«Смертельно живий» прийшов і до Івано-Франківська

 

/data/blog/74705/a279be58ffd58f852a51c9c4312dace4.jpg

 

Чи вірите ви в долю? Чи вірите ви в те, що все у цьому світі здетерміноване... Що усі процеси, які відбуваються у нашому житті, не є спонтанними, а являють собою частину якоїсь грандіозної системи…

 

Що хтось чи щось майстерно керує ними, визначаючи увесь наш життєвий шлях… Але, якщо так, то хто або що керує цими процесами? Чи є це якісь містичні надприродні сили, а чи цілком реальні живі люди?

 

Своє оригінальне бачення цих одвічних питань подає молодий перспективний режисер Максим Стецков у своєму новому фільмі «Смертельно живий», прем’єрний показ якого було презентовано 16 квітня івано-франківській кінопубліці у театрі кіно «Люм’єр».

 

На суд прискіпливого прикарпатського глядача кінострічку, яку позиціонують як перший український психологічний трилер, представили учасники Міжнародної організації “CinemaHall” та виконавець головної ролі у фільмі актор театру і кіно Олександр Герелес (до речі, свого часу працював актором у Івано-Франківському обласному музично-драматичному театрі ім. І.Франка).

 

Власне визначення жанру фільму як «психологічний трилер» (від англійської thriller – хвилюючий, захоплюючий), напевно, є найдоречнішим. Адже сюжет стрічки настільки сповнений неочікуваними поворотами та психологічно-емоційними переживаннями, що не відпускає глядача до самого фіналу. Детективи Агати Крісті порівняно з закрученим сюжетом «Смертельно живого» - просто легенькі мелодрами. Сам виконавець ролі головного героя стверджує, що сюжетна лінія розвивається за «принципом матрьошки», де зло, як би глибоко воно не засіло, все одно буде викрито. На перший погляд видається, що таких ліній кілька і розвиваються вони у паралельних (чи то не паралельних?) часових і просторових вимірах (чи, може, взагалі у різних світах?) Втім, врешті-решт матрьошка розкривається повністю і глядач доходить висновку: перед ним єдина, чітко вибудувана навколо головного героя – відомого, а відтак багатого, та від того не позбавленого майже дитячої наївності, доброти і людяності письменника – система, яка, щоправда, іноді все ж дає збої…

 

Зі слів Олександра Герелеса, режисер стрічки – 23-річний Максим Стецков – в минулому його учень і справжня «людина-оркестр» - скарбниця різнопланових талантів: колишній гравець рок-гурту, він виявив себе не лише майстерним режисером, а й чудовим актором, виконавши у фільмі другу головну роль – сина головного героя…, а ще сценаристом, композитором, майстром з монтажу…

 

Сам знімальний процес зайняв всього 15 днів – надзвичайно короткий як для повнометражної стрічки строк, втім проведений з неабиякою інтенсивністю. «В такій авантюрі я ще ніколи не брав участь», - жартує пан Герелес. З його слів, зйомки тривали по 12, а то і 18 годин на добу. При цьому за 6 перших знімальних днів, коли ще у стрічки навіть не було спонсорів, було знято аж 24 сцени повнометражного фільму. Та й це був лише вінець величезної копіткої роботи над стрічкою, що, якщо брати до уваги процес творення сценарію, його коригування тощо, тривала цілих три роки.

 

Справедливості ради варто зазначити: з визначенням «першого українського трилера» у фільмі дещо дисонують деякі моменти – такі, як, скажімо, невідповідність подекуди артикуляції героїв звуку їх голосів, що наводить на думку: стрічка була від початку знята російською мовою, а в подальшому – дубльована українською. На користь цієї версії свідчить також російська мова СМС-ок, що надходять героям стрічки та записів, що вони роблять у записнику (щоправда, у всіх випадках присутні титри перекладу українською). І вже точно починаєш сумніватися в українськості фільму, коли співробітник міліції з’являється у кадрі в однострої російського поліцейського. У творців «Смертельно живого», однак, щодо цих моментів є досить логічне пояснення. Зі слів О.Герелеса, робота над кінострічкою починалася ще до тих бурхливих подій, які проклали прірву між Україною та її північним сусідом, а відтак творці орієнтувались при створенні фільму на кіноринки країн СНД. «А найбільший ринок кіно, - говорить актор, - це ринок Росії, Казахстану та Білорусі». Напевно, в цих аргументах все-таки є певний сенс, адже мистецтво, а тим більше мистецтво якісне, повинно залишатися поза політикою.

 

«Мені не було соромно за цю роботу… - підсумовує власне бачення результату роботи над стрічкою Олександр Герелес, –  Я переглядав у своїй пам’яті щось подібне. Повірте мені: навіть в радянські часи такого не було». Сам актор переконаний, що з «Смертельно живого» розпочнеться відродження українського кіно.

 

Сергій Білий


17.04.2015 450 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1010
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

817
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1938
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3308
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2581
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2572

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

287

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

761

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

720

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1658
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

401
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

761
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

645
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

383
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

415
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27071
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

869
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19707
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

467
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

425
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

757
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1420 4