Сила березовиці

 

/data/blog/50057/527435eb1aaff8d6f0e5c1a41881b31d.jpg

 

Сто літрів березового соку щосезону заготовляє для своєї родини мешканець підміського села Старий Лисець Василь Белей.

 

Увесь сезон - від перших березневих відлиг і майже до початку травня - сам п'є березовець, як з діда-прадіда в селі називають цей сік. І рекомендує його за цілющі властивості недужим - до пана Василя приїздять з Франківська ті, хто прагне такої особливої весняної терапії. На додачу до соку отримують список давніх рецептів, як зберігати і консервувати березовицю, щоби вона залишалася максимально корисною. Про особливості сокотерапії дізнавався і кореспондент «ГК».

 

Березовий сад

«Сік беруть до розпускання бруньок», - повчає чоловік, озброєний молотком та десятком пластикових каністр. Василь Белей вирушає в ліс за здобиччю. У невеличкий березовий гайок на узліссі перед Посіччю, на кордоні колишнього танкового полігону і легендарного Чорного лісу. Берези поять чоловіка щовесни вже більше двадцяти років. Він уже настільки зжився з деревами, що дбає про молоді саджанці і, за його словами, вирощує сам собі березовий сад.

Точно визначити період виділення березового соку важко, тому що він залежить від погодних умов, розповідає пан Василь. Тому кожен сезон - унікальний. Наприклад, цього року під час першої відлиги на початку березня сік вже почав текти, а коли раптом несподівано вдарив мороз, то він завмер. Зазвичай сокорух слабшає на кілька днів і під час приморозків. Щоб визначити початок руху соку, достатньо вийти в ліс і зробити тонким шилом укол в гілку на березі завтовшки як рука: якщо сік пішов, то в точці проколу тут же виступить крапля соку - от тоді вже можна братися до збирання. «Збирати сік припиняють, коли розпускається листя, щоби не нашкодити дереву - інакше воно загине», - ще раз підкреслює заготівельник.

Найкращим часом для збирання березового соку, відкриває професійні секрети пан Василь, є проміжок між 10 і 15 годинами, коли він тече найсильніше. Сік добувають з дерев, діаметр яких не менше 20-25 см. У молодому деревці роблять лише один отвір, щоби не знесилити його. Якщо ж береза завтовшки 40 см і більше, то можна з різних сторін дерева і на різній висоті зробити три-чотири отвори. «Я беру з дерева три літри соку на добу, не більше, - продовжує Василь Белей. - Доросле дерево з добре розвинутою кроною може дати за добу й близько семи літрів, але я не зловживаю - з таких зціджую п'ять». Пан Василь наголошує, що взагалі-то у молодих дерев до п'яти років сік брати не рекомендується - «треба, щоби берези в силу ввійшли». Власне таке любовне й бережливе ставлення до беріз, які поять і годують, бо ж і заробіток у сезон дають, Василеві Белею прищепив його дідо - той так само спеціалізувався на добуванні березовиці і ще до війни носив сік панюнцям до міста. Ті знали його не тільки пити, але й вмивати ним свої делікатні личка - свіжий березовий сік начебто омолоджував шкіру. «Подивитеся на мою жінку, яка теж таке робить, - от молоденька...» - підморгує чоловік років шістдесяти з хвостиком.

Майже пігулка

Після того, як збір березового соку закінчено, треба подбати про саме дерево і туго забити отвори-«рани» дерев'яними коликами - зробити своєрідні «корки» та обмазати воском або садовим варом. Це потрібно для того, щоби в стовбур не потрапили бактерії, які можуть призвести до хвороб і загибелі дерева. За делікатність у поводженні береза віддячує десятками років заготівлі цілющої березовиці.

Про те, що сік березовий помічний від багатьох недуг, пан Василь уже знає не гірше від дільничного терапевта чи сімейного лікаря. Чоловік читає спеціалізовану літературу і вивчає саме цей напрям народної медицини. Спочатку практикує на собі та в родині, тоді може давати рекомендації. Знає, що в березовому соці містяться більше десяти органічних кислот, ефірні олії та вітаміни. Також 1-4% глюкози і багато мінеральних речовин - калій, натрій, кальцій, магній, марганець, залізо, кремній, мідь, фосфор. Майже вітамінна пігулка.

Медичні дослідження показали, що прийом хоч би однієї склянки березового соку на день протягом двох-трьох тижнів допоможе організму впоратися з весняною слабкістю, авітамінозом, неуважністю, втомою і депресією. Протипоказаний березовий сік тим, у кого алергія на пилок берези. З точки зору фітотерапії березовий сік - один з найкращих природних засобів для поліпшення обміну речовин. Жінки, увага: спалює жир! Незважаючи на те, що березовий сік на смак мало відрізняється від води, він чудово бродить і позитивно впливає на роботу шлунку. Його рекомендують також при хворобах крові, суглобів, шкіри, а також при ангіні, бронхіті, пневмонії та інших захворюваннях органів дихання.

Є дані, що вживання березового соку сприяє розщепленню каменів у сечовому міхурі і нирках, очищенню крові, видаляє з організму токсини та інші шкідливі речовини при заразних хворобах. Корисно пити сік при виразці шлунку, захворюваннях печінки, дванадцятипалої кишки, жовчного міхура, зниженій кислотності шлунку, радикуліті, ревматизмі, артриті, туберкульозі, цинзі. Березовий сік підвищує опірність організму до простудних, інфекційних і алергічних захворювань. Вважається, що соком берези корисно протирати шкіру при екземі, вуграх, для зволоження і очищення сухої шкіри.

А ще - мити волосся для посилення його росту (ту ж властивість має настій березового листя).

Однак багато соку не можна пити тим, у кого є камінці в нирках, а саме оксалати, оскільки напій має сечогінну дію, він може проштовхнути оксалат у сечовивідні шляхи. Хворий відчує різкий сильний біль, кількість сечі зменшиться, і в ній з'явиться кров. Тому терапію березовим соком всім тим, у кого є хронічні захворювання, варто практикувати під наглядом лікаря. «Повноцінні лікувальні властивості має тільки свіжий сік берези, добутий у період ранньої весни», - зауважує Василь Белей. І додає, що в холодному місці він може зберігатися в природному стані не більше двох діб, інакше скисає і набуває шкідливих властивостей.

Дідівські заготівлі

Рецепти, як зберігати березовий сік, щоби він мінімально втрачав корисні речовини, пан Василь зберіг від діда та апробував сам. Найбільше любить квас із березовця. Щоби приготувати квас, треба нагріти березовий сік до ледь теплого, додати на трилітрову банку 15-20 г дріжджів, пригоршню митих родзинок і трохи лимонних шкірок. Після цього банку щільно закрити і залишити в темному прохолодному місці на 1-2 тижні.

Інший варіант отримати квас: до 10 л березового соку додають сік чотирьох лимонів, 50 г дріжджів, 30 г меду, родзинки. Розливають у пляшки і тримають один-два тижні також у темному прохолодному місці. Квас може бути готовий вже через 5 днів, але від того, що він простоїть довше, напій не зіпсується, його можна зберігати все літо.

Ідеально, коли березовий сік бродить у дерев'яних посудинах, в діжках, з додаванням меду - колись це був традиційний слабоалкогольний напій на застіллях. «До березового соку можна додати сік журавлини і так законсервувати - пастеризацією, щоби не втратити вітаміни, - резюмує спец із заготівель. - Можна настояти березовець на травах (чебрецю, ромашці, кмині, квітках липи, плодах шипшини) - витримати в банці, прикритій марлею, приблизно два тижні. Можна додати до соку настій м'яти, меліси, соснової хвої, сік вишні, яблук, смородини». Здоров'я такий березовець додає, твердить Василь Белей, аж ну! Особливо чоловікам - на загальну силу.

 

Наталія КУШНІРЕНКО

 

До теми

Березовий сік: рецепти

Сік консервований. Залити сік в емальований посуд або каструлю з нержавіючої сталі і нагріти до 80-90°С, розлити в слоїки, накрити простерилізованими кришками. Можна за смаком додати трохи цукру. Потім на дно каструлі кладуть тканину, виставляють слоїки і ще кип'ятять п'ять хвилин на малому вогні. Можна температуру соку збільшити до 90°С і витримати десять хвилин, після чого розлити по банках і одразу закатати. Безперечно, в цьому разі сік збідніє на вітаміни, але все одно корисних речовин буде чимало.

Березовець із хвоєю. Беруть свіжі річні пагони соснової хвої. Добре промивають, ошпарюють окропом, щоб змити восковий наліт, і ще раз промивають спочатку гарячою, а потім холодною водою. В посудину на 50 л кладуть 2,5-3 кг такої хвої. Свіжий березовий сік проціджують, підігрівають до 80°С і заливають ним хвою доверху. Настоюють сік із хвоєю 6-7 годин. Потім його зливають, проціджують, додають 5% цукру і 0,1-0,2% лимонної кислоти. Розливають сік у слоїки і після закупорювання стерилізованими кришками пастеризують при 90-95°С 25 хвилин.

Сік на м'яті. На 50 л соку беруть 70-100 г сухої м'яти, заливають її соком і настоюють 5-6 годин. Консервують так само, як березовий сік з хвоєю. Дуже смачний і корисний березовий сік з медом, відваром шипшини, глоду, меліси.

Березовець житній. Сік наливають у бутель і ставлять у темне місце. Через 2-3 дні він трохи підкисне. Додають до нього підсмажені ячмінні зерна або житні сухарі (на 5 л соку - 30 г сухарів). Настоюють добу і проціджують.

Березовий сидр. 12 л березового соку змішати з 2,5 л вина, додати 3,2 кг цукру і 4 дрібно нарізаних лимони. Каструлю щільно закрити і поставити в холодне місце на 2 місяці. Процідити, розлити в пляшки, закупорити і витримати 2 тижні.

Крюшон. Змішують по 0,5 л березового соку та сухого білого вина, 0,5 склянки цукру і ставлять у холодильник на 2-3 години. Подаючи до столу, додають мінеральної води.

Коктейль. 3 склянки соку, 6 столових ложок будь-якого ягідного сиропу і 150 г фруктового морозива збивають у міксері. Подаючи до столу, зверху кладуть ще морозиво.

 

Галицький кореспондент


31.03.2014 2632 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

608
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1792 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1103 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

531
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6878 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11334 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

309

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1045

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1092

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

254
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1057
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

824
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

709
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

648
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2920
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4417
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18415
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

284
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

331
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

641
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

743