Студенти та заможні люди за тридцять – перші у списку потенційних клієнтів франківських наркодилерів

 

 

narkotik-1

 

Студенти та заможні люди за тридцять – перші у списку потенційних клієнтів франківських наркодилерів

Ця прикра тенденція сформувалася на сучасному чорному ринку наркопрепаратів лише останнім часом. Ще років десять тому в місті існувала чітка градація тих, кого прийнято було вважати основною групою ризику. Головним чином підлітків з неблагополучних маргінальних сімей. З часом спрямованість видозмінювалася, до франківського  наркодиспансеру стали все частіше доставляти «золоту» молодь, повідомляє Фіртка з посиланням на Західний Кур’єр.

 

Сьогодні ж наркологам доводиться говорити про найсвіжішу течію наркоринку: ряди залежних масово поповнюють чоловіки віком 34-36 років, часто успішні, заможні та при посадах. Власники великого бізнесу, солідного соціального статусу в абсолютно свідомому віці сідають на «колеса», «доріжки» та інші види «допінгу».  Вони разом із «зеленими» студентами коледжів та вишів – дві когорти, що станом на сьогодні уособлюють основну частину клієнтської бази місцевих наркодилерів.

 


Потрібно для роботи
Кількість наркозалежних у області з кожним роком зростає. Наразі їх майже дві тисячі, але цю цифру сміливо можна множити на сто, кажуть фахівці. Бо в офіційний перелік потрапляють лише ті, хто певним чином «спалився» перед правоохоронцями, піддався на вмовляння родичів пройти курс лікування, або ж перебуває у хворобливій залежності від психоактивної речовини і просто не може вести нормальний спосіб життя.
Останніх, так званих «закінчених» наркоманів, у порівнянні з минулими роками, зараз у місті суттєво поменшало. Наркоманія перестала бути уособленням брудних притонів, одноразових шприців багаторазового використання та безнадійно опущених людей.  Шприци з різних причин (естетичних, через незручність у застосуванні і таке інше) вийшли із моди, передавши естафету строкатим таблеткам та «веселим» цигаркам. А сама наркоманія перебралася, крім студентських гуртожитків, у високі кабінети.

«До нас звертаються за допомогою багаті, успішні чоловіки 34-36 років, які мають все – гроші, роботу, сім’ю, але з метою рекреації починають вживати наркотики», – розповідає головний нарколог Івано-Франківська Тетяна Черкасова. Запідозрити у необізнаності чи наївності таких людей важко. Крок на похилу вони роблять цілком свідомо. І часто зовсім не для того, аби розслабитися чи покайфувати. Навпаки.

«Одні вживають наркотики для того, щоб отримати задоволення, інші – щоб підвищити працездатність», – каже Тетяна Черкасова. Людина під впливом «стимуляторів» –  кокаїну чи амфетаміну – може працювати без їжі та сну від однієї до трьох діб. При цьому  вона постійно весела, працездатна. Наркотик  стимулює діяльність центральної нервової системи, підвищуючи викид дофаміну – гормону, що відповідає за хороше самопочуття, фізичну і психологічну працездатність, у 30 разів від норми.

Людина весь час виглядає «живчиком», ніби п’яною, але без запаху спиртного.
«У поле зору правоохоронців такі люди не потрапляють, їх фінансові можливості дозволяють «втиху» системно вживати наркотики аж доки про проблему не довідується сім’я. Тоді часто люди самі до нас приходять, бо не хочуть бути таким прикладом для своїх дітей. Або ж залежність переходить грань, на яку розраховував споживач, і стає допінгом, без якого людина вже просто не може вести справи», – каже Тетяна Черкасова.

 

Від марихуани  до «крокодила» – два-три кроки
Наркопрепарат-стимулятор амфетамін також популярний у студентських колах.

«Причому не лише на дискотеках, – переконує головний нарколог Івано-Франківська. – Мені розповідали студенти, як вони за допомогою амфетаміну готуються до сесії. Мовляв, за мінімальний проміжок часу можна засвоїти багато матеріалу».

Але більшість все-таки прагне зловити кайф, каже лікар. Випадки вживання амфетаміну в останні роки – пошесть, що вражає молодь по всій Україні, не тільки Прикарпаття. Його ринкова ціна 300 грн. за таблетку, але є методи кустарного виробництва.

Збільшення кількості залежних наркологи фіксують з початком кожного навчального року. Найчастіше «новобранці» – це першокурсники коледжів чи вищих навчальних закладів, які опиняються без батьківської опіки, перебравшись із «глибинки» до обласного центру. У новій компанії вони часто піддаються впливам нових друзів, які діляться досвідом, переконують у плюсах наркопрепаратів – кайф, нові грані в сексі, відсутність будуна. А головне – нові враження. Підлітки-студенти зазвичай шукають їх  з такою впертістю, з якою на джерело світла летить тендітний метелик.
Батькам, що відправили своїх дітей «підкорювати» обласний центр, не варто думати, що наркотики – це завжди дороге задоволення і стипендії на них не вистачить. Їх розповсюджувачі схильні, не без прицілу на майбутнє, давати наркотики в борг, а то й просто «за так», добре розуміючи, що в такий спосіб забезпечують собі майбутню клієнтуру. Та й підліткова психологія, жага до спілкування і потяг до наслідування сприяють поширенню згубної звички.
Статистика тривожна: майже половина тих, хто перебуває під профілактичним наглядом у наркодиспансері, – люди віком до 25 років. Тобто, студенти. Тетяна Черкасова переконує – серед її пацієнтів є студенти всіх без винятку франківських вишів.

«Студенти не починають із опіатів – ширки чи субутексу. Ті, кому не по кишені амфетамін, або ж вони бояться наслідків вживання, починають із «безневинної» марихуани», – переконує нарколог. Чимало юнаків вважають, що це легкий наркотик, який шкоди не завдає. Покурив її, мовляв, коли закортіло, а коли захотів – припинив курити. Насправді легких наркотиків не буває. Лікарі доводять, що споживання марихуани змінює генетичний код людини. І невідомо, як ця «мила звичка» відіб’ється на наступному поколінні, на дітях та онуках споживачів марихуани.

До того ж майже завжди марихуана стає першим квитком у світ наркоманії. У пошуку нових вражень досвідченому планокурові дилери пропонують субутекс – таблетований синтетичний аналог макової соломки.  У порівнянні з «ширкою» – відносно натуральним продуктом (ломка від неї тривала 3-5 днів, і наркомани могли «переламатися» в домашніх умовах), субутекс – чиста синтетика, пацієнта ламає до місяця.  Самі, без допомоги медиків, зіскочити з наркотику залежні не можуть. І часто через відсутність грошей переходять на «крокодил» – наркотик, що вариться в домашніх умовах із легальних аптечних ліків від кашлю. Вживши «крокодил», людина починає гнити та розкладатися вже через півроку.


23.12.2015 446 0
Коментарі (0)

10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

9958 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1700
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1591
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2612
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4420
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3116

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

152

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

930

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1337

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1229
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1603
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1364
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1126
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

484
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

553
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1762
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1761 7
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20252
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

237
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

584 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

628
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

970