Справа Гонгадзе: коли настане час правди?

 

16 вересня - 11 років від дня, коли помер журналіст інтернет-видання "Українська правда" Георгій Гонгадзе. Через понад десятиліття кримінальну справу досі не завершено, а тіло журналіста - не поховано, оскільки мама, Леся Гонгадзе, не вірить, що у столичному морзі - саме її син.

 

Через 11 років розслідування під слідством опинилися не тільки виконавці убивства, але екс-президент Леонід Кучма, якого звинувачують у перевищенні влади та службових повноважень, і екс-майор державної охорони Микола Мельниченко, винуватець "касетного скандалу". 

 

Кілька колишніх співробітників міліції відбувають покарання за участь у вбивстві Георгія Гонгадзе. Судовий процес над ще одним підозрюваним, екс-генералом МВС Олексієм Пукачем, триває п'ятий місяць. Формально за час правління президента Віктора Януковича у справі Гонгадзе прокуратура зробила більше, ніж за попередні 10 років. Проте, родичі й адвокати журналіста впевнені, що поки говорити про завершення справи зарано. Виконавці та замовники Олексій Пукач зізнався у тому, що безпосередньо брав участь у розправі над журналістом. Проте захисники сім'ї Гонгадзе, а також його вдова Мирослава вимагають, аби справа Пукача була повернута на дорозслідування, оскільки слідство не встановило замовників вбивства, доводячи, що співробітники МВС не могли діяти з власної волі.

 

До розслідування вимагає і сім'я колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, який нібито вчинив самогубство у 2005 році. Родичі вважають, що Кравченка вбили, щоб списати на нього усю провину за загибель Георгія. Адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко вважає, що дорозслідування справи стосовно Юрія Кравченка допоможе наблизитися до відповіді на запитання про реальних замовників. "Як це не парадоксально лунає, але інтереси і потерпілих, і родини Кравченка сьогодні співпадають. Для Мирослави Гонгадзе - це шлях дізнатися імена замовників. Для рідних екс-міністра Кравченка - це шанс реабілітувати покійного, і вони мають повне право скористатися цим шансом", - заявляла Валентина Теличенко в інтерв'ю Клацнути BBC.ua після чергового засідання у справі Олексія Пукача.

 

Але суд відмовляється це зробити, оскільки вважає, що довести причетність головного міліціонера до вбивства, враховуючи його смерть, неможливо. Всі під підозрою Акція пам'яті Георгія Гонгадзе Про замовників у суді не говорять Екс-генерал Олексій Пукач визнав свою провину. Але питання, навіщо це треба було міліціонерам, залишається без відповіді, в усякому разі, у суді. У той же час, протягом останніх декількох місяців слідство всіляко демонструє, що не сидить, склавши руки. Генеральна прокуратура у березні цього року порушила кримінальну справу стосовно Леоніда Кучми, підозрюючи його в перевищенні влади і службових повноважень, що спричинило у подальшому загибель журналіста.

 

Через понад 11 років після зникнення Георгія і початку "касетного скандалу" прокуратура долучила до справи записи майора Мельниченка. У той же час, прокуратура вирішила поновити справу, закриту у 2005 році, проти самого екс-майора держохорони зі звинуваченнями у державній зраді, оскільки є підозри, що у руках колишнього охоронця було багато записів розмов, в яких міститься державна таємниця. Вимагав поновлення кримінальної справи, серед інших, і Леонід Кучма. Розслідування цих кримінальних справ триває. Тим часом, головні фігуранти справи називають все нові і нові версії справи Гонгадзе і "касетного скандалу". Версій у справі Гонгадзе все більше Хоча суд над екс-генералом Пукачем повністю закритий від преси, адвокати розповідають, що останнім часом він висунув нову версію причин, через які скоїв вбивство. Ця версія виглядає безглуздою, але дає підстави для припущень про те, що колишній міліціонер відводить справу далеко від головного питання: хто замовник. Олексій Пукач заявив, що скоїв вбивство для того, щоб запобігти державному перевороту, який нібито готував Георгій Гонгадзе та інші журналісти, починаючи з 1997 року. Леонід Кучма вже не вперше Клацнути заявляє, що справа Гонгадзе - це операція спецслужб, метою яких було послабити Україну і усунути сильного президента. Третя версія обговорюється вже не один рік - про те, що Георгій Гонгадзе був убитий "під плівки" Мельниченко. Тобто, що спершу хтось за допомогою Миколи Мельниченка довго записував розмови у головному кабінеті країни, а після цього вже розправився із журналістом з метою дискредитувати Леоніда Кучму. Але, як кажуть адвокати потерпілої сторони, жодну із цих версій протягом багатьох років слідство не вивчало. 16 вересня по традиції журналісти і правозахисники вийдуть на головну площу столиці - майдан Незалежності - з тим, щоб вшанувати пам'ять Георгія Гонгадзе. Як і в попередні роки, вони пройдуть маршем до адміністрації президента, де встановлять свічки пам'яті.

 

Багато років під час акцій на їхніх футболках і транспарантах було питання: "Кучма, де Гонгадзе?". Через 11 років запитань, схоже, стало ще більше.


BBC-Україна


16.09.2011 1432 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1094
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2460
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2081
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2125
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6432 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2412 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

287

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1112

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1137

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1350
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

231
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

557
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2018
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26464
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

518
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10421 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7960
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

502
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

364
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

515
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

589
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1536