Spiegel (Німеччина) : Фатальна гра не з тими друзями

Депеші Wikileaks розповіли про клопоти американців в Україні. Оприлюднене дипломатичне листування посольства США з вашингтонською адміністрацією свідчить, що фаворитом дуже довго був Ющенко. Але цього року його «списали» й радо пішли на контакт із «грубіяном» Януковичем – переказує Уве Клюссман у статті для інтернет-порталу німецького тижневика Der Spiegel.

 

США хочуть негайно заманити Україну вбік Заходу – але як? Помаранчева революція провалилася, а з новим президентом усе ще складніше, свідчать американські дипломатичні каблограми. Американці надто довго ставили не на того.

 

Той, хто змушений домовлятися з нелюбимим новачком, чинить мудро, якщо складає план. Отож 23 лютого цього року Джон Теффт, посол Сполучених Штатів у Києві, пише концепцію для візиту американського радника з безпеки, генерала у відставці Джеймса Джонса. Політик може передати новому президентові України Віктору Януковичу грандіозну пропозицію: «Уряд буде щасливий співпрацювати з Вами у всіх питаннях».

 

Джонс, солдат В’єтнамської війни, що воював проти союзників Москви, повинен тепер виграти боротьбу проти Кремля на дипломатичному паркеті: тобто зробити з кострубатого Януковича партнера Сполучених Штатів.

 

Український глава держави має вести країну далі в напрямку Заходу. Особливо на західний лад треба налаштувати її політику в сфері безпеки та економіки – і хай Джонс на це вплине. Загрузлим по вуха в боргах українцям слід затягнути паски: «Підбадьорте Україну до співпраці з Міжнародним валютним фондом, щоб можна було знизити державні видатки».

 

Посольські звіти показують, як американці роками намагаються віддалити Україну від сусідньої Росії. Але вони дуже довго робили ставку на хибного коня: друга Америки Віктора Ющенка. Після його поразки у виборчому змаганні з Януковичем стало важко. Бо Янукович – друг Москви. Потрібно запобігти тому, щоб під його керівництвом країна з населенням 45,8 млн знову почала кренитися вбік Росії.

 

У другому турі виборів 7 лютого 2010 року популіст Янукович переміг конкурентку Юлію Тимошенко. Барвиста ікона Помаранчевої революції та прем’єр-міністр не спромоглася здобути президентство. Ющенко, попередній президент, набравши 5,4% голосів, вилетів із перегонів ще у першому турі в січні.

 

Свого часу, в грудні 2004-го на хвилях Помаранчевої революції, колишній голова нацбанку Ющенко був обраний президентом із результатом 51,9% голосів – і не без допомоги мільйонів доларів зі США. Проте його курс – щоб якнайшвидше приєднати країну до НАТО – більшості народу не сподобався. З Росії він зробив ворога. І, крім того, його становище ослабила боротьба за владу з Тимошенко.

 

 

«Повністю в руїнах шкандибає до виборів»

 

На парламентських виборах 2006 року блок Ющенка набрав менш ніж 14%. Але ще за два місяці до голосування посольство США дізналося від Ющенкового близького довіреного, що його партійне утворення «повністю в руїнах і ледь дошкандибає до виборів».

 

Демонстративною підтримкою після російсько-грузинської війни уряд Буша намагався дати своєму протеже у Києві новий політичний поштовх. На початку вересня 2008-го в Україну прибув Бушів віце-президент Річард Чейні. У досьє для нього посольство агітувало 23 серпня того року за вимореного українського керманича: «Ющенко має славу візіонера і є єдиним українським лідером, який демонструє твердий, непохитний намір ввести Україну в НАТО та Європейський Союз».

 

Однак після зміни президента з Джорджа В. Буша на Барака Обаму нова верхівка Держдепартаменту стала здогадуватися, що «візіонер» Ющенко програв. Нова держсекретар Гілларі Клінтон, відповідно до запису від 22 травня 2009 року, занепокоєна розповідями працівника Ради національної безпеки США, що повернувся з Києва. В експерта склалося враження, «що владі бракує політичної волі для вирішення економічних проблем в Україні». Висновок Клінтон: «Політична та економічна нестабільність України грає на руку росіянам».

 

Про те, що Кремль не мав явного фаворита в українській передвиборчій кампанії на межі 2009/2010 років, посол Теффт знає з конфіденційних розмов із українським послом у Москві Костянтином Грищенком. Колишній співробітник радянського міністерства закордонних справ, згідно з депешею, повідомив своєму американському колезі таке: «Путін симпатизує Тимошенко, проте не довіряє їй; росіяни довіряють радше Януковичу, але він їм не дуже подобається».

 

 

Тимошенко хоче лише «більшої влади для себе»

 

Американці сумніваються у Тимошенко, і після другого туру посол Теффт завдяки відвідинам 22 лютого утверджується в своїх здогадах: Віктор Пинзеник, міністр фінансів у відставці й багаторічний політичний соратник Тимошенко, скаржиться, що колишня ораторка Помаранчевої революції – це «деструктивна сила». Вона хоче лише «більшої влади для себе» і «змарнувала нагоду для реформ під час економічної кризи».

 

Що очевиднішою стає перемога Януковича, то активніше Теффт починає контактувати з цим політиком, хоча доти у США його сприймали як якогось хулігана. Під час товариської зустрічі з американським послом поволі проглядається, що цей грубіян, лаяний російським холопом, цілком наче готовий піти назустріч американцям. «У приватній розмові з послом Теффтом», ідеться у звіті для Держдепартаменту від 29 січня, «Янукович лишив відкритою перспективу продовження військової співпраці з НАТО і говорив про співробітництво у військово-промисловому секторі України».

 

Теффт сподівається, що його інформант Грищенко стане за Януковича міністром закордонних справ. Призначення Грищенка – яке й відбулося невдовзі по тому – «було б ознакою прагматичного підходу, з намаганням налаштувати позитивні відносини з Москвою, без того щоб ламати мости на Захід». Свого багаторічного фаворита Ющенка – якому ще в 2000 році тодішня держсекретар США Мадлен Олбрайт усміхалася, мов бабця до улюбленого онука, – американці на той час уже списали. У секретному досьє для радника з безпеки Джонса посол Теффт присвячує йому лише некролог: «Він страшенно дискредитований… через слабке управління, безперервні сварки з Тимошенко… непотрібне ворогування з Росією та любов до декларування членства в НАТО і ЄС».

 

  Уве Клюссман, Spiegel (Німеччина)  

 

 

Оригiнал матерiалу:
http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,728632,00.html…

ІноЗМІ

 

 


04.12.2010 951 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

617
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1798 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1105 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

532
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6879 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11335 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

310

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1047

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1093

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1088
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

255
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1060
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

825
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

714
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

648
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2921
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4418
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18417
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

289
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

333
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

642
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

745