Стрес, гормони та здоров’я жінки: спілкуємось із гінекологом

Місяці в режимі стресу 24/7 вже починають давати перші плоди: за статистичними даними, в рази зросли випадки загострення хронічних захворювань, гострого коронарного синдрому, гострих порушень мозкового кровообігу. Проблема стресу та тривоги не оминає й сферу гінекології.

Як стрес впливає на гормональний фон та інтимне здоров’я жінки? Що робити жінці, щоб не втратити себе у вирі інформаційного потоку? Коли варто звернутися за допомогою до лікаря?

Стрес – це тригер, який ви зустрінете в списку причин ледь не кожного соматичного захворювання. Насправді, стрес має кілька специфічних інструментів, які є ключовими ланками розвитку патології.

Перша ланка – спазм судин за рахунок викиду адреналіну, що призводить до порушення живлення та кисневого голодування всього організму, зокрема життєво важливих органів.

Друга проблема - надлишок кортизолу. Під час стресу рівень кортизолу у крові збільшується у декілька раз, що, в свою чергу, проявляється запальними утвореннями шкіри (акне), гіперпродукцією залоз зовнішньої секреції, стрибками артеріального тиску, розвитком серцево-судинних порушень.

Яке відношення усе сказане має до гінекології?

Не варто далеко тікати – вищевказаний кортизол напряму впливає на регуляцію обміну речовин, а нас цікавить регуляція ліпідів та холестерину. Холестерин є однією із складових прогестеролу, попередника прогестерону. Прогестеронраом із естрадіолом є ключовими регуляторами менструального циклу жінки.

При порушенні синтезу прогестерону жінка зустрічається із розладами менструального циклу:

  • затримка ментруації;
  • болючі менструації;
  • надмірна крововтрата при менструації і тд.

Отже, ви правильно зрозуміли: затримка місячник внаслідок стресу – це реально.

Вагомою проблемою 21-го століття є стрес-індуковане безпліддя, що поєднує у собі групу психо-емоційних факторів, що на різних рівнях блокують репродуктивні можливості жінки.

Також тут виникає проблема у тому ж прогестероні. Наскільки ми знаємо, провідна роль прогестерону настає після овуляції – забезпечення сприятливих умов для прикріплення заплідненої яйцеклітини. Якщо ж навіть запліднення відбувається, без достатнього рівня прогестерону плідне яйце, на жаль, не має належних умов для укріплення своїх позицій, а отже, вагітність не настає.

В умовах постійного стресу та тривоги у пари значно погіршується якість та частота статевого життя. Передумовою цього є психо-емоційні проблеми, такі як почуття провини, тривога, переляк, зображення насилля. На підсвідомому рівні жінки уявляють себе у ролі жертви. Якщо, закриваючи очі у ліжку жінка бачить уявні сцени сексуального насилля, статеве життя зводиться до нуля.

Згодом приєднуються неприємні відчуття у вигляді вагінальної сухості, загострення молочниці, бактеріальний вагіноз, вагінізм, болі та дискомфорт під час статевого акту.

На жаль, партнер не завжди поділяє переживання жінки і замість підтримки та розмови виникають сварки, незадоволеність, руйнування сім’ї.

Як вберегти себе?

Обмежуйте доступ до новинних ресурсів. Читаючи одну і ту ж новину на кількох сайтах ви помножуєте вплив стресу.

Не забувайте про воду і харчування. Бережіть свій організм і слідкуйте за раціоном, за потреби зверніться до дієтолога.

Не забувайте про безсимптомні хвороби, такі як рак, фонові захворювання шийки матки. Профогляд – наше все!

Довіряйте лікарю! Якщо у вас гіпертонічна хвороба – приймайте ліки постійно, а не коли тиски перевалюють 220, якщо у вас розлади травлення – дотримуйтесь курсу лікування, якщо проблеми зі шкірою – сумлінно виконуйте поради дерматолога.

Прогулянка, ранкова зарядка, танці – будь-який вид дозованих фізичних навантажень буде для вас корисним і допоможе відволіктися.

Хобі і все, що може вас відволікати - тільки за!

І головне – це ваша віра і щира молитва. Не знищуйте себе зсередини, бережіть своє здоров’я!

Будьте здорові! Все буде добре, ми разом віримо у це!

Матеріал підготувала Гайсенюк Оксана Василівна, лікар-гінеколог Оксфорд Медікал Прикарпаття.

Партнерський матеріал


10.06.2022 10255 1
Коментарі (1)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

800
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11332 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1962
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1848
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2850
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4739

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

491

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1141

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1653

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1403
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1792
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1612
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8855
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

697
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

775
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1963
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

936
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

440
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

346 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

782 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

824