Скарби Австрійської Імперії. Християнські Святині Страстей Господніх. Віденська скарбниця. 06 січня 2012р.

 

 

Спис Лонгіна. Спис Долі. Спис Христа. Один з Інструментів Страстей Господніх. Піка спису римського воїна Лонгіна (ім’я Лонгін перекладається на «довгий»), який вструмив поміж 4 та 5 ребрами Ісуса Христа, розп’ятого на Хресті. Як і всі Знаряддя Страстей, спис вважається однією з найбільших реліквій християнства. Адже він омитий кров’ю самого Спасителя, Ісуса Христа, ще за життя. За інструкцією, кожен воїн римської армії, що був на той час задіяний в актах розіп’яття на горі Голгофі, мусив самостійно вміти спорудити хрест для розіп’яття, а також своїм списом нанести «контрольний» (смертельний) удар («удар милосердя») страченому, що б той довго не мордувався, і гарантовано помер. Лонгін, після страти Ісуса став ревностним християнином, промовивши «воістину Він був син Божий!» Свій спис він зберіг як реліквію. В подальшому знайшов дарунок зцілювати людей від очних хворіб. Сьогодні Лонгін канонізований церквою.

 

А спис, спочатку зберігався як реліквія в Римській імперії. Коли пала Римська імперія, спис губиться на декілька століть. Можливо в якомусь монастирі. І тільки в Х столітті спис знову з’являється перед християнами у власності німецького імператора Оттона Великого. За легендою, раніше він належав Карлу Великому, який в свою чергу отримав його від римського Папи, як подяку за звільнення Риму від варварів.

 

Всю історію спис Лонгіна монархи використовують  при різних коронаціях і найвидатніших подіях. «Хто володарює списом, той володарює Світом!» – важали всі дві тисячі років.

 

В ХІІІ ст. спис попадає до династії Габсбургів. У ХІХ ст. ним тимчасово володів Наполеон.

 

В ХХ ст. Гітлер дізнається про Спис Долі. Це улюблений артефакт Адольфа Гітлера. Ще у 1907р., молодий юнак Адольф Шикльгрубер, а потім Адольф Гітлер, блукаючи віденськими залами палацу Хофбург, вперше почув легенду про Спис, про його силу і місію. Гітлером опановує манія месіїї, володаря Світу. Про це він згадує в своїх спогадах.

     

Після анексії Австрії Гітлером, у 1938 році, він забирає спис до себе в Німеччину, і зберігає в маленькій церкві поблизу Нюрнберга, до квітня 1945р. З приходом американських війск останні знаходять спис в схованці 30 квітня, о 14.10 год., і повертають через деякий час Віденській скарбниці. За час перебування спису в Америці поширюються нові чутки про підміну та інші речі пов’язані зі списом. Фото Юрія Романюка

 

Віденська скарбниця багата на Християнські артефакти – Страстей Господніх. Серед них безцінні артефакти Людства. Це варта побачити на власні очі. (Матеріал та фото Юрія Романюка).

Дерев’янна частина (фрагмент – вертикальної частини) з Хреста, на якому розіп’яли Ісуса Христа. Артефакт Страстей Господніх.

Хустинка (платок) Вероніки. Яка подала свою хустинку Ісусу, який прямував на Голгофу, втерти обличчя від поту. На хустинці чітко відбився образ рис Ісуса. Одне око прикрите, друге ледь відкрите, прямий довгий ніс, стиснуті губи. Від 1721 року у власності династії Габсбургів

Артефакт відбитка обличчя (лику) Ісуса.

Артефакт одного з трьох цв’яків, яким розіп’яли Ісуса.

Цей цв’як використовували у оздобленні корони під час коронації монархів. Кажуть його знайшли прив’язаним до спису Лонгіна.

Артефакти Страстей Господніх в золотому та коштовному оздобленні. На фото: зуб Іоана Хрестителя, фрагмент щепки від люльки Ісуса Христа, фрагмент тканини Плащаниці. Артефакти.

Зуб Іоана Хретителя. В скляній колбі. Артефакт Страстей Господніх

Артефакт. Фрагмент щепки люльки Ісуса Христа. В якій його свята Марія колисала після народження.

Мощі Святого Великомученика Юрія (Георгія) Переможця. Для мене особисто надзвичайно зворушливо і вражаюче, як тезці.

Фрагмент тканини скатерті зі столу Святої Вечері

Святий Грааль з суцільного агату. Діаметр 58 см. Крестоносці, у 1204 році захопивши Константинопіль, заволоділи цією безцінною чашою, артефактом, з написом «XRST». Від 1477 року ця чаша перебуває у власності родини дінастії Габсбургів.

Нерукотворний артефакт. Фото з проступаючим текстом в промінях спеціального освітлення, з текстом «XRST». Кажуть, що якщо уважно придивитися і в звичайному світлі на відблиску видно цей напис.

Ріг єдинорога або клик нарвала. Міфічна істота з одним рогом, що символізує ціломудріє. Надзвичайно безцінна річ. Артефакт. Довжина 2м.42см.

Дерев’янний хрест посв’яти в лицарі ордена Золотого Руна. Головний гросмейстер ордена Золотого Руна зараз, потомок австрійської імперії Карл Габсбург-Лотрінген. Право посв’яти в лицарі може набути той, хто доведе своє благородне дворянське походження не менше, а ніж на 7 поколінь назад. Зараз налічується всього 54 лицаря цього ордена. Артефакт.

Корона королів та Імператорів Священної Римської Імперії

Атрибути Імператорів

Корона, Скіпетр та Держава Імператорів та королів династії Габсбургів

Корона династії Габсбургів

Скіпетр з коштовним каменем

Корона династії Габсбургів

Церемоніальне вбрання з коронації

Герб Австрійської Імперії часів династії Габсбургів

Люлька родини Наполеона. В ній колисали дитинку Імператора Франції – Наполеона ІІ

Всі фото Юрія Романюка

Портрет Імператора Наполеона

Портрет дружини Наполеона – Імператриця

Чаша для хрещення потомків династії Габсбургів. Ковш для святої води процедури хрещення дітей династії Габсбургів

Корона династії Габсбургів

Смарагд. 1641р. Вага 2680 карат.

Артефакт. Корона Імператорів Священної Римської Імперії. Вік – понад тисячу років. Виготовлено орієнтовно 960-980 р. Короновано нею вперше у 1020р.

Підвіска гросмейстера ордену Золотого Руна

Підвіска члена ордену Золотого Руна

Імператор Наполеон

Імператор Наполеон

Суцільний смарагд. Вага – 2680 карат. Рік 1641.

Голандська вишивка по шовку коштовними нитками. На 1 кв.см. понад 1000 стежків. Такий елемент вбрання вишивало 20 років(!) понад 1000 швей. Мікроскопічне вишивання дорогоцінними нитками.

 

 всі фото Юрія Романюка

 


11.01.2012 Юрій Романюк 2411 7
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1563
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1673
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1664
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

4928 38
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1964 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1363

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

187

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

553

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

716

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

850
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3475
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10031
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

699
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25923
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7554
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

749
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

931
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1254
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1072
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

693
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

927
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

802