Що робити в Берліні без грошей: відкриваємо приховані секрети міста

 

/data/blog/113241/f40f64dffbde9244ad478d603926423e.jpg

 

Хоча Берлін вважається однією з найдешевших європейських столиць, знайомство з музеями та популярними туристичними місцями може суттєво полегшити ваш гаманець, приспавши пильність репутацією «бідного, але сексуального» міста.

 

Заощадьте трохи грошей на посиденьки у пабі чи шалені вечірки, скориставшись нашими порадами щодо того, чим зайнятися в Берліні безкоштовно.

 

Відвідайте безкоштовний концерт

 

Відвідайте безкоштовний концерт у п’ятикутному залі Берлінської філармонії

Відвідайте безкоштовний концерт у п’ятикутному залі Берлінської філармонії

 

Розташована в самісінькому серці культурного центру Культурфорум, Берлінська філармонія вражає своєю архітектурою.

 

Зведена за проектом Ганса Шаруна на початку 1960-х років, будівля з просторими залами п’ятикутної форми сьогодні розміщує оркестр, визнаний одним з найкращих у світі. Хоча часом може пощастити придбати стоячий квиток за €7, зазвичай місцеві концерти – недешеве задоволення. Виняток становить перша година дня у вівторок, коли філармонія відчиняє свої двері на 40-50 хвилин, щоб подарувати своїм шанувальникам безкоштовний обідній концерт.

 

Якщо вам більше до душі джаз, Берлін також має чим вас потішити. Щосереди легендарний джаз-бар B Flat влаштовує джем-сейшен, що збирає місцевих зірок на драйвову музичну вечірку. Зважаючи на популярність закладу, радимо займати столики раніше, оскільки бар зазвичай переповнений любителями якісного звуку.

 

Відправляйтеся в альтернативний тур

 

Галерея Кройцберг/Бетанієн, центр сучасного мистецтва, часто входить до програми альтернативного туру

Галерея Кройцберг/Бетанієн, центр сучасного мистецтва, часто входить до програми альтернативного туру

 

Якщо у вас обмаль часу, тур із гідом може стати найкращим способом познайомитися з усіма обов’язковими для відвідування туристичними місцями. На жаль, це задоволення може коштувати досить дорого, але не в усіх компаніях.

 

Хоча Альтернативні тури Берліном не поведуть вас на дах Рейхстагу – що можна і так зробити безкоштовно, – вони за короткий час познайомлять вас з духом міста. Від міських городів до настінного живопису і тусовок при світлі дня, кожний тур триває 3 години і починається у різний час протягом дня.

 

Бронювання не потрібне, а сам тур оплачується виключно чайовими: все, чого просять гіди – це шанобливе ставлення.

 

Зустріньте «привидів» у Меморіальному комплексі «Берлінська стіна»

 

Меморіальний комплекс «Берлінська стіна» - вікно пам’яті про розподіл Німеччини

Меморіальний комплекс «Берлінська стіна» – вікно пам’яті про розподіл Німеччини

 

Під час поділу Берліна станції, що перетинали кордон, втратили свою актуальність і стали тупиковими. Однак три лінії продовжували курсувати із Західного до Східного Берліна. Потяги ніколи не зупинялися на цих станціях, через це їх з часом почали називати «станціями-привидами».

 

Нордбанхоф була однією з таких «станцій-привидів», а зараз в ній розміщена виставка світлин, присвячена пам’яті про покинути станції. Розповідаючи цікаві історії як про підземну, так і наземну охорону кордону і шалені плани втечі, огляд виставки займе близько 30 хвилин.

 

Наситившись спогляданням підземного контенту, вийдіть на Бернауер Штрассе і рушайте на схід до Меморіалу «Берлінська стіна». Тут на вас чекає безліч інформації і реконструкцій, у тому числі прикордонні стрічки, сторожова вежа і Каплиця примирення, розташована на місці старої церкви, підірваної властями НДР.

 

Відкрийте для себе художні галереї

 

me Collectors Room Berlin – одна з багатьох художніх галерей на Аугустштрассе

me Collectors Room Berlin – одна з багатьох художніх галерей на Аугустштрассе

 

Розташована у самісінькому серці старого Єврейського кварталу, вулиця Аугустштрассе може лежати не настільки далеко від проторованих туристичних маршрутів, як деякі провулки у Нойкьольні, але вона поправу славиться безліччю галерей. На викладених бруківкою вуличках ви з однаковою вірогідністю можете спостерігати як високотехнологічні вистави, так і виставку картин у стилі Поллока.

 

Однак якщо ви дійсно бажаєте відвідати одну з великих галерей Берліну, заплануйте візит у їхні ‘Особливі дні‘, коли потравити на виставки таких відомих закладів, як Академія мистецтв, Музей Брьоана та Deutsche Bank KunstHalle можна абсолютно безкоштовно.

 

Відвідайте колишній генштаб СС і Гестапо

 

Дізнайтеся більше про окуповану нацистами Німеччину у Топографії терору

Дізнайтеся більше про окуповану нацистами Німеччину у Топографії терору

 

Туристи з дітьми, будьте обережні: відрізок оригінальної стіни поруч з Документальним центром «Топографія терору» є провісником жахів, закарбованих у його постійно діючій безкоштовній виставці.

 

Як видно з назви, експозиція центру не для людей зі слабкими нервами. Розташований на місці колишньої штаб-квартири СС і Гестапо, центр пропонує гостям поринути в часи перемоги нацистів та їх невблаганного переслідування завдяки емоційній та повчальній суміші фотографій, відеозаписів і документів.

 

Дізнайтеся про покинуте минуле міста

 

Покинутий пагорб з чудовим краєвидом: підніміться на Тойфельсберг

Покинутий пагорб з чудовим краєвидом: підніміться на Тойфельсберг

 

Ніщо не порівняється з хвилюванням від відкриття забутих місць, давно похованих у минулому. Хоча вхід до деяких з них може бути закритим чи платним, завжди знайдеться місце, щоб подивитися на них зі сторони цілком безкоштовно.

 

Ставши відомим завдяки фільму Ганна 2011 року, покинутий парк атракціонів Шпрепарк було засновано у далекому 1969 році. Хоча раніше парком і проводилися екскурсії, сьогодні він повністю зачинений для відвідувачів. Однак променад навколо парку дуже приємний і дозволяє вдосталь роздивитися покинути конструкції, наприклад, оглядове колосе.

 

Також варто відвідати Тойфельсберг – Гору диявола: рукотворний пагорб, що здіймається на 80 м над землею і в якому колись розміщувався нацистський військово-технічний коледж. У 1950-х роках американці вели звідси прослуховування, про що сьогодні нагадують залишки установок з п’ятьма величезними радіолокаторами.

 

У місті багато цікавих місць, здатних полоскотати вам нерви та сполошити уяву, на щастя цей хлопець досліджує і описує їх для вас.

 

Завітайте до палаців Потсдаму і здійсніть прогулянку озерами

 

Сад у вигляді терас біля Палацу Сан-Сусі

Сад у вигляді терас біля Палацу Сан-Сусі

 

Бажаєте втекти з міста на один день? Рушайте до Потсдама – сусіднього з Берліном міста, до якого лише півгодини їзди потягом.

 

Колишня резиденція прусських королів і німецького кайзера, найвідоміше місце Потсдама – Парк Сан-Сусі – зустріне вас красою палаців посеред розкішної зелені.

 

Окрім величних будівель, Потсдам відомий як початкова та кінцева точка Маршруту 66 озер – 400-км маршруту, що охоплює усі озера неподалік від Берліна. Проходячи крізь містечка з чудовими краєвидами, густими лісами, порослими травою пагорбами, болотистими місцевостями та пінистими потоками, ця частина маршруту триває близько 6-7 годин.

 

Потіште свої кулінарні та естетичні смаки у Тайському парку

 

Відпочиньте і насолодіться кулінарною майстерністю тайських жінок у Пройсен-парк

Відпочиньте і насолодіться кулінарною майстерністю тайських жінок у Пройсен-парк © langkawi

 

Хоча блукання продуктовими ринками при обмеженому бюджеті може бути тяжким випробуванням, унікальність Тайського парку доводить, що подорож того варта, незалежно від того, чи є у вас кілька зайвих центів, чи ні.

 

Ця яскрава подія проходить щонеділі (а інколи і в суботу) протягом літа у Пройсен-парку. Тут ви побачите безліч тайських жінок під яскравими парасолями, що колють горішки, ріжуть гострий перець чи натирають папаю – це дійсно вражаюче видовище.

 

Оскільки сама подія більше схожа на пікнік, люди приносять ковдри, на яких і відпочивають, вбираючи у себе теплоту післяобідньої атмосфери.

 

Візьміть участь у турнірі з настільного тенісу

 

Спробуйте перемогти у спонтанному змаганні з настільного тенісу на одному з багатьох столів міста

Спробуйте перемогти у спонтанному змаганні з настільного тенісу на одному з багатьох столів міста

 

Хоча Берлін відомий своїми графіті, магазинами Spätis, які працюють до пізньої ночі, та запашними ковбасками карівурст, у міста є ще один неофіційний символ – стіл для пінг-понгу. Повірте, вони всюди!

 

Ви знайдете їх на більшості відкритих площ, у парках і на тротуарах, адже містом розкидано щонайменше 1 000 столів.

 

Представляючи чудову можливість поспілкуватися, зустріти друзів та показати свою вправність у відкритому змаганні, ця розвага настільки популярна, що їй присвячено цілий веб-сайт, на якому можна узгодити час і місце турнірів.

 

 

momondo.ua


09.08.2016 1700 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1890
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1825
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1823
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5372 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2119 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1483

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

692

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

746

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

939

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

976
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1723
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3640
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10216
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26092
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10143 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7681
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

867
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1368
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

351
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1244
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

841
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1046