої ліміти на переліт 135 депутатів - вони витратили більше, ніж потрібно, на 1 мільйон 800 тисяч.

При тому, що перший квартал є малоінтенсивним через новорічні канікули. Фактично, частиною депутатських перельотів, покритою з напівпорожнього бюджету, були поїздки народних обранців на зимові курорти.

Так, у першому кварталі 2011 було лише п'ять пленарних тижнів і два тижні роботи з виборцями - для порівняння, в четвертому кварталі 2010 року було сім пленарних тижнів і три тижні роботи з виборцями.

Таким чином, якщо не станеться дива, в наступні місяці депутати ще більше зловживатимуть наданим їм привілеєм на безкоштовні подорожі Україною.

 

Сергій Лещенко,

УП


26.07.2011 1600 2
Коментарі (2)

dido 2011.07.28, 08:02
ДОЛІТАЮТЬСЯ!!!!!!
ww 2011.07.28, 09:18
NO COMENTS
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1633
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1712
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1701
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5022 40
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2011 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1397

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

369

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

592

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

770

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

882
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3519
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10089
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

725
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25979
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7591
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

782
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

946
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1280
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

237
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1115
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

724
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

960