Що знищили у Франківську, щоб збудувати нинішню будівлю ОДА (фото)

 

 

Краєвид на світлині № 1 важко назвати впізнаваним, хоча більшість будинків збереглись до нашого часу. Будинок з фронтоном у лівому нижньому куті має адресу Шеремети, 4.
 
На задньому плані добре видно дві кам’яниці на вулиці Шпитальній – теперішній соц­забез та відділення Приватбанку для ВІП-клієнтів. У глибині кварталу проглядається якась довга заокруг­лена стіна, яку нині годі шукати. Це залишки одного з восьми бастіонів станиславівської фортеці.

Протягом п’ятдесятих-шістдесятих років там містилось овочесховище міськ­харчторгу. Виникає питання – а навіщо було руйнувати бастіон, якщо обком збудували правіше? Річ у тім, що водночас із адмінбудинком споруджували величезне бомбосховище для партноменклатури. Ніколи не звертали увагу на велику зелену зону позаду Білої хати? Під травичкою ховаються потужні захисні споруди із залізо­бетону, яким і поступився місцем передостанній бастіон старого Станиславова, пише Репортер.

Від очей перехожих фортечну споруду закривав світлий дво­поверховий будинок, задній фасад якого видно на панорамі. Роздивитись його спереду нам допоможе австрійська поштівка (№ 2). Це була капітальна кам’яниця, вікна якої виходили на Шпитальну. Вона стояла одразу за будинком теперішньої військової поліклініки. Через дорогу вгадується огорожа палацу Потоцьких. Важко сказати, які причини спонукали завалити цю двоповерхівку. Вона зовсім не заважала будові. Можливо, на час спорудження адмінбудинку кам’яниця перебувала в аварійному стані і псувала краєвид з вікон партійних босів. А може, нею пожертвували задля облаштування автостоянки.

 

 

Пройшовши Шпитальну, повертаємо на Грушевського. Нині там величезна площа перед Білою хатою, а колись на перехресті стоя­ли дві споруди (№ 3). Ближче до теперішнього соцзабезу розташовувалась невеличка хатинка із кількома крамницями. За нею бачимо двоповерховий будинок за дерев’яним парканом. Він пов­ністю позбавлений зовнішньої реклами, а смугаста буда перед входом дає підстави вважати, що то є військовий об’єкт.

 

Утім, будинки тут виступають лише декораціями, а голов­не дійст­во відбувається на дорозі, де проходить військовий парад. Колекціо­нер Володимир Шулепін знайшов пояснення до цієї світлини 1928 року. Ось що пише польський історик Станіслав Ніцея у своїй книзі «Кресова Атлантида»:

 

«У Другий Речі Посполитій Станиславів славився майстерно організованими військовими дефілядами. Марширує 2-га кампанія (рота – Авт.) 48 полку піхоти стрільців кресових під командуванням поручника В. Зітта. Фотографія виконана станиславівським фотографом Мар’яном Єдриком, що мав великі й успішні фотографічні заклади у Станиславові та Моршині».

 

В радянські часи у двоповерховому будинку спочатку містився дитячий садок «Берізка», а потім була філія республикансь­кого проектного институту «Укржилремпроект».

 

 

Стрільці 48 полку мали казарми напроти Білої хати. До них там розташовувався австрійський 58 полк інфантерії, тобто піхоти. На поштівці № 4 добре видно цю величну мілітарну споруду. Але нас більше цікавить лівий бік вулиці Третього Мая – теперішньої Грушевського. Мій дід не помилявся, коли казав, що перед казармами були якісь кущі. За ними ріс старий сад, а далі розкинувся величезний плац, де вояки проводили шикування та займались стройовою підготовкою. Після війни, коли поруч відкрили дитячий садок, «у кущах» облаштували ігровий майданчик для малюків.

 

 

Завершуємо нашу екскурсію там, де й почали – на перехресті Грушевського і Мельничука. Потрапити на подвір’я старого будинку нам допоможе рідкісна фотопоштівка часів Першої світової з колекції Максима Дутчака (№ 5). Весь комплекс споруд у 1918 році належав доктору Станіславу Внемковичу. У 1918 році він звернувся за державною субвенцією для ремонту своєї, пошкодженою війною, нерухомості. У заяві шановний доктор перелічує, з чого складалась його реальність: двоповерхова наріжна кам’яниця давньої будови, крита бляхою. Містить чотири мешкання по три покої та по одній кухні. У глибині стояли два одноповерхових житлових будинки й кілька допоміжних споруд. На відновлення усього господарст­ва Внемковичу виплатили 6000 корон. Як ми писали раніше, усі ці об’єкти зруйнували у 1968-му, коли ставили пам’ятник Степану Мельничуку.

 

 

…У статті постійно згадується про будівництво Білої хати. Тож було б доречно помістити фото 1980 року, яке зробив Зеновій Соколовський (№ 6). На задньому плані видно зародження помпезної будівлі обкому. Він став першим «монстром», з якого почалось руйнування історичного центру Івано-Франківська. На жаль, цей процес триває…

 

Іван Бондарев

У статті використані поштівки й фото з колекцій Володимира Шулепіна, Максима Дутчака, Олега Гречаника, Зеновія Соколовського.


21.05.2017 2273 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

667
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1928 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1132 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

553
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11394 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

333

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1081

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1115

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1109
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

61
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

283
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1083
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

753
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2948
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4441
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18440
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

60
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

322
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

352
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

663