Станіславські протистояння

 

Протистояння та скандали зазвичай супроводжують будь якого громадського діяча не залежно від того, яку роль чи який функціонал він відіграє у житті країни, регіону, області чи міста (містечка). Цікавими та плідними на сварки зазвичай відмічений і Івано-Франківськ.

Особливо цікавими для пересічного Франківчанина бувають конфлікти пов’язані з розкраданням державних грошей. Адже гроші державні за звичаєм та культурологічними чи психологічними особливостями поведінки «осіб радянського стилю мислення» належать народу, а те що народне воно ж спільне.

Відповідно те, що спільне може бути в тиху привласнене, прикуплене «за дешево» чи просто і так банально «злизане». Головне в цій справі, як то кажуть, щоб ніхто не бачив, бо якщо побачить то обов’язково треба ділитися, а наш постсовковський народ ділитися не любить.

Особливо народ не любить ділитися з органами (маємо на увазі так званих блюстителів порядку), адже ці месники з гордо піднятими в гору головами, з влучністю блискавки можуть пришити хоч якусь та маленьку справу (компромат). Справу, якою потім будуть підсвідомий чи свідомий страх стимулювати, шляхом банального шантажу.

Отже, наші совковські псевдогерої (хабарники, казнокради, корупціонери і т.д.) потрапляють в лещата корумпованої машини під назвою (… а назв до речі може бути багато, починаючи від ОДА, МВС, СБУ і закінчуючи лікарнями …) бюрократичний апарат не мають змоги з нього вирватися, а з часом так звикають до комфортних умов болота під назвою «влада», що стають від «болота» залежними. Сидять у владі, як жабки в болоті і квакають, як нам там хороше жити, проте реальних результатів роботи не відчуває ніхто. Позаяк в болоті опинилися всі ті хто квакають і ті хто намагаються в ньому не потонути (тобто пересічні люди).

А тут зазвичай найцікавіше, адже саме завдяки пересічному люду стало можливим вибудувати систему в форматі влад – хабар – персоналія. Позаяк, саме кожен індивід, кожен так би мовити член нашого містечка, є тим хто активовує процеси гниття болота (Станіславова). Адже, так зручно іноді і так комфортно до прикладу перевищивши швидкість на одній з центральних вулиць міста на зустріч працівнику ДАІ тицьнути з не прихованою скорботою «Лесю Україну» і тим самим позбутися все законного покарання.

Отже, основна проблема нашого славного міста Івано-Франківська, загалом в адміністративному та владному контексті, це беззаперечно корупція. Корупція, як явище природне зародилося в Україні доволі давно, але нас дедалі більше цікавить корупція сучасна з усіма їй притаманними наслідками. До речі наслідки зазвичай бувають доволі приємними, і постають вони у формі дорогих авто, заміських будинків і т.д. Проте бувають і негативні, як прояв Феміди, хоча доволі рідко.

От згадайте до прикладу останній скандал пов'язаний з хабарництвом і наведіть приклад того, як можновладця притягнули до відповідальності (маємо на увазі кримінальну відповідальність). Одразу ж в пам’яті повстають прізвища 5 – го прим’єр - міністра Павла Лазаренка звинуваченого в розкраданні державного майна, депутата Віктора Лозинського засудженого за вбивство та ректора Петра Мельника проти котрого відкрита справа за хабар.

Але це по своїй суті та за наповненням доволі гучні скандали, котрі у власному підтексті на справді не мають нічого спільного з боротьбою за справедливість. От згадайте, гучні скандали останніх років пов’язані з хабарництвом на місцевому рівні, а не згадаєте, бо таких не має. Проте спостерігаючи за станом доріг у місті Івано-Франківську наштовхуєшся на думку, що все таки, щось тут не так, як має бути. Особливо коли звертати увагу на вулицю Набережна чи на ремонт вулиці Т.Шевченка.

Так, що ж приховується в світлих головах наших можновладців, котрі не мають змоги знайти ресурси на ремонт доріг, шкіл, лікарень та інших установ важливих для комфортного життя громади Івано-Франківська. Доволі цікавим видається досвід загублених в історії часів коли за крадіжку до прикладу відтинали руку, чи вухо і в той час, злодія-хабарника було доволі просто ідентифікувати по відсутній кінцівці чи іншій частині тіла.

Сьогодні в процесі формування сучасної судової системи доволі цікавими видаються традиції Різдвяного засівання, котрі стали відомі завдяки скандально відомому суддеві Ігореві Зваричі. Офіційне свідчення знайдених понад двох мільйонів гривен у домі суді засвідчують не аби, яку велику кількість засівальників, що відвідали Ігоря. Такі спостереження засівання глибоко вкорінені не стільки у судову систему нашого краю, вони вкорінені в систему мислення пересічних громадян. Відповідно ми, жителі краю і країни є відповідальними за ту корумпованість, яку самі і сіємо в нашому суспільстві.

Спостерігаючи за розвинутими проєвропейськими суспільствами, що сотні років виховували в собі демократію та прагнення суспільного гуманізму так хочеться, щось подібне мати у себе вдома.

Проте цілком логічно зрозуміло, що за 23 роки ми до Євросоюзу не дострибнули і ще довго прийдеться підстрибувати, щоб виховати основні засади свободи і рівності, які толерує цивілізований і демократичний світ. Доволі помітною та відчутною є різниця між просунутими країнами Європи і Україною, коли просто поспостерігати за перехожими в центральній частині Івано-Франківська.

Спостереження тотального тютюнопаління під час прогулянок містом в не відведених для цього місцях чи територіях з усіма наслідками та киданням окурків на бруківку. Доволі цікавою проте ідентичною є ситуація з споживанням хмільних напоїв. Сучасне життя провінційного Станіславова, застрягло в проваллі між Австро-Угорським та Радянським періодами і маючи елементи «совка» намагається інтегруватися в Європу.

Цікавою є наша Франківська інтеграція з корупцією, багаторічним ремонтом вулиці Т.Шевченка, міським озером наповненим водоростями та революційною боротьбою за Схід.

Прогулюючись вулицями старого Станіславова стаєш свідком змін, поступових подекуди важких і драматичних змін життя Прикарпаття. Як то кажуть, що все що робиться то на краще. Отже, будемо сподіватися на краще світле майбутнє, котре принесе нам завершення АТО, потужним копняком долі інтегрує нас в ЄС і подарує радощі просунутої Європейської демократії. Та зараз і в цей момент, як говорить стародавня латинська приказка «SATORAREPOTENETOPERAROTAS» (Великий засівач допомагає в роботі, вся робота великого сіяча в його руках) нам треба зціпивши зуби працювати. Думаємо треба працювати, кожному в своїй сфері та найбільш цінною має стати робота духовна і культурна.

Самовдосконаленням це робота, найважча внутрішня робота кожного в нашому маленькому місті, що зможе віддзеркалитися, в чистих вулицях, привітних людях, зменшенні рівня хабарництва та загалом в окультурненні суспільства, котре борсається в совдеповському минулому. Тож, кожен має змогу закласти камінець в розбудову нашого суспільства не тільки будучи причетним до матеріальної допомоги на проведення АТО, але й над власною внутрішньою роботою по вдосконаленню душі і духу.


09.09.2014 Василь Остап'як 1645 1
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

677
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1941 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1134 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

557
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6905 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11399 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

338

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1084

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1117

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1112
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

73
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

286
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1085
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

755
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2951
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4446
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18444
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

75
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

325
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

355
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

666