Соцопитування: Українці віддають перевагу радянській естраді і російській попсі

 

/data/blog/45912/22181fb47520d7e8395e1b681582c1af.jpg?cb=1389651584

 

Соціологічна група «Рейтинг» продовжує проект «Народний ТОП», який складається з серії досліджень визначення кращих з кращих. Особливість методики полягає у тому, що респонденти не отримують жодних списків чи підказок і висловлюють думку виключно за допомогою відкритих питань, називаючи власні варіанти. Цього разу питання звучало «Назвіть Ваші ТРИ найулюбленіші пісні».

Визначити улюблені пісні українців виявилось досить складно. Під час опитування респондентами було названо близько 800 пісень, це при тому, що чверть – не змогли визначити свою улюблену пісню. Для того аби скласти рейтинг серед 800 названих було виділено ТОП-30 найпопулярніших пісень та розраховано вагу кожної з них у структурі ТОП-30.

Отже, згідно з результатами дослідження, найулюбленішою піснею українців є «Червона рута» (питома вага у топ-30 складає 14,3%). Також серед улюблених пісень: «Чорнобривці» (5%), «Одна калина» (4,3%), «Несе Галя воду» (4,1%), «Ой, смереко» (3,9%), «Миллион алых роз», «Хуторянка», «Рідна мати моя» та «Катюша» (по 3,6%), «Айсберг», «День Победы» (по 3,3%), «О Боже, какой мужчина» (3,2%), «Черемшина» та «Ой, на горі два дубки» (по 3%).

За названими улюбленими піснями було виділено ТОП-30 найпопулярніших виконавців і розраховано вагу кожного з них у структурі ТОП-30. Таким чином, найбільш популярними виконавцями є С. Ротару (питома вага у топ-30 складає 14,3%) та А. Пугачова (11,2%). У репертуарі С. Ротару найпопулярнішою піснею є  «Червона рута», серед пісень А. Пугачової –  «Миллион алых роз» та «Айсберг».

Також у структурі ТОП-30 популярних виконавців можна виділити С.Михайлова (8,4%), Океан Ельзи (4,7%), Г.Лепса (4,2%), Ані Лорак (4,1%), Т.Повалій (3,6%), М.Круга та групу Любэ (по 3,5%), Н.Баскова (3,2%) і М.Гнатюка (3,1%).

 

 На Заході популярнішими, ніж у решті регіонах, є «Червона рута», «Хуторянка», «Ой, смереко», «Ой, на горі два дубки» та «Водограй». Серед виконавців – С.Ротару, Океан Ельзи, М.Гнатюк, В.Івасюк та Н.Яремчук. У Центрі – «Рідна мати моя», «Несе Галя воду», «Всё для тебя» та «Розпрягайте, хлопці, коні». Серед виконавців – Г.Лепс, Е.Ваенга, О.Білозір та О.Газманов.

В Північному регіоні більш улюбленими є пісні: «Ой, у вишневому саду», «Ніч яка місячна», «Черемшина», «Надежда», «Белые розы». Серед виконавців – Океан Ельзи, Н.Матвієнко, ТІК, Алиса, Madonna. Мешканці Сходу і Донбасу частіше інших обирали такі пісні як «Катюша», «Ой, мороз, мороз», «Смуглянка», «Ах, какая женщина» та «День Победы». Більш популярні виконавці на Сході: А.Пугачева, С.Михайлов, Ані Лорак, Н.Басков і С.Трофимов. На Донбасі – М.Круг, М.Шуфутинский та М.Боярский. В Південному регіоні люблять такі пісні як «Айсберг», «Лаванда», «А белый лебедь на пруду». Більшою популярністю серед виконавців користуються Т.Повалій, Любэ, М.Кристалинская.

Чоловіки частіше надають перевагу таким пісням як «Ой,смереко», «День Победы», «Розпрягайте, хлопці, коні», «Смуглянка», «Ой, чий то кінь стоїть», «Шарманка», «Рюмка водки на столе». Улюбленими виконавцями серед чоловіків є Любэ, Океан Ельзи, М.Круг, В.Высоцкий. Жінки –  «Червона рута», «Одна калина», «Чообирають рнобривці», «О Боже, какой мужчина», «Айсберг», «Миллион алых роз», «Лаванда». Серед жінок більш популярні такі виконавці як С.Ротару, А.Пугачева, С.Михайлов, Ані Лорак, Т.Повалій, Натали.

Зі збільшенням віку зростає популярність таких пісень, як «Червона рута», «Катюша», «Одна калина», «Ой, мороз, мороз». Сучасні пісні «О Боже, какой мужчина», «Белые розы», «Шарманка», «Всё для тебя»  є улюбленими серед молодого покоління та людей середнього віку.

Ті, хто вважають рідною мовою українську, надають перевагу таким пісням як «Червона рута», «Несе Галя воду», «Ой, смереко», «Рідна мати моя», «Ой, на горі два дубки», «Ой, чий то кінь стоїть». Серед тих, хто вважає рідною обидві мови, популярні «Одна калина», «Чорнобривці», «Ніч яка місячна», «Айсберг», «Розпрягайте, хлопці, коні». Російськомовні респонденти частіше відзначали наступні пісні: «Катюша», «Ой, мороз, мороз», «Смуглянка», «День Победы», «Миллион алых роз», «Ах, какая женщина».

Улюбленими піснями жителів міст стали «Миллион алых роз», «Катюша», «О Боже, какой мужчина», «Смуглянка», «Белые розы», «А белый лебедь на пруду», «Надежда», «Ой, у вишневому саду». Серед мешканців сіл переважають «Червона рута», «Несе Галя воду», «Ой, смереко», «Черемшина», «Ой, на горі два дубки», «Одна калина», «Рідна мати моя», «Шарманка».

 

Відповіді респондентів були також поділені за періодом створення пісень (до 90-х та після 90-х), мовою виконання та музичним стилем.

Так, у структурі улюблених пісень українців половина (51%) припадає на сучасний період – після 90-х років, 49% – створені до 90-х років.

Сучасні пісні більш популярні на Донбасі (57%), Сході (55%), переважно серед чоловіків, російськомовних жителів міст, молоді, людей з вищою освітою та доходами. Більше прихильників «старих» пісень – на Заході (57%) та в Центрі (51%), частіше це жінки, люди старшого віку з нижчим рівнем освіти та доходів.

У структурі улюблених пісень українців більшість (53%) російськомовні, 39% – україномовні, 8% – іноземні.

Пісні російською мовою більш популярні на Донбасі (65%), Півдні (63%), Сході (62%) та в Північному регіоні (53%). Найбільше прихильників українських пісень на Заході (65%) та Центрі (43%). Цікаво, що іноземні пісні частіше зустрічаються серед улюблених на Донбасі (11%) та Півночі (10%), а найрідше – на Заході (5%). Російські пісні більше люблять російськомовні жителі міст. Натомість українські пісні популярні серед жінок, україномовних та мешканців сіл, людей старшого віку, з нижчим рівнем освіти і доходів. Іноземні пісні більше люблять чоловіки, молодь з вищою освітою та люди більшими доходами.

У структурі улюблених пісень українців майже половина (48%) припадає на популярні пісні, 16% – на народні, 11% – рок, 10% – шансон. Менш поширені патріотичні пісні і романси (по 5%), бардівські пісні (2%), клубна і електронна та класична музика (1%).

Популярну музику значно більше слухають жінки. Народні пісні більше люблять на Заході (27%), Півночі (16%) та Центрі (17%). Їхні прихильники – жінки, україномовні жителі сіл, люди старшого віку з нижчим рівнем освіти і доходів. Пісні рок-напрямку більш популярні на Півночі (15%) та Півдні (12%). Це переважно чоловіки та жителі міст, а також молодь, люди з вищою освітою та більшими доходами. Прихильників шансону найбільше на Донбасі (16%), Півдні і Сході (по 11%). Його обирають чоловіки, російськомовні мешканці міст та люди середнього віку з вищим рівнем доходу. Патріотичні пісні також більше поширені на Сході і Донбасі (близько 8%), а також Півночі і Півдні (по 5%). Їхні слухачі – російськомовні жителі міст, старшого віку з нижчим рівнем освіти та доходів. Романси більше люблять на Сході (7%), частіше російськомовні.

 

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% - не більше 2%, для значень близьких до 10% - не більше 1,3%, для значень близьких до 5% - не більше 1%

Терміни проведення дослідження: 26 вересня – 6 жовтня 2013 р.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька  

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська 

Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська 

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь 

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська 

Донбас: Донецька, Луганська


14.01.2014 919 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1245
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2546
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2124
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2178
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6571 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2465 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

353

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1156

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1296

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1417
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

291
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

594
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2074
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26525
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

561
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10475 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8022
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

549
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

414
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

555
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

631
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1597