Штучний інтелект наближається: чому ми його так чекаємо?

 

/data/blog/110400/05a5511fc2ddfa60136db909ec19afb6.jpg

 

Десятиліттями ми чули прогнози: світ захопить штучний інтелект. У 1957 році Герберт Саймон передбачив, що через 10 років цифровий комп’ютер стане чемпіоном світу з шахів. Це сталося тільки в 1996 році. І незважаючи на передбачення Марвіна Мінскі в 1970 році, що «через три-вісім років у нас будуть машини з загальним інтелектом середнього людини», ми як і раніше вважаємо це науковою фантастикою.

Піонери штучного інтелекту безумовно не вгадали з термінами, але були абсолютно праві: ІІ наближається. Він буде в наших телевізорах і в наших автомобілях; він буде нашим другом і особистим помічником; візьме на себе роль лікаря. За останні три роки в області ІІ відбулося більше проривів, ніж за останні тридцять років.

Навіть технологічні лідери на кшталт Apple були захоплені зненацька швидким розвитком машинного навчання, технології, яка штовхає ІІ вперед. На своїй недавній конференції WWDC для розробників Apple відкрила свої системи ШІ, щоб незалежні розробники могли допомогти їй створити технології, які зможуть позмагатися з уже наявними технологіями Google і Amazon. Apple відстає.

У минулому штучний інтелект використовував метод перебору для аналізу даних і подання їх в легкотравному для людини вигляді. Програміст наділяв інтелект в форму гілок прийняття рішень і алгоритмів. Уявіть, що ви намагаєтеся створити машину, яка може грати в хрестики-нулики. Ви даєте їй конкретні правила того, які ходи вона може робити, і вона буде їх дотримуватися. Саме так Deep Blue від IBM переміг шахового гросмейстера Гаррі Каспарова в 1997 році – він був суперкомп’ютером, який міг прорахувати всі можливі ходи швидше шахіста.

Сучасний ІІ використовує машинне навчання, в ході якого ви даєте йому приклади попередніх ігор і дозволяєте йому вчитися на цих прикладах. Комп’ютера кажуть, що і як вивчати, і він приймає власні рішення. Більш того, новітні ІІ моделюють на основі самої людської свідомості, використовуючи методи, подібні до нашого процесу навчання. Раніше потрібні були мільйони рядків комп’ютерного коду, щоб навчити машину розпізнавати рукописний ввід. Тепер це можна зробити за допомогою сотень рядків. Потрібно тільки велику кількість прикладів, щоб комп’ютер міг навчати сам себе.

Нові методи програмування використовують нейронні мережі – які моделюються на основі людського мозку, в якому інформація обробляється пошарово, а зв’язки між цими шарами зміцнюються на основі того, що стало відомо. Цей процес називається глибоким навчанням, оскільки число шарів оброблюваної інформації зростає разом зі збільшенням швидкості комп’ютерів. Комп’ютери вчаться розпізнавати зображення, голос, текст – і виконувати людську роботу.

Пошук Google використовував техніку під назвою PageRank для виведення результатів. Використовуючи жорсткі пропрієтарні алгоритми, Google аналізував текст і посилання на веб-сторінках, визначаючи найбільш релевантні і важливі. Тепер Google замінює цю техніку в пошуковику і більшості інших продуктів алгоритмами на основі глибокого навчання. Тієї ж самої технології, яка дозволила обіграти кращого в світі гравця в го . Спостерігаючи за цією неймовірно складною грою, самі творці методу не розуміли, чому комп’ютер приймає такі рішення.

У ІІ є застосування в будь-якій області, де обробляються дані і необхідно приймати рішення. Редактор Wired Кевін Келлі порівнює ІІ з електрикою: дешевий, надійний, промисловий цифровий розум, який працює практично скрізь. Він вважає, що ІІ «пожвавить інертні об’єкти, подібно до того, що електрику зробило більше сотні років тому. Все, що ми колись електрифікували, ми тепер «напоумити». Новий утилітарний ІІ також додасть нам, окремим людям, додаткових можливостей (поглибить нашу пам’ять, прискорить наші почуття) і колективно, як виду. Немає нічого, у що можна буде влити нового, іншого або цікавого, використовуючи цей додатковий IQ. Бізнес-плани на найближчі 10 000 років легко вгадати: візьміть А і додайте до нього ІІ, ось і все ».

Дуже скоро ІІ буде всюди. Підприємства вливають ІІ в своїх продукти і допомагають їм аналізувати величезні обсяги даних, які вони збирають. Google, Amazon і Apple працюють над голосовими помічниками для наших будинків, які будуть керувати нашим світлом, замовляти нам їжу і планувати наші зустрічі. Роботизовані помічники на зразок R2-D2 з “Зоряних воєн” з’являться вже років через десять.

Чи варто нам переживати про нестримність «загального штучного інтелекту», який вийде з-під контролю і захопить світ? Так – але не в найближчі 15 або 20 років. Є обґрунтовані страхи, що ІІ почне вчитися і вміти більше, ніж ми. Але великі імена в світі технологій працюють над тим, щоб не дати йому вийти з-під контролю і потрапити в руки не тих людей – такі як Елон Маск, Стівен Хокінг, Рей Курцвейл і інші.

ІІ наближається. І чекати його безперечно варто.

 

pinu.com.ua


04.07.2016 1244 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

670
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1938 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1133 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

554
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6904 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11396 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

336

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1083

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1116

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1111
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

66
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

285
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1084
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

754
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2949
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4444
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18441
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

70
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

323
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

353
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

664