Студентка з Гани: Їдучи до Івано-Франківська я боялася не війни, а расизму

 

/data/blog/80057/c9512a2830fe86f61111e776422e6843.JPG

 

Діана закінчує перший курс Медичного університету. Вона прожила рік у Франківську і тому добре пам'ятає свої перші здивування та враження від України та міста.
 
Про це, а також про те, чим Франківськ безпечніший за Тернопіль, про жінок на підборах і чистоту вулиць, ми й поговорили.
 
 

Чому ти вирішила вивчати медицину у Франківську?

Медицина була моєю мрією з дитинства. Спершу я вступила на біохімію ще вдома, в Гані. Але я хотіла стати медиком, а тому після чотирьох років біохімії мені потрібно було ще чотири  вивчати медицину. Я порахувала і подумала, чому б мені не поїхати навчатися за кордон? Тим паче що тут я отримаю більше досвіду. В Гані є гарні університети, але ми переконані: якщо поживеш в іншій країні, будеш відкритіший до світу, перевтілений і з оновленою свідомістю.

Вступити на медичний у Гані дуже важко. Ці факультети зарезервовані для міністерських дітей, для дітей тих, кого поважають в країні. Якщо ти не міністерська дитина, ти однозначно мусиш багато платити. В Гані велика корупція.

А з країн поза Африкою в Україні ціни на навчання дуже демократичні. Я також розглядала Швейцарію, але там дорого.

Професія лікаря престижна  в Гані?

Не те слово! Ця робота дуже добре оплачується. І є соціальний пакет. Лікарям виділяють квартиру поруч з лікарнею. Адже коли ти лікар, ти не маєш весь час думати про гроші, бо закінчиш, вбиваючи людей. Вчителям теж добре живеться в Гані.

Якщо вони не отримують зарплату вчасно, їдуть страйкувати. Буває, що місяцями немає навчання. Лікарі так само. Вони не переймаються, чи хтось помирає – вони страйкують (усміхається). Звісно, у випадку невідкладної допомоги йдуть на виклик.

Які були твої перші враження від Франківська? 

Спершу я була розчарована. Я прилетіла до Києва – він такий гарний, там стільки всього. Ну як же, таке маленьке місто, думала я про Івано-Франківськ, і люди тут не такі, яких я бачила в Києві. Але, зрештою, тут безпечніше…

Якими були твої перші тижні в Україні? Складно було?

О, це було весело! Я знала українською тільки «будь ласка» і «добрий день». Приходила в магазин, показувала пальцями: я хочу ось це. Продавчині насправді дуже класні – вони старалися за жестами зрозуміти, що мені потрібно. Пам’ятаю, я хотіла купити перець і не знала, як його назвати українською. Я показую жестами: сиплю щось на долоню, нюхаю і вдаю мімікою, що пече. А продавчиня так: «Що?». Як вона сміялася!

Цей випадок переконав мене: якщо я збираюся тут жити шість років, я не можу весь час показувати пальцями в магазинах чи на базарі. Мушу вчити мову.

Як успіхи?

Ну, не дуже…чуть-чуть (сміється) Але я потроху вчуся, у спілкуванні. Українська справді непроста – граматика, відмінки. Англійська, порівняно з українською, дуже зрозуміла!

Ми не дуже перетинаємося з українськими студентами в університеті. Є наче стіна: ми тут, а вони – по той бік. Як іноземна студентка, я відчуваю, що не є частиною університету.

Що тебе найбільше дивує в Україні?

Дівчата багато сміються. Постійно!

Я не люблю, коли старші люди самі на вулиці. Коли бабуся переходить дорогу і водії кричать їй: «Давай швидше!». Де її діти чи родичі? Я почуваюся погано, коли люди похилого віку ходять, скажімо, самі, по ринку.

В Гані ми віримо в міцну сім’ю. В Україні, коли люди одружуються, вас є тільки двоє: чоловік та дружина. В Гані ми пов’язані з родиною. І за старшими людьми завжди хтось доглядає. Вони й не дуже люблять ходити самі по вулицях. Їм подобається лишатися вдома з онуками.

І ще одне. Українські жінки працюють більше за чоловіків. Значно більше. Вони роблять багато чоловічої роботи. Я бачила жінок, які штукатурять будинки. В Гані не так. У деяких селах досі дівчата навіть не навчаються в школі. Але тепер жінки борються за гендерну рівність, хочуть бути обраними в парламент. Жінки говорять чоловікам: стоп, ми теж здатні на щось! В Україні жінки важко працюють. І мені це подобається!

Я бачу тут старших жінок, які носять високі підбори. Я думаю, вони показують, наскільки вони сильні.

Що такого ти побачила у Франківську, чого не очікувала?

Чоловіки плюють довкола на вулицях – це жахливо!

А ще я ненавиджу, коли люди курять!

В моїй країні курити небезпечно. Це заборонено, здається, з 2010 року. Тебе можуть арештувати і лишити в камері на кілька днів. Навіть якщо ти куриш у власній кімнаті і хтось доповість поліції, тебе арештують. Люди, звісно, курять, розраховуючи на удачу.

Чи ти боялася війни, коли їхала минулого літа в Україну?

Ні, я боялася расизму. Мої друзі, які навчаються в Тернополі багато розповідали мені про це. Мені здається, що Івано-Франківськ безпечніший. У Тернополі б’ють темношкірих, грабують на вулицях. В Тернополі тебе просто можуть перестріти з ножем чи пістолетом і забрати все. Там вбили одну студентку з Нігерії... Друзі з Тернополя застерігали мене, що люди в Україні расисти і я маю бути обережною. 

Я дуже темна, темніша за інших чорношкірих. Я добре знаю це і тому боялася.

Бувало через це некомфортно на вулицях Франківська?

Так, особливо в автобусах. Наприклад, я заходжу в автобус і хочу сісти поруч із кимось. І людина просто встає і сідає на інше місце. Але я чекала на щось подібне, так що не переймаюся. Тим паче, все не так погано, як я очікувала. Расисти є навіть в Гані.

Що тобі подобається у місті?

Вулиці в Івано-Франківську дуже чисті. Скрізь урни, і мені подобається, як це тут контролюється. Навіть велосипедисти кидають сміття в урни! В Гані – зовсім інша картина. Уряд розставляє дуже великі сміттєві контейнери, щоб вони були принаймні помітні, але люди все одно кидають сміття повз. Я деколи думаю, що нам в Африці потрібна якась ін'єкція.

Чого тобі не вистачає у Франківську?

Інгредієнтів для приготування їжі! Ямсу, наприклад. Але я люблю рис, картоплю і макарони, так що мені нормально тут.

Куди плануєш їхати на літні канікули?

Ми групою їдемо в Одесу. Я знаю, що там є море, пляж і місто дуже гарне.

 

Ufra


24.06.2015 1051 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2030
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1887
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1884
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5603 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2179 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1537

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

783

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

850

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1064

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1027
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1800
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3707
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10303
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26196
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10219 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7747
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

925
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

276
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

310
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

410
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1310
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

915