"Срібна калоша" для патріарха Кіріла

 


У Росії черговий навколоцерковний скандал. Патріарху Кирилу вручили «Срібну калошу» - премію за найбільш сумнівні досягнення. У номінації «Чуровщина року або руки по лікті у чудесах». Із формулюванням «за непорочне зникнення (годинника) або фотошоп всемогутній». Під час нагородження патріарха називали «паном Володимиром Гундяєвим», а на сцену запросили «представника» фірми «Бріге» у Росії. Котрий подякував пану Гундяєву за нечувану рекламу їхнього годинника, а також запропонував стати обличчям фірми в РФ. Самого переможця на сцені не дочекалися – нагороду мають переслати йому поштою.

Присудження даної премії розцінили в МП як образу патріаха, всієї Церкви та кожного окремо взятого православного. Голова синодального відділу по зв‘язках із громадськістю Всеволод Чаплін закликав віруючих всіма можливими засобами зупинити ці образи. Громадський рух «Народний собор», що об‘єднує більше 250-ти різноманітних організацій, заснувала премію «Осиновий кіл», яку і присудили радіо «Срібний дощ» - засновнику «Срібної калоші». У колах православної громадськості присудження премії називають хуліганською витівкою. І підкреслюють, що вияв неповаги до патріарха є автоматично виявом неповаги до всієї Церкви, всіх її членів, бо патріарх – не лише людина, грішна, як і всі інші. Він – символ. Він – предстоятель, і заслуговує на особливе ставлення та особливу повагу просто за фактом посади. Як прояв неповаги до посла іншої країни є проявом неповаги і до всього посольства, і до країни в цілому – так і з патріархом та Церквою.

 

Доля правди у такому підході є. Проте, не слід забувати, що «премія» - акція чисто світська. Навряд чи її креативні менеджери глибоко розбирали питання духовного єднання Церкви із первоієрархом, їхніх внутрішніх стосунків - і саме із цього виходили, нагороджуючи патріарха. Врешті решт, у римському театрі теж ставили постановки-висміювання християн. Мучеників і сповідників Риму це не турбувало. Вони не ображалися. Сучасний світ так само язичницький, сучасні шоу – той самий театр. Неприємно, так. Сама атмосфера церемонії, дурнуваті жарти. Але це не нецензурна пародія на молитву, не пляски в храмі, котрі дійсно допускати не можна. Тому православна громадськість наразі мала б непокоїтись іншим.

 

 

Непокоїть, що предстоятель Церкви опинився в одному ряді із політиками, громадськими діячами, артистами. Тобто, світська свідомість сприймає його не як духовного лідера – а як цілком світську особу. Щодо якої можна дозволяти собі те саме, що й до інших публічних світських осіб. Можна було б припустити, що це свідчення зіпсованості суспільства. Але в даному конкретному випадку це свідчення про секуляризацію Церкви. Патріарх давно уже коментує і втручається у справи абсолютно не церковні (вибори президента, наприклад). Що ж дивуватися, що нецерковні вказують на хиби патріарха та його оточення.

 

Непокоїть те, за що саме присудили цю калошу. Замазаний у фотошопі дорогий годинник – це дві пред‘яви в одній. Говорячи церковною мовою, любостяжаніє (наявність такого годинника) та лицемірство (намагання зробити вигляд, що його немає). Це дуже і дуже серьйозні речі. В першу чергу у духовному плані. Віруючим завжди легше ховатися від них, аніж осмислювати. Що і робиться. І тоді Промисел Божий посилає Ксюшу Собчак, котра глаголить істину і відкриває очі на очевидність. 

Сильно непокоїть реакція церковних авторитетів. Правду розцінюють як образу. А образу конкретної людини, нехай навіть патріарха, перетворюють на образу всієї Церкви. Тисячу, сто тисяч разів казали, що Церква та клір – не одне й те саме. І неправильно ототожнювати гріхи кліру із гріхами Церкви (Церква, як містичне Тіло Христове, взагалі свята). Випади останнього часу – не антицерковні, а саме антиклерикальні. Проти поведінки кліру, а не проти Церкви як такої. Не проти віруючих. Це підкреслювали Пусі. Підкреслюють автори «калоші», називаючи патріарха не «патріархом Кирилом», а «паном Гундяєвим». Здавалося б – нарешті! Нарешті почали розрізняти. І от тепер публічні церковні діячі заявляють, що, ображаючи патріарха, ображають кожного віруючого…

Взагалі постає питання, яким чином можна казати правду про неприпустимі речі у поведінці ієрархії МП. Висвітлення зовнішніми – це образа та сування носа не у свої справи. Добре, правильно: справи Церкви мають вирішуватися всередині Церкви, зовнішніх це не стосується. Але от знаходяться єпископ або священики, що спокійно та зважено висувають ієрархії звинувачення у любостяжанні, сергіанстві, лицемірстві – їх забороняють у служінні й позбавляють сану. Тому що питання не у прийнятних чи неприйнятних формах критики – а в тому, що критику не приймають, як таку. Вона дратує. Будь-яка. У будь-яких формах. 

Кажуть, православним, що знаходились у залі під час церемонії «Срібної калоші», варто було встати і піти.  На знак протесту. Тому що неможна сидіти в залі, де хаять патріарха – а потім іти на службу, де за нього моляться. Можливо. Проте, не можна виправдовувати явні недостойні дії, особливо – православних ієрархів. Покривати їх, захищати. Ганьба, що такі дії взагалі мають місце. Але гріх іншого – то гріх іншого. Наш же гріх – казати, що цей інший правий, бо патріарх. І йому неможна нічого пред‘являти, бо він – патріарх.

Гріхи бувають грубі й витончені. Основні сучасні із витончених – лукавство й лицемірство.

P.S. Коментар до розгорнутого репортажу про «Срібну калошу»: «Кто проповедь читать захочет людям — тот жрать не должен слаще, чем они». Грубо, але справедливо.

 

Надія Моклюк,

 

Братство

 


24.06.2012 Надія Моклюк 1456 1
Коментарі (1)

Марія 2012.06.25, 19:36
Є руска поговірка: каков поп, таков пріход, що значить, який Гундяй, така і церква. Не уявляю собі, щоби в таку ситуацію потрапив Гузар чи Святослав, чого не скажеш про Луцького,є правда і інші, які займають трохи нижчі посади.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

637
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1855 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1117 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

541
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6892 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11365 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

321

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1056

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1100

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1096
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

266
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1068
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

835
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

729
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2937
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4424
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18427
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

296
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

341
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

651
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

756