Сім лютіших: хто такі біси і як з ними боротися?

Щоб протидіяти впливові сатанинських сил, на Івано-Франківщині вперше зібралися католицькі священики-екзорцисти. Їх було п'ятнадцятеро, вони приїхали з п'яти різних єпархій, щоб провести цю зустріч в монастирі у горах біля Делятина.

 

Як повідомляє офіційний сайт Івано-Франківської єпархії УГКЦ, між'єпархіальний з'їзд священиків, які здійснюють надзвичайне і делеговане служіння екзорцизму, цими днями відбувся в катехитичному центрі монастиря святого апостола Андрія в селі Заріччя Надвірнянського району. Тут екзорцисти радилися, ділилися досвідом, виробляли спільну стратегію для протистояння сатанинським силам, вплив яких, за словами окремих священиків, останнім часом у світі відчувається дедалі більше. Врешті-решт, вони дійшли висновку, що теперішня ситуація вимагає більшої кількості та кращої підготовки священиків, які служать даром вигнання бісів.

 

На з'їзді екзорцистів було вирішено просити місцевих греко-католицьких єпископів про призначення в кожній єпархії щонайменше трьох священиків, які служать цим особливим даром. Владик також попросили благословити проведення спеціальних семінарів для священиків на тему вигнання бісів і включити в навчальну програму в семінаріях лекції про молитви звільнення та служіння екзорцизму, щоб "майбутні священики мали краще розрізнення у цій справі та вчасно могли запропонували адекватну допомогу потребуючим". На зібранні йшлося також про необхідність видати спеціальний посібник з вигнання бісів - требник екзорциста. На завершення присутні на з'їзді закликали віруючих молитися один за одного та за служителів, які ведуть цю духовну війну, молитвами захисту.

 

 

Бісівська зараза

 

Застереження проти зростання активності сатаністів у світі усе частіше лунають з католицької столиці у Ватикані. Нещодавно під час шестиденної конференції у Папському університеті Regina Apostolorum у Римі, на якій 60 експертів з питань екзорцизму обговорювали заходи щодо боротьби з небезпеками, прихованими в поклонінні дияволові, було заявлено про недооцінену загрозу сатанізму в сучасному суспільстві. Спеціаліст з небезпек, яким піддаються молоді люди через зацікавлення сатанізмом, Папського університету Карло Кліматі відзначив, що сучасні комунікації сприяють активнішому поширенню сатанинських ідей. «Завдяки Інтернету знайти інформацію про сатанізм стало набагато простіше, ніж колись, - заявив експерт. - Тепер досить кількох хвилин, щоб розпочати вивчення окультних наук на якомусь веб-сайті".

 

Власне заняття окультизмом та ворожбою (навіть невинні, на перший погляд, гадання на картах чи маятнику, які сприймаються на загал як розваги) найчастіше стає тим каналом, через який біси проникають в тіло людини. Церква застерігає про таку небезпеку і забороняє звертатися до ворожок, відунів та інших окультних «цілителів», оскільки більшість людей, які побували на магічних сеансах, повертаються звідти ураженими демонами через контакт із дияволом. Як запевняють екзорцисти, найбільш вразливими до демонічних атак є ті люди, які тривалий час перебувають у гріхах або несуть тягар родового прокляття.

 

 

Існують різні пояснення того, хто такі біси, яких Святе Письмо називає також злими духами. Деякі теологи, зокрема американський дослідник Дж. Пембер, стверджують, що ці духовні істоти - це душі вимерлої доадамової раси. Інші переконані, що походження бісів належить до сфери того потаємного, яке Бог не дозволив відкривати людині.

 

Згідно з Біблією, біси є найнижчим ешелоном "духів злоби піднебесної", яких сатана посилає, щоб шкодити людству. Самі вони невидимі для людського ока, але виявити їх можна за тим, як вони діють на людину. Злі духи, за твердженнями екзорцистів, можуть впливати на людей і на психічному, і на фізичному рівні, тобто спричинювати як шкідливі емоційні переживання та розлади, так і тілесні недуги. Дуже часто під час звільнення від бісів люди одночасно зцілюються і від своїх задавнених хвороб.

 

Судячи з Євангелій Нового Заповіту, природа бісів така, що вони мають постійну потребу і нестерпне бажання перебувати у якомусь фізичному тілі, через яке отримують можливість задовольняти свої згубні пристрасті. Бажаним для них є навіть тіло тварини. Безтілесність для бісів - як "безводна пустеля", а людська плоть - їхня "рідна домівка". Про це, зокрема, говорить євангеліст Матвій, який описав звільнення Ісусом Христом біснуватого у Гадаринській землі, з якого вийшов легіон нечистих духів, увійшовши потім у гурт свиней, які потопилися в морі.

 

 

Постом і молитвою

 

Згідно з Біблією, першим, так би мовити, екзорцистом (тобто тим, хто виганяє бісів) був Ісус Христос. До речі, саме протистояння демонам відрізняло Сина Божого від старозавітних пророків, які подібно до Ісуса зціляли калік та недужих і навіть воскрешали мертвих, але бісів не виганяли. Влада наказувати демонам так дивувала і спокушала тогочасних євреїв, що вони аж запідозрили Ісуса в тому, що він робить це силою Вельзевула. У відповідь Ісус дав чіткий рецепт проти бісів - Дух Божий, а також піст та молитва, тобто освячене і безгрішне життя та служіння Богові. Ще одна зброя екзорцистів, якою вони користуються дотепер, - ім'я Ісуса Христа як Сина Божого.

 

Як засвідчено в Євангеліях, сімдесят учнів, яких Христос якось відправив проповідувати в різні міста, були сильно вражені тим, що демони коряться їм в Ім'я Його. Зрештою, така здатність виганяти бісів була заповідана Ісусом Христом для всіх віруючих та існує дотепер. "А тих, хто ввірує, супроводити будуть ознаки такі: у Ім'я Моє демонів будуть вигонити", - записав слова Спасителя євангеліст Матвій.

 

"Від перших віків усі християни були малими екзорцистами і могли в молитві просити в Ім'я Ісуса Христа звільнення від будь-якого поневолення злими духами, і часто Господь через їхнє служіння звільняв одержимих», - підтвердив репортерові «ГК» координатор надзвичайного і делегованого служіння у справах екзорцизму Івано-Франківської єпархії УГКЦ о.Йосафат Мощич.

 

За словами отця Йосафата, звільнення від одержимості може статися навіть під час щирої та глибокої сповіді, через яку в Ім'я Ісуса священик відпускає і розв'язує особу від гріхів та пристрастей, за які тримається злий дух. Однак часто для повного звільнення від бісів сповідникові доводиться направляти одержимого на особливий чин екзорцизму.

 

За канонами греко-католицької церкви, для надзвичайного служіння екзорцизму священикові потрібно мати письмове благословення єпископа. Якщо екзорцист приїжджає в іншу єпархію, то у нього повинен бути дозвіл двох єпископів на проведення таких молитов - свого і місцевого. Тим, хто відчуває потребу у звільненні, чи родичам таких людей о. Йосафат Мощич радить звертатися спершу з цього приводу до свого пароха і попросити про допомогу.

 

«Коли буде необхідно, то парох направить до єпархіального екзорциста, який проведе відповідне духовне розрізнення, сповідь та діагностичний екзорцизм для того, щоб виявити, чи є загальні ознаки (коли особа реагує на освячені речі, місця, молитви тощо) для читання екзорцизму», - розтлумачив священик.

 

 

Єдиний оберіг

 

Служіння екзорцизму хоч і надзвичайно важливе у теперішній час, але втрачає свій сенс, якщо полягає тільки в невпинній боротьбі з демонами, а не ставить за мету спасіння душі. "Не тіштеся тим, що вам коряться духи, але тіштесь, що ваші ймення записані в небі!" - сказав Ісус своїм учням, як свідчить євангеліст Лука.

 

Тому "робота" священика, який виганяє бісів, полягає не тільки в тому, щоб в один момент звільнити одержимого від його "духовних паразитів", але й у тому, щоб подбати про "імунітет" від цієї зарази та від демонічних атак у майбутньому.

 

«У Святому Письмі сказано, що коли людина очистилася від злих духів, але не продовжує свій шлях повного воцерковлення, то злі духи повертаються усемеро лютіші та поселяються в людині, як у домі вимитому, але порожньому, де не мешкає Ісус, - говорить о. Йосафат Мощич. - Щоб остаточно звільнитися від бісів, людина повинна прийняти новий дар життя, яке Ісус заслужив своєю смертю і воскресінням, жити у свободі дітей Божих, наслідників Царства Небесного, у зміцненні особистих стосунків з Ісусом через молитву і прийняття святого причастя».

 

До речі, вигнання бісів ніколи не буває насильницьким стосовно особи, яку поневолили злі духи, але передбачає її власне бажання та перебування в молитвах і постах. Тобто одержимий має сам захотіти позбутися свого біса. Це нагадує метод позбавлення від шкідливих звичок, залежність від яких, як стверджують екзорцисти, також часто викликають саме нечисті духи. Інакше навіть сам папа римський не зробить нікого святим, навіть розчинивши біснуватого у святій кислоті...

Бес Совестный

 

 

Богдан СКАВРОН

ГК

 


27.05.2011 Богдан СКАВРОН 2913 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

663
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1916 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1128 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

551
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11392 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

332

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1072

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1113

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1107
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

277
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1079
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

847
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

746
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2947
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4439
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18438
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

317
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

351
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

662
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

767