СТІНА

 

 

(психоаналітичний нарис або варіації Ре-ренесансу)
 

Як світ не крутиться, неодмінним є сповільнення самого того "крутіння", на штиб славнозвісного регресу чи ре-еволюції, чи бодай ре-ренесансу. Сповільнення динаміки рухомості землі призведе до збільшення самої доби до 300 годин, а згодом день буде тривати тиждень, з часом день триватиме місяць й вічне сонце спопелить прекрасну Землю своїм життєдайним промінням. Але це згодом. Зараз же, коли набираються оберти, механізм піддається інерційному спокою чи свавіллю, стає одностороннім чи двостороннім, незмінним залишається питання: що далі? На це запитання є тисячі відповідей та рефлексій, як і є варіації на тему "причинного поштовху" чи імпульсу, вибуху, першоджерела. Тут мільйони різнопланового розуміння та пере-страждання знайшли своє втілення в конкретних артефактах та працях.

Фрейд стає більш зрозумілим з огляду на  надмірний потяг до вітамінів щастя, різнопланових хімічних сполук, що відносять цілеспрямовано в сферу трансцендентального чи потойбічного (подякуємо за це професору Хофману, зараз йому вже 104 рочки, а можливо і більше). Чи Психічного Несвідомого (ПН)? ПН має, напевно, більш-менш сталу дислокацію, хоча, що є більш переконливим, за майоріння стелсу в просторі карпатського різнобарв'я. Психічно Несвідоме є пульсуючою ойкуменою та майже нікому не вдалося віднайти плюс-мінус візуальну формулу для характеристики цього феномену. Хоча ми звикли шукати феноменологію вдень, декотрі полюбляють вночі, незмінним залишається сама константа ПН, і ім'я їй пандорум. Пандорумом може бути й вищезгаданий стелс десь над  Бульчинохою, чи космічний корабель, що блукає вже невідомим галактиками сотні років, пандорумом може бути тренд, стан, конкретна постать, пандорумом може бути й наша Земля та наша свідомість (наголос на першому складі).

Отже Пандорум, чи ПН, є ретранслятором отого цілісного чи подрібненого розуміння-усвідомлення Карти всесвіту й інших планет. Постійний контакт із ретранслятором є небезпечним, тільки у випадку неспинного контакту можливий варіант повноцінного "взаємопроникнення".

Наша свідомість піддається певним імпульсам, котрі мають різноплановий вектор й відходять з різних джерел та порталів. Побутовий вектор впливу це, зазвичай, невроз. Неврози є деструктивними й призводять в свою чергу до втрати того "логоса", що єднає нас із ПН. Фрейд, зокрема, не був першим в цьому розумінні ПН, до нього так думали і Шеллінг (натурфілософ чистої води), і Ламарк (в нього взагалі чудо-зоологія віднайшла повноцінний відбиток в японському артхаузі). Неврози є різні. Під час війни Фрейд страждав "окопним" неврозом. Юнг мучився в свою чергу "астральним" неврозом. Ми всі зараз примусово піддаємось інформаційним неврозам – хоча й добре знаємо, що прийде Легіон й дихати буде брехнею…

Піддаючись неврозам, людина страждає, а це погано, бо створена для Добра та задоволення, для щастя та радості. Коли ретранслятор блокується, повноцінний зв'язок із ПН чи das es може бути просто втрачений. На допомогу в цьому випадку прийде внутрішнє Я, а згодом понад-Я, а потім знову вниз до архетипу.

Цілісної карти всесвіту все одно не вийде скласти, бо є багато "бо", а коли "бо", тоді й поп-корн з карамеллю. Що є найбільш парадоксальним, це те, що людина щосекунди знаходиться в "океані брехні" чи "граді людському". Бо брехня граничить із мудрістю, як і мудрість, в свою чергу, із хитрістю, а хитрість наостанок із одним із підвидів захисту від неврозів. Дистанційне керування брехнею дозволяє позбутись зайвої нервозності – з огляду на те, що все ж таки кінцева мета - це кількість задоволення на дециметр часового проміжку (до прикладу хвилин-годин). В цьому випадку рецептура від дохтора Хофмана ой як знадобиться. Отже позбираємо пазли.

По-перше, потрібно жити вже і одразу, істина завжди індивідуальна й має зв'язок із ПН. Людина живе або минулим (Пандорум) або ж майбутнім (яке в свою чергу є лишень фантасмагорією чи смачною фікцією), а треба вибудовувати теперішнє "логосами" сатисфакції та ейфорії.

По-друге, ретранслятор є тим рятівним джерелом, що дає можливість розуміння карт Всесвіту й перш за все своїх особистісних потаємних можливостей. Тут Фрейд зокрема наголошує, що людина сама створила релігію як вакцину від страждань та неврозів (Ошо побачив великий плюс для теперішнього в релігії, а саме - в молитві, бо молитва це і є чиста та щира форма Любові). Уникати страждань через чи внаслідок релігійного пандоруму. Фрейд наголошує на штучності Формули Віри, зокрема штучності її самого виникнення. Тут знову ж таки йде зв'язок із філософією Ламарка і Гоббса. До речі, Ламарк називав душу – "ефіром", який мандрує у крові у вигляді тонких флюїдів, що спричинило страшний конфлікт із "творчим дарвінізмом". Можливо, тут Ламарк був більш правий, адже флюїдні молекули мали константний зв'язок із ПН і Віра була тим ретранслятором. Це еволюційно натуралістичний підхід.

Фрейд припускає Комплекс Едіпа (КЕ) за першоджерело створення штучного Бога (у Ламарка - приклад вбиття альфа-самця своїми ж дітьми), а Гоббс, в свою чергу, формує цілісну картину "суспільних груп", а ці спільноти, в свою чергу, піддаються Колективному Несвідомому (КН). Є також варіації на тему Колективного Психічного Несвідомого (КПН). КПН є простим результатом суспільно-соціального неврозу: бунти, революції тощо.

По-третє, як би ми не намагались віднайти аналітику певних процесів, ми приходимо до висновку, що це є породженням нашого мозку, який є недосконалим (стає досконалим після рецептів Хофмана), як вербально, так і лінгвістично, так і біологічно (Маркс казав, що людина є просто активністю білка та його форм). Внаслідок такої каші виникає Бунт, а Бунт, в свою чергу, як захисний імпульс в певних формах вибудовує Стіну, яка і захищає його Пандорум..

В наступній статті (вже просто є достатня візуальна база-картини-артефакти) спробуємо дослідити феномен Стіни з огляду на проблемність конкретного історичного проміжку та часу, а сме Війни та її страшних наслідків.    



З повагою Р. Бончук


23.02.2015 Роман Бончук 1613 0
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1878
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1817
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1814
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5350 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2112 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1476

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

681

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

738

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

930

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

967
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1715
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3632
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10212
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26085
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10138 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7676
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

858
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1360
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

346
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1233
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

830
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1038