Що робитимуть в Раді : бліц від «мажоритарників» з Івано-Франківщини

На Івано-Франківщині з семи обраних депутатів по мажоритарних округах – один безпартійний, одна представниця ВО «Свобода» і п'ятеро від «Слуги народу».

За партійним списком до парламенту потрапили четверо прикарпатців: усі від «Слуги народу». Так вийшло, бо у прохідних частинах списків інших партій, які подолали виборчий бар’єр, мешканців нашої області не виявилося.

Вже 29 серпня новообрана Рада збереться на своє перше засідання. Тим часом наші журналісти вирішили розпитати «свіжоспечених» народних обранців, які проблеми округу вирішуватимуть в Парламенті, що робитимуть зі своїм бізнесом, де житимуть, на чому їздитимуть і які закони писатимуть.


Оксана Савчук, 83 округ (Івано-Франківськ)


За розв'язання яких проблем округу візьметесь в першу чергу?


Спочатку я хочу створити міжфракційну депутатську групу «Друзі Івано-Франківська» та ознайомити народних депутатів Верховної Ради України 9-го скликання з нашим містом.


Що для Вас в парламенті буде пріоритетом - завдання партії чи виборців, які за Вас голосували?


Для мене є важливим підтримувати якісні рішення та закони.


Чи може нардеп мати власний бізнес? У Вас є?


У мене бізнесу немає. Я була останні чотири роки секретарем Івано-Франківської міської ради і, як посадова особа місцевого самоврядування, не мала жодного бізнесу. До речі, Закон України «Про статус народного депутата України» говорить, що народний депутат не має права «займатися будь-якою, крім депутатської, оплачуваною роботою, за винятком викладацької, наукової та творчої діяльності, а також медичної практики у вільний від виконання обов'язків народного депутата час».


Чи вистачатиме Вам зарплати депутата на прожиття? Може слід її підвищити?


Нічого не можу з цього приводу сказати, оскільки не отримувала ще зарплату, як народний депутат.


Чи потрібно зняти недоторканність з народних депутатів?


Звичайно. Вважаю, що депутатам, які працюють на благо громади, немає чого боятися.


Чи плануєте переїжджати у Київ? Орендуватимете квартиру чи житимете в готелі?


Планую у Києві працювати, а також активно продовжувати свою діяльність в м. Івано-Франківську. Наразі ще не писала жодних заяв щодо житла. Чекаємо створення нового регламентного комітету, який прийме відповідні рішення щодо можливостей проживання і тоді буду вирішувати.


Чи будете брати компенсацію за житло?


Щодо компенсації за житло, то це питання не вивчала. Зараз у пріоритеті зробити так, щоб про Івано-Франківськ почули у Верховній Раді.

 


Ігор Фріс, 84 округ (місто Бурштин, частина міста Івано-Франківська, Тисменицький, Тлумацький райони, частина Галицького району)

 


За розв'язання яких проблем округу візьметесь в першу чергу?


Децентралізація. Дороги. Робочі місця.


Що для Вас в парламенті буде пріоритетом - завдання партії чи виборців, які за Вас голосували?


Законотворчість та виконання першого пункту.


Чи може нардеп мати власний бізнес? У Вас є?


За законом не маю права вести бізнес. Я не мав (нотаріусу заборонено) і не маю.


Чи вистачатиме Вам зарплати депутата на прожиття? Може слід її підвищити?


Зарплата в мене і так буде підвищена на 15%. Доплата за науковий ступінь. Готель - відшкодовують. Додав би на зарплату помічникам.


Чи потрібно зняти недоторканність з народних депутатів?


Недоторканність? В тому форматі, що зараз - так треба зняти (виключити з Конституції недоторканність). Але внести зміни до КПК, як у суддів (депутатський імунітет та індемнітет).


Чи плануєте переїжджати у Київ? Орендуватимете квартиру чи житимете в готелі?


Чи планую переїхати у Київ? Ні, не планую.

 


Едуард Прощук, 85 округ (місто Калуш, Калуський, Рогатинський райони, частина Галицького району)


За розв'язання яких проблем округу візьметеся у першу чергу?


Під час виборчої кампанії щодня відвідував округ, активно напрацьовували спільні питання та потреби мешканців. Пріоритет - це екологія, інфраструктура, питання соціального характеру. Власне, напрацювали разом брошуру, в якій я окреслив всі пріоритетні завдання і буду намагатися максимально їх виконати. Ніхто краще не знає округ ніж мешканці, тому ми зробили таке напрацювання.

Дивлячись на проблеми, які є в окрузі, то одне з пріоритетних завдань – екологія. Я намагатимусь потрапити в екологічний комітет.


Що для Вас у парламенті буде на першому місці – партія чи мешканці, які за Вас голосували?


Зрозуміло, що мешканці. Люди завжди в пріоритеті тому, що вони - джерело влади. Вони не мають влади, а партія - це лише механізм, інструмент до вирішення питань, які ставить громада до депутата.


Де будете жити у столиці?


У мене немає свого житла у Києві. Ще про це не думав. Прийнявши присягу, буду вивчати це питання. Ще немає якогось кінцевого рішення. Буду діяти в рамках чинного законодавства.


Чи може нардеп мати власний бізнес, у Вас є?


Звичайно, що не може. Ми це знаємо згідно з законодавством. Я до обрання народним депутатом займався підприємницькою діяльністю. Зараз я припинив її. Зробив всі кроки згідно з законодавством. Я, як депутат ВРУ, не буду нею займатися.


Чи вистачатиме зарплати депутата? Може слід її підвищити?


Зарплата буде, яка буде. Над підвищенням зарплати працювати не буду. Там є різні з цього приводу думки. Моя сім’я займається понад 20 років підприємництвом. Це один із таких базових первинних рівнів матеріального забезпечення. Він на відповідному рівні у мене та у моєї сім’ї. Власне я іду туди (у ВРУ), щоб змінити Україну та увійти в історію, як команда людей, які на кінець-то зумовили розвиток нашої країни.


Чи потрібно зняти недоторканність з народних депутатів – Ваша думка?


Однозначно, так. Я думаю, що нам треба відійти від тієї практики, що депутат - це надлюдина, яка має неймовірні повноваження. Безумовно, певні повноваження в депутата мають бути для того, щоб виконувати поставлені цілі громадою. У суспільства є запит на зняття недоторканості – я буду підтримувати це питання.  Я маю надію, що на першій сесії це питання буде мати історичний характер. Ми проголосуємо за нього і ця дискусія відійде вже у минуле. 


Олександр Матусевич, 86 округ (місто Болехів з населеними пунктами Болехівської міської ради, Долинський, Рожнятівський райони, частина Богородчанського району)


За розв'язання яких проблем округу візьметесь в першу чергу?


В першу чергу, це розв'язання проблем дорожньої інфраструктури. Це головне з питань 86 округу. Також - це руслорегулювальні роботи, очищення річок, працюватиму над змінами в законодавчих актах.


Що для Вас у парламенті буде на першому місці – партія чи мешканці Прикарпаття, які за Вас голосували?


Я обраний по мажоритарному округу, мене обирали мешканці своїми голосами, тому я б не ставив так різко це питання. В першу чергу, це проблеми мешканців округу, дослухатимусь до їхніх проблемних питань.


Чи може народний депутат мати власний бізнес? У Вас він є?


У мене ніколи не було власного бізнесу, це видно з моїх декларацій. А щодо депутата, якщо він є у Верховній Раді, а хоче займатись бізнесом, то він повинен скласти повноваження. Або бути депутатом, але передати свій бізнес в управління іншим особам.


Чи потрібно зняти недоторканність з народних депутатів - яка Ваша думка?


Як я говорив у своїй передвиборчій кампанії, недоторканність мені особисто не потрібна. В такому вигляді, як вона є у нашій країні зараз, звичайно, її потрібно знімати. Я категоричний в цьому питанні. Але недоторканність політичну – звичайно що ні, тому що в теперішній ще недосконалій демократії в країні, у якій ми зараз живемо, звичайно недоторканність народного депутата повинна бути, але на зразок інших демократичних країн, до прикладу Польщі.


Чи вистачатиме Вам заробітної плати народного депутата на проживання? Чи може слід її підвищити, як вважаєте?


Я вважаю, що її варто підвищити. Сьогодні заробітна плата депутата Верховної Ради близько 30 тисяч гривень.


Чи плануєте переїзд в Київ. Орендуватимете житло чи проживатимете в готелі? Чи плануєте брати компенсацію?


В Київ переїжджати не планую. Буду проживати так, як і всі депутати, які обрані не від Києва, у готелі. Щодо компенсації, якщо я буду проживати у готелі відповідно за це будуть платити. Мені не потрібна компенсація, мені потрібно, щоб я міг десь під час пленарних засідань проживати.


Зіновій Андрійович, 87 округ (місто Яремче з населеними пунктами Яремчанської міської ради, Надвірнянський район, частина Богородчанського, частина Коломийського районів)


За розв'язання яких проблем округу у статусі народного депутата візьметесь у першу чергу?


За три каденції роботи міським головою я набув досвіду у сфері місцевого самоврядування, маю бачення розв'язання тих питань, які турбують найбільше жителів округу, а це Надвірнянського, Богородчанського і Коломийського районів та міста Яремче. Зокрема, це проблема «бездоріжжя» сільських населених пунктів. Тому, в першу чергу, необхідно докласти зусиль для покращення дорожньої інфраструктури. Згадаймо травень цього року, коли практично вся наша область, і не тільки, потерпала від значних підтоплень, зруйнованих мостів, доріг, будинків. Тому необхідно вжити комплекс заходів, щоб запобігти руйнівним наслідкам стихій у майбутньому. А саме: провести будівництво захисних дамб, на що необхідно не один десяток мільйонів гривень, які може виділити тільки державний, а не місцеві бюджети. Потрібно запровадити механізм раціонального використання  лісів у Карпатах.

Маємо непросту ситуацію щодо поводження з твердими побутовими відходами. Пропоную заборонити влаштування сміттєвих полігонів в Україні без обов’язкової переробки усього сміття на екологічно чистих заводах, збудованих за сучасними технологіями. Вкрай важливим є реалізація медичної реформи, зокрема запровадження страхової медицини. Також є непросте питання довгобудів на окрузі, тому докладу зусиль для того, щоб завершити будівництво необхідних об’єктів соціальної галузі. Маю конкретне бачення завершення реформи децентралізації. У наступному році остаточно повинні сформуватися всі об’єднані територіальні громади, а це не тільки нові можливості, але й нові виклики.  На моє переконання, для успішного завершення реформи варто прийняти цілий ряд законодавчих актів, щоб уникнути протиріч та збалансувати повноваження різних гілок влади. Це і не тільки буде моїми першими законодавчими ініціативами у новообраному парламенті, що стосується округу. Крім того, одним з перших буде прийнятий економічний пакет законодавчих актів, для урівноваження та покращення соціально-економічної ситуації в усій державі, а також запровадження механізму відкликання народного депутата і безперечно зняття депутатської недоторканності.


Що для Вас у роботі народного депутата буде першочерговим – завдання партії чи виборців, які Вас підтримали?


Однозначно - інтереси громади, при чому не тільки тих виборців, які мене підтримали, а всіх жителів округу. Моя робота ґрунтується на власних переконаннях і принципах, за якими я працював не один рік на посаді міського голови. Для мене завжди були в пріоритеті інтереси громадян.  У моєму розумінні, депутат, обраний у мажоритарному окрузі, це не тільки законотворець, але й патріот своєї держави, той, хто захищає виключно інтереси громад, які його делегували у парламент. Депутат Верховної Ради – це не мандат, а дієвий інструмент відстоювання інтересів громад на найвищому рівні. Головним завданням нового парламенту є впровадження кардинальних змін, які допоможуть нам зробити Україну сильною, незалежною, успішною Країною і запровадження відповідних реформ. І я цілком його підтримую.


Чи може нардеп мати власний бізнес? У Вас є?


З 1999 по 2006 рр. я займався підприємницькою діяльністю. На мою думку, як приватний підприємець, себе вже реалізував, адже важливо й те, що було створено нові робочі місця, завдяки сплаченим податкам у місцевий бюджет  зроблено також чималий внесок у соціально-економічний розвиток міста. З 2006 року, коли громада Надвірної вперше обрала мене міським головою, я припинив підприємницьку діяльність. І з того часу, я виключно працював на благо громади  в межах обов’язків, покладених на посадову  особу органів місцевого самоврядування. Тому і в статусі народного депутата нічого не змінюється - працюватиму надалі, захищаючи інтереси громад. Вважаю, що депутат Верховної Ради повинен все робити для того, щоб Україна стала вільною, сильною, успішною та прогресивною державою, а не відстоювати власні бізнес-інтереси, використовуючи свій статус.


Де плануєте жити у Києві? Будете користуватись державним житлом для нардепів?


Звичайно. Так, як власного житла в столиці я не маю, а орендувати квартиру є досить витратно, користуватись буду державним житлом для народних депутатів.


Чи вважаєте заробітну плату народних депутатів достатньою для проживання? Можливо її варто підвищити?


Народний депутат повинен мати своїх помічників,  громадські приймальні на окрузі. Крім того, звичайно, компенсацію витрат на проживання і проїзд. На даний час я не можу назвати суму коштів, яку необхідно витрачати впродовж місяця на ці потреби. Як народний депутат, ще заробітну плату не отримував, тому об’єктивно оцінити витрати і доходи на сьогодні не можу.


Яка Ваша думка щодо депутатської недоторканності?


Я вважаю, що законопроект про зняття депутатської недоторканності повинен бути внесений на розгляд сесії одним з перших. Я ще у своїй передвиборній програмі декларував, що однозначно підтримаю цей законопроект. Головна мета нового парламенту - змінити стару систему. І саме зняття недоторканності з депутатів стане одним з перших кроків у досягненні цієї цілі.


Андрій Іванчук, 88 округ (місто Коломия, Городенківський район, частина Коломийського району)

Наразі, часу поспілкуватися з нашими журналістами в новообраного нардепа не знайшлося. Чекаємо.


Володимир Тимофійчук, 89 округ (Верховинський, Косівський, Снятинський райони)

Ситуація аналогічна. Ми терплячі, а от виборці - ні...

Тим більше, що нам вдалося поспілкуватися з двома із чотирьох прикарпатських «списочників» - Романом Муликом та Василем Моканом.


Роман Мулик (“Слуга народу”, №75) народився у Косові


За розв'язання яких проблем візьметесь в першу чергу?


Інфраструктурні та екологічні питання.


Що для Вас в парламенті буде на першому місці, партія чи виборці, які за Вас голосували?


На першому місці не тільки для мене, але і для партії буде законотворча діяльність, яка сприятиме покращенню умов життя всіх громадян України.


Чи може на Вашу думку нардеп мати власний бізнес? Чи є/був він у Вас?


Нардеп не може мати власного бізнесу згідно із законодавством України. Я припинив підприємницьку діяльність, якою займався з 2003 року. У зв'язку з тим, що я успішно провадив свою підприємницьку діяльність, в мене є фінансова "подушка безпеки", яка забезпечить мені достатні умови для прожиття.


Чи потрібно зняти недоторканність з народних депутатів – яка Ваша думка?


Недоторканність? Звичайно, це ті принципові питання, які були задекларовані партією, при балотуванні до ВРУ.


Де проживатимете, чи плануєте орендувати житло, або житимете в готелі? Чи братимете компенсацію за житло?


Щодо житла: ці питання буду вирішувати після прийняття присяги.


Василь Мокан(“Слуга народу”, №100) народився у Косові


За розв'язання яких проблем візьметесь в першу чергу?


Попередньо уже є рішення команди про те, що в перші дні у Верховній раді буде активна робота, зокрема щодо кадрових питань, тобто формуванням керівництва, комітетів Верховної Ради, Уряду, Кабінету міністрів. Буде насичений порядок денний в тому числі й законодавчими ініціативами, які стосуватимуться відповідальності народних депутатів, антикорупційної тематики, а також пакету законопроектів щодо дерегуляції, підтримки бізнесу, так званий економічний закон.

У перші два дні засідання ми плануємо сформувати професійний технократичний уряд, призначити голову Верховної Ради та заступників, а також сформувати комітети, для того, щоб ВР могла працювати. Також, швидше за все, буде проголосована кандидатура Генерального прокурора. Серед першочергових законопроектів, які я бачу, це введення до Кримінального Кодексу статті про незаконне збагачення, можливо проект закону, який стосуватиметься кнопкодавства та прогулів, а також скасування депутатської недоторканності. Можливо ще буде законопроект щодо імпічменту президента. Тобто плани дуже глобальні.


Чи потрібно зняти недоторканність з народних депутатів – яка Ваша думка?


У нас позиція однозначна. Це було одним з програмних пунктів - зняття депутатської недоторканності, але в частині імунітету, а не індемнітету. Індемнітет - це неможливість переслідувань та кримінальної відповідальності за політичну позицію і виконання повноважень народного депутата. Тут ми чіпати нічого не будемо. Депутати у нас мають бути у голосуваннях та висловлюваннях вільними, як у цивілізованих демократичних країнах.

А щодо притягнення народних депутатів до кримінальної відповідальності цю процедуру треба спрощувати, тому що вони, як і інші громадяни, повинні нести відповідальність в разі незаконних чи корупційних дій.


Що для Вас в парламенті буде на першому місці, партія чи виборці, які за Вас голосували?


Як кандидат-списочник я представляю всю територію України. Мажоритарний депутат умовно представляє територію, проте у його функціях все-таки представництво українського народу в законодавчому органі, тому безумовно на першому місці будуть виборці і ті запити, які вони давали в ході агітаційної кампанії. Безумовно буде намагання виконати пункти нашої передвиборної програми.

А щодо партії – розбудова її структури тільки розпочинається, вона буде формуватися за інноваційними принципами у вересні цього року. Тому цьому також буде приділена велика увага, але безумовно, що у парламенті на першому місці інтереси українського народу.


Чи може на Вашу думку нардеп мати власний бізнес? Чи є/був він у Вас?


Щодо бізнесу, це заборонено законодавством, окрім викладацької, наукової діяльності. В тому числі не можу бути прямо чи опосередковано причетним до якогось бізнесу. Тому однозначна відповідь: не може.

Щодо мене, я був одним зі співзасновників, керуючим партнером української політконсалтингової групи - “Ukrainian Politconsulting Group”, в яку входив в тому числі Дмитро Разумков. Всі свої частки у встановленому законом порядку передав в управління іншим особам.


Де проживатимете, чи плануєте орендувати житло, або житимете в готелі? Чи братимете компенсацію за житло?


Я не підпадаю під статтю про компенсацію, тому що проживаю у 30-кілометровій зоні у Київській області. Тобто такі мешканці не претендують на компенсацію, тому кошти з держбюджету я брати не буду. А проживаю у Київській області, під Києвом.


Чи вистачатиме Вам зарплати народного депутата на проживання? Чи слід її підвищити, як вважаєте?


Я вважаю, що зарплата нардепа цілком нормальна, за яку можна працювати. Проте, я прихильник її підвищення з одночасним посиленням та жорсткішим контролем стилю життя депутатів. Я вважаю, що нам треба рухатися до достойних зарплат і народним депутатам, щоб мінімізувати корупційні ризики, але водночас, щоб антикорупційні органи НАБУ та НАЗК відстежували видатки і доходи.

Тому в перспективі можливе її підвищення, але в розумних межах і без крайностей, як у нас є у деяких представників суддівського корпусу і нафтогазового. Треба аналізувати, наскільки їхні зарплати виправдані та ефективні. Щодо народних депутатів, зараз зарплата 30-35 тисяч в залежності від посади у комітеті. Але, оскільки у нардепа є обмеження по інших видах діяльності, то я вважаю, що при кращій економічній ситуації треба підвищувати зарплату народних депутатів у розумних межах. Все залежить від зростання економіки, щоб була якась мотивація та логіка в цьому плані.


27.08.2019 6879 5
Коментарі (5)

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6432 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10878 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12149 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5796
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3723
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2955

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

478

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

752

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1051
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

371
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

452
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

535
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4079
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11613
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6643
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1145
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18038
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

398
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

687
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

808
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

757