Спонсором Льодового палацу ім. С. Бандери у Калуші будуть “донецькі”?

Льодовий палац ім. Степана Бандери обіцяв Калушеві чималі перспективи розвитку хокею і фігурного катання. Але за два роки його фактичного функціонування льодова арена, хоч і стала популярною серед калушан, так і не принесла містові ані спортивного прориву, ні заробітку, і навіть кілька разів була відкімкнена від електроенергії за несплату. Однак, місто від Льодового палацу — не відмовляється. На доказ — зарахувало його у свою власність: як подарунок з Держбюджету вартістю 20 млн. гривень.

 

Ідея будівництва у Калуші Льодового палацу визрівала кілька років. Відповідне розпорядження ще наприкінці 2005 року підписав тодішній перший віце-прем’єр-міністр України Микола Азаров. Щоправда, зі зміною влади з’являлося безліч "підводних течій", які ледь не перемістили це будівництво до обласного центру. Та все ж 21 вересня 2007 року символічну капсулу під майбутню будову у міському парку таки було закладено. Зрештою, після ще кількох інтриг та спроб перенести будівництво в Івано-Франківськ, Калуш таки дочекався відкриття Льодового палацу. Це сталося 5 січня 2009 року, повідомляють ВІКНА.

 

За два роки фінансування, споруду вже тричі відмикали від електроенергії. Найдовше — у жовтні-листопаді минулого року (тоді арену відімкнули від електроенергії на місяць. — Авт.) Ситуацію вдалося владнати, виділивши із обласного бюджету 100 тис. гривень. Надалі затвердили схему фінансування закладу, при якій по 20 тисяч щомісяця мали виділяти міський і обласний бюджети, а 20 тисяч Льодовий палац повинен був заробляти сам. А у перспективі — перейти на баланс області.

 

Однак, навіть за таких умов заклад, фактично, — виживав. Серйозною перешкодою для роботи є і те, що споруда досі так і не введена в експлуатацію. Наприкінці червня минулого року Льодовий палац знову відімкнули від електроенергії, але вже — не через заборгованість. Причиною цьому стало завершення терміну дії договору із ВАТ "Прикарпаттяобленерго" про електропостачання цієї споруди як будівельного майданчика. Загалом, проблеми з електропостачанням обіцяла вирішити область, яка тривалий час заявляла про намір взяти споруду на баланс.

 

Питання зависло у повітрі на тривалий час, аж поки обласні чиновники (ймовірно, з прицілом на можливість проведення на Івано-Франківщині Олімпійських ігор-2022. — Авт.) раптово не зацікавилися калуською льодовою ареною. Однак, тепер уже міська влада таки змінила свою думку і виступила за те, щоб заклад залишався у власності громади. Про це йшлося на позачерговій сесії Калуської міської ради 8 червня.

 

— Вчора (у вівторок, 7 червня. — Авт.) до Калуша приїхала делегація з області у складі заступника голови Івано-Франківської ОДА Романа Іваницького і начальника Головного управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури і спорту Мирославом Карабіним. На зустрічі був присутній також генеральний директор ТОВ "Карпатнафтохім" Сергій Чмихалов. Зустріч була обумовлена розпорядженням віце-прем’єр-міністра Бориса Колесникова навести лад із льодовими палацами. Щоб не дискутувати довго, я зателефонував до Равіля Сафіуліна (голова Державної служби молоді і спорту. — Авт.) і повідомив, що необхідно передати заклад на баланс міста, і дістав погодження. Після позитивного рішення сесії Калуської міської ради Кабінет міністрів України видасть відповідну постанову, — зазначив міський голова Ігор Насалик. — Сергій Чмихалов пообіцяв у повній мірі фінансувати Льодовий палац. До речі, там уже оголошений тендер на підведення електроенергії. Після цього місто може зайнятися благоустроєм.

 

Спонсорами льодової арени, за словами Ігоря Насалика, буде не тільки ТОВ "Карпатнафтохім", але й "Індустріальний союз Донбасу".

 

За словами директора Льодового палацу Євгена Геренди, наразі заклад має власні грошові надходження тільки чотири місяці на рік. Решту — доведеться компенсувати. 

 

Загалом, саме матеріальні видатки на утримання Льодового палацу найбільше насторожили депутатів. Коли палац ще не перебував в управлінні міста, із бюджету неодноразово доводилося виділяти кошти хоча б для часткового погашення боргу за використану електроенергію. Як повідомив міський голова, утримання Льодового палацу обійдеться у 400 тис. гривень у рік. Близько 360 тис. фінансуватиме ТОВ "Карпатнафтохім". Решту, можна сподіватися, льодова арена заробить сама. 

 

Пропозиція Олега Нижника (фракція Народного руху України) передати арену в область викликала у міського голови здивування. Він зазначив, що калушани — унікальні люди, адже тоді, коли всі звернення депутатів обласної ради стосуються того, щоб повернути щось із обласної у комунальну власність, ми — пропонуємо навпаки. Міський був "у шоці від такої пропозиції".

 

Тим паче, що на рахунку влади — успішне функціонування басейну "Посейдон". Кілька років тому це було проблемне приміщення. Тепер — заробляє до 50 тис. гривень на місяць.

 

Депутати мали за приклад успішне функціонування льодових арен й у Білорусі. Там такі заклади працюють мало не цілодобово, і здебільшого — на повне навантаження. Держава взагалі їх не дотує. Отже, менеджерську майстерність доведеться проявити і керівництву Льодового палацу. Насамперед, можливо, уроки фізкультури на катку розпочнуться з шостого класу. До Льодового палацу можна запросити за символічну плату і дітей з інших районів. А також, нарешті, — проводити у Калуші серйозні спортивні змагання, куди з’їжджатимуться і приноситимуть прибутки нашому містові команди з усієї України. Була ще пропозиція звести на базі льодової арени відпочинковий комплекс, зокрема, кафе. Детально все прорахував і депутат Калуської міської ради, голова громадської організації "Білі ведмеді" Василь Гордій, який запевнив, що вже має 28 дітей, батьки яких готові платити на розвиток Льодового палацу по 100 гривень на місяць. Єдина перешкода: палац треба ввести в експлуатацію. Це можна буде зробити незабаром: після владнання ситуації з постачанням електроенергії й уведенням споруди в експлуатацію. За підрахунками міського голови, процедура може розпочатися вже з липня-серпня.

 

Щоб остаточно переконати депутатів у правоті рішення, Ігор Насалик озвучив ще як мінімум два варіанти: якщо Льодовий палац стане непосильним тягарем для міського бюджету, то мер дофінансує його особисто. За бажання — можна передати заклад у власність області.

 

Загалом, чим більше власності у міста, тим краще. Це — не тільки аргумент для підвищення довіри калушан, але і можливість продати комунальну власність. Однак, як запевнив міський голова, такого не буде.


14.06.2011 2589 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1891
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1827
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1824
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5375 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2121 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1484

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

695

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

748

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

942

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

979
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1725
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3644
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10217
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26094
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10144 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7683
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

868
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1369
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

352
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1246
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

845
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1048