Що приховують кандидати?

Під час передвиборної агітації кожен із кандидатів на посаду міського голови Івано-Франківська палко переконує громаду – саме його обрання буде ідеальним варіантом для міста.

Їхні слова вагомі та переконливі, а от про що говорять їхня міміка та жести? Це ми попросили прокоментувати психолога Наталію Чаплинську. Після детального вивчення фотографій і відеозаписів виступів декількох найактивніших кандидатів про дещо довідались.

Віктор Анушкевичус

Часто опускає очі донизу. Це свідчить про те, що людина відгороджується від сказаного. Посмішка поблажлива, вона ніби говорить: «Ми все зробимо, ми хороші та добрі, ми знаємо про цю проблему, тому вам не варто хвилюватись».

Одразу видно, що людина втомлена, кутики губ опущені. Чоловік явно вміє тримати себе на публіці. Але найбільше турбує погляд. Він говорить: «Я вам розкажу саме те, що ви хочете почути».

Крім того, складається враження, що чоловік звик до того, що йому виставляють претензії. Натомість, він не розуміє за що. Адже, на його думку, він усе робить правильно. Також видно звичку виправдовуватися. А от щодо прийняття рішень – є проблема. Людині з таким обличчям важко приймати глибокі, серйозні, жорсткі рішення.

За стилем керування – ліберал.

Віктор Козачок

Вже сама постава – широко розправ­лені, відведені назад плечі – говорить про те, що людина є самовпевненою. Цікава жестикуляція. Чоловік робить відкритий жест рукою, закликає до щирості, і тут же «закриває» його, повер­таючи руку донизу. Говорить, як рубає. Тобто: «Все, що я сказав, залишилося позаду. Більше мене з цього питання не чіпайте».

Можна сказати, що ця людина досить самодостатня. Можливо, для політика воно й не погано. Але проглядається прихована агресія, з якою він найчастіше вміє справлятися. Також вміє поставити на місце інших. Непогано розбирається в людях.

Утім, його впевненість швидко зникає, коли йому задають незручні запитання. Це проявляється на обличчі – посіпуванням губ. Разом з тим він вміє взяти себе у руки і виправити ситуацію. Хоча, це не завжди вдається.

За стилем керування – автократ, але пом’якшений.

Руслан Марцінків

Говорить більше у лівий бік. Тут імовірні два варіанти. Перший – можливо, наслідок травми. Другий – це дуже емоційна, іноді навіть неврівноважена людина (ліва сторона відповідає за емоції).

Часто розмахує перед собою правою рукою. При цьому ніби відсікає від себе все, що говорить і відокремлюється від аудиторії. Це – «рука вождя» – «Я вам кажу!».

Ця людина відстоюватиме свої позиції будь-якими методами – навіть через крик, через агресивні випади, через приниження. А от з аргументацією та логікою йому має бути складно. Дискусію вести не вміє, адже бачить перед собою не свідомого опонента, а людину, котра думає інакше, майже ворога.

Такий чоловік є борцем, він може підняти людей на битву, може кидатися на амбразуру. Але йому не цікава проста буденна робота.

За стилем керування – автократ.

Ігор Прокопів

Вираз обличчя – стурбований, але природний. Погляд досить впевнений, прямий – людина точно знає, чого хоче у цьому житті. Хоча хвилювання теж помітне, трохи червоніють щоки. Крім того, коли акцентує на чомусь увагу, в нього мимоволі піднімається брова, що говорить про відкритість.

Обличчя відбиває життєвий досвід, а от досвід виступів на публіці в нього невеликий. Натомість, точно немає самовпевненості, самозакоханості та зухвальства. Викликає довіру.

Можна сказати, що за необхідності, здатен поєднувати авторитарний і демократичний стилі керування. Може бути дуже вимогливим, здатен згуртувати колектив як для якоїсь важливої справи, так і для відпочинку.

За стилем керування – демократ із вкрапленнями автократизму.

Юрій Соловей

Виглядає як людина зацікавлена у сказаному, але має примітний жест – повертає руки до тіла. Тобто ця зацікавленість є формальною. Ще один жест – наче миє руки. Це – корис­ливість: «Я зробив добру справу та матиму з неї зиск».

Коли дає інтерв’ю, очі прищурені, погляд прямий, але на лобі помітні складки. Людина старанно думає над кожним словом, контролює себе, щоб не сказати зайвого. Дуже обережний.

Складки біля кутиків очей відсутні – це говорить про те, що людина ретельно приховує свої наміри.

Дуже впевнений у собі, але для нього більш важливими є зовнішні, демонстративні речі. Таким людям легко навчитися спілкуватися з іншими, але вони рідко глибоко вникають у суть проблем. Для них, наприклад, важливо, як пройшов парад, в яких кольорах, а не те, чи варто було той парад організовувати.

За стилем керування – ліберал.

P. S. Кандидати у тексті подані за алфавітом.


До теми

Автократичний стиль керування характеризується максимальною централізацією влади у своїх руках. Керівник-автократ усі перемоги та успіхи приписує собі, а в поразках звинувачує підлеглих. При такому стилі керування знижується активність, ініціатива та відповідальність працівників, у колективі формується несприятливий психологічний клімат.

Демократичному стилю притаманне те, що керівник є координатором управлінських завдань, направляє та надихає колектив на нові досягнення. При перемогах та успіхах лаври віддає працівникам, при поразках бере відповідальність на себе. Дисципліна та порядок у такому колективі тримається на усвідомленні важливості спільної справи.

Ліберальний стиль характеризується тим, що керівник не бере активної участі у діяльності, не цікавиться життям колективу. Його роль зводиться до функцій консультанта, постачальника, контролера. При цьому кожен член колективу «живе своїм життям», що зазвичай призводить до порушень трудової дисципліни.


23.10.2010 Репортер 1998 2
Коментарі (2)

Читач 2010.10.24, 12:33
Смердить заказухою, такі оди хвалебні Прокопіву з усіх боків починають насторожувати і відштовхувати. Шкода, що перестарались. Схилялась голосувати за Прокопіва,
ПЭТЯ 2010.10.24, 13:30
Не знаю який він є прокопів насправді, але його рекламна кампанія єдина професійно серед моря аматорства.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

684
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1965 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1140 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

562
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6909 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11407 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

344

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1095

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1120

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1115
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

83
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

292
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1095
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

763
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2958
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4455
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18448
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

88
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

329
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

360
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670