Сезон консервації

 

В багатосерійній мильній опері «Країна У» закінчився черговий сезон. Сценаристи попрацювали на славу, режисери і актори також не вдарили обличчями у салати – все вийшло і захопливо і повчально. Віллі Вонки у вишиванці переміг Стару Перечницю (також у вишиванці), чим на радість усього прогресивного людства вкотре підтвердив не лише перевагу солодкого над гірким, але й універсальність вишиванки як засобу політичної мімікрії.

 

Протягом сезону «чорні чоловічки» довго і безрезультатно ганялись за «зеленими» і «плямистими» чоловічками. Остаточного режисерського задуму в цьому гасанні ніхто поки що не второпав, проте декого з масовки почали впізнавати в обличчя, а один з «плямистих» зажив слави небуденного ідеаліста, що довго гордо гине (але все ще живий) за справу чи то Денікіна чи то Дугіна (так би мовити, історико-пізнавальний момент у серіалі та напутній образ для східного юнацтва). Масовка зросла чисельно та проявила тенденцію до подальшого розмноження. Кажуть, послуги її подорожчали, що суттєво вплинуло на бюджет серіалу.

 

Сценаристи також внесли зміни в позиціонування окремих секторів масовки. Та її частина, котру раніше називали «славним козацтвом» тепер іменується «п’яненькі опереткові козачки», а «свободолюбних кавказців» тепер рекомендовано іменувати «кадирівськими найманцями». Сепаратистів стали частіше називати бойовиками і «террами», що вносить прикру плутанину, адже дехто з глядачів думає, що «терри» це скорочена назва для бійців територіальних батальйонів (приватних армій). Так само сценаристам потрібно внести ясність з батальйоном «Восток». За кого він воює? З ким? І скільки взагалі існує батальйонів з такою назвою?

Тим часом актори, котрі заняті в сюжетних лініях під умовними назвами «люстрація» і «Майдан», на відміну від зимового сезону, майже не з’являлись  у кадрі. Кудись пропала улюблениця єкшн-фанів Таня Че (певно паралельно знімалась у пригодницькому серіалі іншого режисера), на третьому плані щось невиразне заявляв  Чемодан-з-компроматом на ім’я Гена,  масовка активістів посилено надувала щоки, демонструючи невмирущість революції, а решта доношувала камуфляжі перед літньою спекою. Ходять чутки, що сценаристи взагалі хочуть завершити ці сюжетні лінії в перших серіях літнього сезону, але не знають як відреагує акторська профспілка на одночасне звільнення такої кількості характерних акторів, каскадерів та носильників декорацій.

 

Всім сподобалась серія присвячена столиці під назвою «Повернення молодої команди Льоні Космоса». Щоправда, на чолі команди тепер не кумедний фрік, а дистанційно керований кіборг. Але все одно прикольно. Називається: за що боролись, тим і подавились. Подальший сценарій, як кажуть інсайдери, передбачає появу у Києві десанту інопланетян. Щодо останніх інформація непевна. Якщо одні уявляють їх добрими, товстими і з портфельними інвестиціями, то інші кажуть про агресивних, зелених і з антенами.

 

Порадували і зовнішньополітичні епізоди серіалу. Тут режисери вдались до повного постмодернізму. Танцюючі на газових трубах панди, підірвані саботажниками космічні ракети, епічні перемоги великого бабла над ще більшим злом, звільнення «віденського в’язня» і розвороти літаків над Молдовою. Є під що гризти попкорн.

 

Більшість глядачів помітила, що практично через всі кадри останнього сезону пробігав дядько з вилами і щось репетував. Дехто думає, що режисери таким чином вводять в серіал майбутнього головного героя. Натомість більшість професійних політкінокритиків пропонують звернути увагу на непримітних поки що персонажів другого і третього плану на скромних мерседесах SL-класу. Кажуть, що зірки майбутніх сезонів тусують десь там. А дядько з вилами просто тимчасово заміняв собою дорогі тривимірні декорації, гроші на які вкрав попередній помічник головного режисера.

 

Також подейкують, що новий сезон серіалу називатиметься «Консервація». Що режисери планують скоротити масовку та почати економити гроші. Що сюжетну лінію «кольорових чоловічків» заморозять у вигляді «відкладеної проблеми» під миротворчим соусом. Що перша серія буде називатись «Мир за будь-яку ціну» і від тієї ціни у глядачів перехопить не лише горло. Що в удільних князівствах почнеться «зелений переділ» і дехто з князів заплаче паче літописної Ярославни.

 

Взагалі, майбутній сезон може стати сезоном розвіяних ілюзій. Адже глядачі все ще дивляться мильну оперу крізь окуляри міфів та стереотипів. А тепер виходить таке, що з рожевого туману сподівань та мрій випливає айсберг необхідності. І вся велич сцени нагло гасне. Видно старі зношені декорації, грим на стомлених акторських мармизах, дірки на колінах, міль в париках, порожні пляшки за лаштунками і продавців тошнотиків у коридорах. Під звук води у туалеті хтось бадьоро наспівує: «Всьо карашо, прєкрасная маркіза…»

 

Кінець серії «Перезавантаження влади».

 

В планах режисерів також серії, сценарії котрих ще не написані. Є лише назви: «Пророцтво впалого солдата», «Інфляція понад волю», «Імперія відключає газ», «Забути все», «Третій Майдан» і «Діарея богів». Не відомо, чи всі з них буде знято й показано глядачам. Відомо лише, що консервація ніколи не приносить остаточного вияснення ситуації. Вона лише дає змогу перегрупувати сили й дочекатись кращих часів.

 

От лише, чи прийдуть кращі часи? Питання, як ми всі розуміємо, риторичне.

 

Володимир Єшкілєв


Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

775
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11301 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1944
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1832
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2826
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4709

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

470

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1120

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1534

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1389
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1777
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1593
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8840
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

680
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

754
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1945
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

910
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

427
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

294 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

764 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

805