Що їдять на ланч у різних країнах світу

Обідня перерва може багато розповісти про корпоративну культуру країни, вважає оглядачка BBC Capital, яка розпитала людей різних національностей про те, як виглядає їхній звичайний робочий ланч.

Мумбаї, Індія

Обідня перерва в Мумбаї останнім часом скоротилася, розповідає Мукул Парех, який має на ланч приблизно півгодини і їсть зазвичай за своїм робочим столом.

Пан Парех працює офіс-менеджером в бухгалтерській фірмі. Він пояснює брак часу на обід заторами на дорогах, які змушують мешканців Мумбая заощаджувати на обідній перерві та їсти швидко.

Парех зазвичай бере їжу з дому, але в Мумбаї є також чудова альтернатива - доставка гарячих обідів з ресторанів або домашньої кухні розношувачами їжі, яких називають dabbawalas.

Вони користуються унікальною системою кодів, яка дозволяє відстежувати сотні тисяч замовлень із неймовірною точністю - помилки зазвичай складають менше трьох з половиною на мільйон замовлень.

"У багатьох родинах доставка обідів є багаторічним сімейним бізнесом, секрет її ефективності не розголошується і передається від батька сину", - пояснює 63-річний Парех.

Мбале, Уганда

 

Ще одна країна, де обідають швидко, - це Уганда, розповідає Сара Гімоно, яка працює менеджеркою в некомерційній організації у місті Мбале.

Хоча часу на ланч зазвичай дуже мало, пропускати його тут не прийнято.

"Обіду в Уганді надають більше значення, ніж вечері, оскільки людям потрібно відпочити від роботи", - каже 27-річна жінка, яка виходить на ланч до сусіднього ресторану.

"Корпоративна культура в Уганді є досить різноманітною. В одних компаніях заведено обідати в офісі, в інших - всі разом ідуть до найближчого ресторану", - додає вона.

Пані Гімоно часто працює за межами офісу.

На щастя, вулична їжа в Мбале є недорогою та смачною, як-от цей рол - згорнутий лаваш з начинкою із яєць та смаженої цибулі з томатами, який можна з'їсти прямо на ходу.

Нью-Йорк, США

 

40-річна Ванесса Монурі, яка заробляє собі на життя вигулом собак, каже, що в Нью-Йорку можна всю обідню перерву простояти в черзі за сандвічем.

Тому вона зазвичай перекушує енергетичним батончиком та іншими сухими закусками, які бере з дому.

"Мені простіше добре поснідати вдома, а потім протягом дня щось потроху перехоплювати".

Їсти часто і помалу - здоровіше, ніж наїдатися тричі на день, до того ж після великої порції їжі часто хочеться спати, каже дівчина.

"Їсти швидко - зручно, але не варто захоплюватися фаст-фудом, бо він - шкідливий", - додає вона.

Американці в середньому витрачають менше часу на ланч, ніж мешканці інших країн.

У 2016 році міжнародна корпорація Edenred опитала співробітників своїх філій у 14 країнах світу і з'ясувала, що працівники американського офісу в середньому витрачали на ланч від 15 до 30 хвилин, тоді як, приміром, французи - понад 45 хвилин.

Макаті, Філіппіни

 

Десь років п'ять тому в Макаті набули популярності закусочні на колесах - jollijeeps. Їх відкрила міська влада з метою врегулювати вуличну торгівлю, пояснює Фейт Рагаас, менеджерка інвестиційної компанії.

Її улюблене кафе цієї мережі розташоване лише в трьох хвилинах ходи від офісу.

"Останнім часом деякі закусочні почали пропонувати здорові страви замість традиційної жирної їжі в пластикових коробках, яку продають вуличні торговці", - пояснює жінка.

Це дає можливість з'їсти здоровий домашній обід, не відвідуючи дорогих ресторанів чи кафе.

Оскільки філіппінці надають велике значення повноцінному харчуванню тричі на день, обідня перерва захищена трудовим законодавством, пояснює пані Рагаас.

Протягом восьмигодинного робочого дня кожен філіппінець має право на одну годину перерви на обід.

Париж, Франція

 

Відомий факт, що обід у Франції, навіть під час робочого дня, - це святе. 43% респондентів в опитуванні компанії Edenred зазначили, що витрачають на обід не менше 45 хвилин, а 72% - обідають у ресторані принаймні раз на тиждень.

Дизайнер і художник Франсуа Пеллан із Парижа зазвичай купує їжу в найближчому супермаркеті та їсть разом із колегами на кухні в офісі.

Але хоча б раз на тиждень вони вирушають до ресторану в Булонському лісі. Під час обідньої перерви колеги багато розмовляють, обмінюються думками та творчими ідеями.

"У Франції обід - це важлива соціальна подія", - пояснює 35-річний чоловік.

Обідня перерва у французів, які 2014 року випили 11,3% всього спожитого у світі вина, має ще один приємний бонус.

"По п'ятницях, коли обстановка в офісі більш розслаблена, під час обіду з колегами ми випиваємо трохи вина чи пива", - каже Франсуа Пеллан.

Каїр, Єгипет

 

"Я - за здорове харчування і не їм фаст-фуду. Тому я або готую собі обід вдома, або купую щось на виніс у ресторані поруч", - каже 31-річна Тамара Кассабіан, яка працює менеджеркою в одному з найбільших торговельних центрів Каїра Citystars Heliopolis.

Пані Кассабіан розповідає, що з'їдає поживний сніданок досить пізно, і тому обід відкладається на третю-четверту годину дня, а вечеря може бути о 21-ий годині чи навіть пізніше.

"Багато компаній мають обідні перерви з першої до другої години дня, але багато хто використовує половину цього часу, щоби випити кави та з'їсти другу частину сніданку, а потім пізніше вдень бере ще півгодини на обід", - говорить вона.

Жінка розповідає, що останнім часом працівники почали замовляти їжу в мережах харчування типу Yumamia, яка рекламує себе, як "доставка здорової їжі в офіси".

Сан-Паулу, Бразилія


Директорка з комунікацій в інформаційному агентстві в Сан-Паулу Еліза Рінальді готує собі обід прямо в офісі з інгредієнтів, які приносить з дому.

Її партнерка по бізнесу Наташа робить так само, "це дозволяє заощаджувати гроші і правильно харчуватися", - каже 34-річна жінка.

Пані Рінальді, однак, додає, що така практика в Сан-Паулу - радше виняток, оскільки обід тут вважають головним прийомом їжі протягом дня.

"У соціальному пакеті багатьох компаній передбачені квитки на обід, тому люди виходять поїсти в кафе чи ресторані".

"У Сан-Паулу зазвичай працюють з дев'ятої ранку до сьомої вечора, тому година на обід та можливість відпочити за межами офісу є цілком виправданими", - додає вона.

Хоча бразильці намагаються подолати звичку затримуватися на роботі понаднормово, в корпоративній культурі все ще панує ідея, що той, хто не залишається в офісі допізна, працює недостатньо старанно.

 

bbc.com


15.01.2018 3318 0
Коментарі (0)

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6459 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10883 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12155 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5800
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3729
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2960

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

493

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

757

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

746

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1058
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

405
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

456
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

540
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4084
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11622
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6647
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1149
08.03.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

429
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

290
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

403
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

691
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

811