«Шукати баланс між військовим обов'язком та необхідністю працювати»: Андрій Семанів про те, як бізнесу вистояти під час війни

Об'єднатись заради добробуту та якісного життя — такою є мета Бізнес Асоціації Івано-Франківська, яку заснували торік.

Щоб дізнатись більше про роботу Асоціації, якими були понад півтора року повномасштабної війни в економічному плані та як бізнесу вистояти в сучасних умовах, журналістка Фіртки поспілкувалась з Головою Правління Бізнес Асоціації Івано-Франківська Андрієм Семанівим


Довідково: Бізнес Асоціація Івано-Франківська (БАІФ) — це об’єднання власників та ТОП-менеджменту бізнесу, які об’єднались задля росту добробуту та якості життя громади через створення можливостей для розвитку бізнесу та побудови партнерств.

Основною метою діяльності Спілки є адвокація та захист економічних, правових, соціальних та інших інтересів своїх членів, сприяння їх підприємницькій діяльності та розвитку бізнес-середовища міста, посиленню їх впливу в системі соціального діалогу.

Цілі:

  • об’єднати бізнес-спільноту міста заради добробуту та якісного життя;
  • активна участь в стратегії розвитку міста;
  • підвищення інвестиційної привабливості міста;
  • адвокація та лобіювання інтересів учасників Асоціації;
  • просвітницька діяльність задля підвищення культури бізнесу та громади;
  • підтримка Збройних Сил України через благодійні ініціативи. 


Яких з цілей вдалось досягти за понад рік існування Асоціації?
Ми, як молоде об’єднання, продовжуємо своє становлення. Якщо говорити про об’єднання бізнесів міста, то ми вже налічуємо більше 55-ти членів Асоціації, починали з 40-ка, тобто ми зростаємо кількісно та якісно. До складу Асоціації долучаються потужні та активні підприємці міста.
Окрім того, БАІФ є одним зі стейкхолдерів та активним учасником Стратегії розвитку міста у співпраці з виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради, платформою «Тепле місто», Франківським драмтеатром, карпатським інститутом аналітики «FrankoLytics».
Ми на постійній основі проводимо зустрічі серед учасників ініціативної групи на яких обговорюємо актуальні питання та візію міста майбутнього.
А також проводимо події, які допомагають підвищити увагу до питання Стратегії міста серед бізнесменів та громади міста. Наприклад, наприкінці серпня провели важливу подію «Уроки релокації: виклики та потреби бізнесу під час війни».
На заході, який тривав більш ніж три години, учасники отримали інформацію про результати дослідження досвіду релокації бізнесу по областях: Івано-Франківській, Львівській, Вінницькій. А також:
  • обговорили проблеми та потреби релокованого і місцевого бізнесу;
  • презентували кращі практики підтримки релокованого бізнесу;
  • обговорили виклики інтеграції релокованого бізнесу в місцеву економіку.

Щодо адвокації та лобіювання інтересів — я, як Голова Правління БАІФ, з грудня 2022 року є членом виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, на щотижневих засіданнях якого приймають різні рішення, в тому числі й рішення пов’язані з бізнесом та з членами БАІФ. Коли заходить питання наших членів Асоціації — я відстоюю їхні інтереси на засіданні.

Також, стосовно питань членів Асоціації ми звертались до різних державних інстанцій щодо ініціатив та роз’яснень, серед яких: Івано-Франківська обласна військова адміністрація, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Міністерство юстиції України, Нотаріальна палата України та інші.


А як щодо просвітницької діяльності задля підвищення культури бізнесу та громади?


За рік активної діяльності ми організували та провели понад 25 заходів для членів БАІФ, серед яких були: Стратегічна сесія, SWOT-аналіз міста та презентували його міському голові, «Податкові ризики неофіційних доходів та операцій з готівкою», «Новий суспільний договір. Виграти війну і не програти відбудову» з Вадимом Денисенком, «Переваги індустріальних зон для громади. Досвід Kalush Industrial HUB», «Освіта vs Бізнес: Стратагеми діалогу», «Енергоефективність бізнесу у воєнний час», зустрічались та спілкувались з Валерієм Пекарем, Михайлом Винницьким, Ярославом Грицаком.

А також проводили спільні зустрічі в дружніх колах (нетворкінг): переглядали та обговорювали фільм «Щедрик», проводили екскурсії містом, підкорювали г. Піп Іван Чорногорський та на вершині гори надихались переглядом вистави-ораторії «Вона-Земля» від наших друзів та партнерів — Франківського драмтеатру.


Перші загальні збори членів БАІФ були призначені на 24 лютого 2022 року. Втім, розпочалась повномасштабна війна.


Так, це правда. Звісно, вони не відбулись в цей день. Але, члени БАІФ одразу долучились до допомоги армії — хтось ремонтує безоплатно автомобілі для ЗСУ на власних СТО, виготовляє необхідні деталі та товари безкоштовно, хтось донатить, бере участь в благодійних аукціонах, але точно можна сказати що активно долучається до допомоги.

БАІФ є співзасновником координаційного центру SaveUkraineNow (SUN), підтримує прикарпатських захисників та запрошує долучитися до ініціативи «Один день на місяць працюю для ЗСУ» та підтримати наших на фронті. У березні 2023 року Бізнес Асоціація Івано-Франківська отримала відзнаки від Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного за роботу в Координаційному центрі SaveUkraineNow — подяку та вимпел з підписами Залізного Генерала.

Також, БАІФ була співорганізатором 2-го благодійного аукціону за підтримки очільниці Івано-Франківської обласної військової адміністрації, на якому члени БАІФ надали лоти, брали участь у торгах та придбали лоти задля допомоги ЗСУ. В результаті Аукціону — лоти надані БАІФ були викуплені на суму 1 850 000 гривень. Загальна сума проданих лотів на Аукціоні — 3 543 000 гривень.

Сьогодні також працюємо над допомогою пораненим бійцям — ремонтуємо палату обласної лікарні. Тож, кожен працює над тим аби пришвидшити перемогу України.


З якими викликами стикнулись?


Під час першого року становлення Асоціації ми обрали модель з залученням координаторів програм Асоціації, спочатку обрали їх серед членів Правління, які мають розвивати напрямки програм, яких наразі є п’ять:

  • Стратегія розвитку міста.
  • Виробництво.
  • Інвестиції.
  • Правова підтримка і захист.
  • Освіта. Просвіта. Інновації.

Також започатковували та проводимо інші події по нетворкінгу, які згадував раніше.

Однак, під час становлення, та особливо під час повномасштабного російського вторгнення — певні наші плани та вектори розвитку необхідно коригувати, що також є нормальним, особливо враховуючи що кожний підприємець має власний бізнес та іноді не має можливості через зрозумілі причини приділити достатньо уваги Асоціації.

Саме тому 29 вересня 2023 року впродовж 11 годин учасники Бізнес Асоціація Івано-Франківська провели Стратегічну сесію та працювали над мотивацією та користю участі в Бізнес Асоціаціях. А також:

  • самооцінкою спроможності та потенціалу БАІФ;
  • візією, місією, стратегічними цілями, напрямами діяльності та основними послугами БАІФ.
  • розбирали результати опитувальника БАІФ серед усіх членів;
  • провели SWOT-аналіз стану розвитку та потенціалу БАІФ;

Віримо, що ця Стратегічна сесія стане основою для планування подальшого розвитку БАІФ та посилення впливу на майбутнє розвитку та покращення бізнес-клімату у місті.


Як взаємодієте з владою? Чи вдається ефективно комунікувати?


Як я вже раніше зазначав — як Голова Правління БАІФ — я входжу до складу членів виконавчого комітету. Також ми підписали меморандум про співробітництво між з виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради.

Намагаємось вирішувати нові питання в ході засідань виконкому, також, окремо надаємо власні пропозиції, наприклад: про створення індустріального парку в місті, надали SWOT-аналіз міста, запрошували на постійній основі міського голову та представників влади на наші заходи, ініціювали повернення виконавчим комітетом такого заходу, як вручення нагород найбільшим платникам податків міста в різних галузях, ініціювали створення курсів для ВПО та вивчення учнями історії Івано-Франківська.

Також чекаємо на відповідь від МВК щодо інвестиційних проєктів, де зможемо, сподіваюсь, знайти консенсус «влада—бізнес—громада» через реалізацію спільних проєктів.

Щодо ефективної комунікації — вважаю, що ми поки на етапі становлення та певних змін в самій організації, тому, сподіваюсь, що з кожним місяцем ми будемо зростати та розвиватись й влада буде більше виявляти ініціативи щодо співпраці з Асоціацією по різних проєктах та напрямках, оскільки ми маємо віднайти ту співпрацю, яка допоможе привести інвестиції та стрімкий розвиток нашого міста.


Як зацікавити інвесторів та як ефективно комунікувати, щоб залучити фінансування для розвитку бізнесу?


Під час повномасштабного вторгнення міжнародні інвестори неохоче йдуть в Україну, але вже варто відзначити дієві зрушення в позитивну сторону завдяки діяльності Уряду, Президента України.

Ми вважаємо, що необхідно використовувати можливості тилової області — та залучати й внутрішніх інвесторів в тому числі — як релокованих підприємств, так й працювати над пропозиціями з надання індустріальних та промислових зон для можливого розміщення підприємств в нашому місті, на жаль, наша ініціатива щодо створення індустріального парку — поки опрацьовується МВК.

Втім, ми сподіваємось, що це питання рушиться з місця та місто матиме декілька індустріальних парків, які зможуть забезпечити людей роботою, підприємства — кадрами та в результаті наповнення бюджету міста.

Також, відзначимо, що бізнесу вкрай необхідно розуміти стратегію розвитку міста, просторове планування аби планувати власний розвиток в той або інший напрям. Над чим ми й працюємо спільно в програмі «Стратегія розвитку міста — 2030».

Разом з тим, Бізнес Асоціація та її члени зацікавлені в підвищенні інвестиційної привабливості міста, та готові співпрацювати з владою міста щодо нових інвестиційних проєктів, створення індустріальних та екоіндустріальних парків, в започаткуванні та розвитку економічних кластерів.

Наразі ми направили лист на ім’я міського голови з проханням надати перелік проєктів, які потребують залучення інвестицій, чекаємо на відповідь. Члени БАІФ готові навіть розглянути проєкти з більшим терміном окупності, але які будуть мати не тільки інвестиційний, а й соціальний вплив для громади.


Запуск проєкту «Індустріальний парк». Чи пріоритетне це питання в розрізі розвитку громади?


Так. Ми вважаємо що збільшення промислового потенціалу Івано-Франківська особливо з метою післявоєнної відбудови держави та росту економіки є вкрай важливим. Дієвим інструментом для досягнення такої цілі є збільшення кількості виробничих підприємств шляхом створення відповідних для них можливостей, зокрема, через заснування індустріальних парків та промислових зон.

Індустріальні парки — інструмент економічного розвитку, що дозволяє визначати і розвивати сектори економіки і стає інвестиційним якорем території.

Ігнорування в цей час такого напрямку може виявитись дуже недалекоглядним та створити для міста в майбутньому вкрай негативні наслідки. Щоб створити сильну модель розвитку, необхідно поєднати регіональну спроможність з можливостями на майбутнє.


Економічний тил, безсумнівно, важливий. Разом з тим, потребує розв'язання питання із призовом та бронюванням працівників. Як мобілізація вплинула на роботу бізнесу?


Це запитання — одне з найкритичніших. Держава наголошує на тому, аби бізнес працював, сплачував податки. Але, як можна працювати, якщо в тебе призивають на службу ключових працівників? Тому ми неодноразово зустрічались з обласною військовою адміністрацією по цьому питанню та звертали увагу щодо неможливості такого підходу до бізнесу.

Ми розуміємо, що Україну необхідно захищати, й що необхідна ротація воїнів, але потрібне розуміння — або ми закриваємо бізнес й встаємо на військові «рейки», або потрібно змінювати підхід та правила гри.

Тилова область — це велика відповідальність. Без роботи підприємств, магазинів, закладів сфери обслуговування нам буде складно допомагати захисникам і тим областям, які найбільше постраждали від війни.

Важливо враховувати, що суттєвий рівень мобілізації ключових фахівців та робітників викликає проблеми у виробничому процесі та іноді навіть ставить бізнес на межу виживання. У цьому випадку треба шукати баланс між військовим обов'язком та необхідністю працювати в тилу.

Як бізнесу вистояти, адже чимало лишилися без критичних спеціалістів?


Сьогодні варіантів небагато. Намагаємось активно шукати, оперативно навчати та набирати фахівців на заміну призваним на захист України.


Ресоціалізація українських військовослужбовців через підтримку бізнес-ініціатив. Як це працює та як підтримати захисників, які демобілізувались?


Ми неймовірно вдячні українським воїнам за боротьбу та звільнення України від загарбників, та дуже чекаємо всіх працівників до повернення на робочі місця.

З питанням повернення демобілізованих ветеранів вже зіштовхнулись учасники Асоціації, а з контрнаступом та в результаті перемоги України — це питання набуде великих розмірів.

Ми маємо вже готуватись для допомогти ветеранам якнайзручніше повернутись на свої робочі місця, а також підготувати власні робочі колективи. Саме тому ми проводили зустрічі робочої групи серед учасників БАІФ на тему: «Адаптація ветеранів війни до професійного життя».

На зустрічі представники АТ «Прикарпаттяобленерго» презентували власні напрацювання з 2014 року по цьому важливому питанню.

В результаті зустрічі виділили п'ять основних векторів:

  1. Ментальне здоров’я ветерана.
  2. Фізичний стан ветерана.
  3. Адаптивність ветерана до цивільного життя та роботи.
  4. Професійний та особистісний розвиток ветерана.
  5. Підготовка робочого колективу.

Далі з опрацьованими та структурованими матеріалами ми провели зустріч з заступником міського голови Олександром Левицьким, керівником новоствореного комунального закладу «Дім Воїна» та директором всеукраїнської спілки ветеранів російсько-української війни «Східний фронт».

Учасники зустрічі обговорили стан справ по цьому питанню, обмінялись актуальною інформацією та напрацюваннями, подальшими планами у створенні єдиного центру допомоги ветеранам на базі «Дому воїна». Також, представники БАІФ презентували та передали опрацьовані матеріали відповідальним посадовим особам.

Сподіваємось, що надані матеріали підсилять роботу даних державних органів та допоможуть у наданні такої важливої допомоги демобілізованим воїнам та покращать їх адаптацію до професійного життя на робочих місцях.


Розвиток Асоціації в умовах воєнного стану: які цілі поставили на найближчий рік?


Ми живемо в умовах невизначеності та часткової розгубленості. Сьогодні важливо згуртуватись.

Попри умови невизначеності, стратегічне планування все ж варто здійснювати, оскільки ми віримо в Збройні Сили України та впевнені у нашій перемозі.

У цілому хочемо не зупинятись на досягнутому. Продовжуємо об'єднувати бізнес заради добробуту та якісного життя на принципах рівності, відкритості та взаємній повазі.

Цілі наступні:

  1. Розробка та запуск нового сайту Асоціації (кінець вересня-початок жовтня).
  2. Провести Стратегічну сесію серед усіх учасників Асоціації.
  3. Відкоригувати напрямки розвитку та обрати основні функції Асоціації відповідно до результатів Стратегічної сесії.
  4. Провести перший Бізнес Форум в Івано-Франківську.
  5. Продовжувати організовувати та проводити заходи для членів Асоціації.
  6. Проводити зустрічі робочих груп програм БАІФ.
  7. Збільшити виконавчу команду Асоціації відповідно до обраних напрямків розвитку та основних функцій Асоціації на Стратегічній сесії.
  8. Продовжувати об’єднувати бізнес міста та кількість членів БАІФ.
  9. Підвищити статус та промоцію БАІФ в місті.
Продовжуємо працювати над стратегією розвитку міста, освітою, інноваціями, правовою підтримкою та захистом бізнесу, організацією роботи, партнерства та комунікації, залученням інвестицій у регіон. А відтак запрошуємо усіх небайдужих долучатись.


13.10.2023 Андрій Кецмур 12542 26
Коментарі (26)

Roman Kovach 2023.10.16, 16:16

Бізнес? Я правильно почув? Мобілізація, податкові перевірки, побори на ЗСУ. Я втратив декілька свої фахівців. Хтось виїхав за кордон, хтось на фронт. ТЦК блокують роботу підприємств попри закону. Наприклад, скерували прохання у податкову, щоб заблокувати рахунки и арештувати майно мого співвласника, який виїхав до Польщі. Мовляв, він ухилився від служби. Це новий вид покарання? Тому всі ці розмови Семаніва - казки.

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1258
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1076
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2173
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3629
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2763
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2759

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

516

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

946

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

886

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1878
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

945
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

683
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

592
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1385
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

787 1
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

578
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27282
05.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19892
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

296
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

633
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

589
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

922