Сестра Райта надала докази зв'язку з Накамото

Тривалий час особа таємничого творця біткоїна Сатосі Накамото залишається нерозкритою. Однак нещодавно з'явилася нова сенсаційна інформація, яка може пролити світло на цю загадку. Сестра австралійського програміста Крейга Райта оприлюднила переконливі, на її думку, докази того, що саме її брат і був людиною, яка приховувалася під псевдонімом Сатосі Накамото.

У цьому тексті ми детально розглянемо оприлюднені докази, висловимо припущення щодо їхньої вірогідності та впливу на криптоспільноту. Також проаналізуємо різні погляди на цю ситуацію та з'ясуємо, чи здатні нові відомості розвіяти ореол таємничості навколо легендарного Накамото.

 

Нові докази у справі Сатосі

16 лютого 2024 року відбулося чергове слухання у справі Crypto Open Patent Alliance (COPA) проти програміста Крейга Райта. На засіданні виступила сестра відповідача та два інші свідки.

Крім свідчень рідної сестри Крейга Райта, яка стверджує, що він і є легендарним Сатосі Накамото, з'явилися й інші вагомі докази на користь цієї версії.

  1. Виявилося, що ще у 2008 році, за рік до створення Bitcoin, Райт подавав патентні заявки на технології електронних грошей та платіжних систем, де фігурували описи децентралізованих мереж з блоками транзакцій, криптографічними ключами тощо. Тобто фактично йдеться про прототип майбутнього блокчейну.
  2. Колишні знайомі та бізнес-партнери Райта згадують, що він ще задовго до 2009 року захоплено ділився ідеями про електронні гроші, криптоплатформи, digital payments system. Дехто навіть стверджує, що бачив у нього на комп'ютері якесь раннє втілення концепції блокчейну та пов'язаних з ним технологій.

Все більше фактів вказує на тісний зв'язок Крейга Райта з винаходом біткоїна під псевдонімом Сатосі Накамото. Ймовірно, саме Райт і стояв біля витоків цієї революційної технології.

Сестра Райта дає переконливі аргументи

Згідно зі свідченнями Даніель ДеМорган, сестри Крейга Райта, є кілька переконливих аргументів на користь того, що він може бути Сатоші Накамото, творцем біткоїна.

По-перше, ДеМорган розповіла, що у підлітковому віці Райт гуляв у парку в костюмі ніндзя, що може натякати на його зв'язок з таємничою особистістю Накамото. Такий ексцентричний вчинок може вказувати на схильність Райта до анонімності та приховування своєї справжньої ідентичності.

Крім того, сестра одного разу зайшла в кімнату брата і побачила там велику кількість комп'ютерів. Сам Райт заявив їй, що працює над чимось важливим, що може бути прямою вказівкою на розробку біткоїна та блокчейн-технології в той час.

Свідчення Даніель ДеМорган доповнюють інші аргументи, наведені іншими свідками на захист Крейга Райта. Зокрема, менеджер Марк Арчболд розповів про розмову з Райтом про цифрову валюту ще у 2005 році, а патентна повірена Серіан Джонс вказала на патенти Райта, які можуть бути пов'язані з біткоїном.

Незважаючи на суперечливий характер Крейга Райта, свідчення його родички, які базуються на особистих спогадах та спостереженнях, можуть бути переконливими аргументами на користь його зв'язку з особистістю Сатоші Накамото.

Джерело: trading.biz

Ключові моменти доказів

Свідчення Даніель ДеМорган, сестри Крейга Райта, містять кілька ключових моментів, які можуть слугувати переконливими доказами його зв'язку з особистістю Сатоші Накамото:

1. Костюм ніндзя: ДеМорган розповіла, що у віці 18 років Райт гуляв у парку в костюмі ніндзя. Цей епізод може вказувати на його прагнення до анонімності та приховування справжньої ідентичності, що є характерною рисою Накамото.

2. Багато комп'ютерів: сестра одного разу зайшла в кімнату Райта і побачила там велику кількість комп'ютерів. Сам Райт заявив їй, що працює над чимось важливим. Це може бути прямим доказом того, що він займався розробкою біткоїна та блокчейну в той час.

3. Ранні розмови про цифрову валюту: згідно зі свідченнями менеджера Марка Арчболда, у 2005 році він розмовляв із Райтом про цифрову валюту. Це може вказувати на те, що Райт цікавився ідеями, які лягли в основу біткоїна, задовго до його створення.

4. Патенти, пов'язані з біткоїном: патентна повірена Серіан Джонс вказала на патенти Райта, які можуть бути пов'язані з біткоїном, що є ще одним доказом його причетності до розробки цієї технології.

5. Відсутність прямих свідчень про надсилання біткоїнів: водночас під час останнього судового засідання Райт не зміг назвати жодної людини, якій він надсилав біткоїни від імені Сатоші Накамото. Це ставить під сумнів його заяви про те, що він є творцем біткоїна.

Хоча деякі з цих доказів є непрямими, у сукупності вони можуть скласти переконливу картину зв'язку Крейга Райта з легендарним Сатоші Накамото.

Вплив на криптосуспільство

Коментарі сестри Крейга Райта справили ефект бомби та викликали жваве обговорення в криптоспільноті. Адже від початку існування біткоїна особа його творця Сатосі Накамото була загадкою та викликала численні спекуляції. І ось тепер з'явилися досить вагомі та переконливі докази, що це був саме Райт.

Значна частина підприємців цієї галузі поставилися до таких новин з неабияким ентузіазмом — адже для багатьох засновник біткоїна має культовий авторитет. Вони сподіваються, що інформація сестри Райта назавжди скине флер таємничості і встановить ім'я геніальної людини за псевдонімом Накамото. Кумиром багатьох стане реальна людина з ім'ям

Разом з тим, чимало скептиків все ще сумніваються в правдивості наведених аргументів і не вважають справу остаточно закритою. Занадто багато разів факти не підтверджувалися, а надійні докази розсипалися. Ще зарано робити категоричні висновки — розслідування та незалежна експертиза документів триває. Багато експертів відмовляються однозначно визнавати Крейга Райта творцем біткоїна, незважаючи на всі оприлюднені аргументи його родички.

Заява сестри Крейга Райта про те, що він є Сатосі Накамото, матиме далекосяжні наслідки для криптоспільноти, незалежно від того, підтвердиться вона чи ні.

  1. Ця новина знову привернула масову увагу до біткоїна та технології блокчейну. За останній тиждень кількість згадувань цих термінів у ЗМІ значно збільшилася. Це сприяє популяризації криптосфери та залученню нових користувачів.
  2. Якщо все ж таки з'ясується, що Райт дійсно є Накамото, це посилить довіру до біткоїна.
  3. Окрім того, ідентифікація Накамото в особі Райта зніме певну завісу таємничості навколо біткоїна та курсу сатоші (сатоші курс — це курс біткоїна, вимірюваний у кількості сатоші, найменших одиниць біткоїна, що названі на честь його анонімного творця Сатосі Накамото). Хоча це, можливо, позбавить технологію частини романтики, пов'язаної з анонімним творцем.

З іншого боку, якщо заяви Райта виявляться брехнею чи маніпуляцією, це посіє недовіру у криптоспільноті. Багато хто розчарується у людині, яку раніше вважав геніальним винахідником. Це може зашкодити репутації як самого Райта, так і біткоїна загалом.

Так чи інакше, ситуація навколо особистості Сатосі Накамото ще довго триматиме криптоспільноту у напрузі. І хоча її вплив на ціни криптовалют важко спрогнозувати, вона безсумнівно залишить помітний слід в історії розвитку технології блокчейну.

Джерело: trading.biz

Скептицизм та підтримка: різні думки

Заява сестри Крейга Райта викликала суперечливі реакції в криптоспільноті.

Деякі експерти скептично поставилися до її тверджень. Вони вказують на відсутність переконливих криптографічних доказів, які б підтверджували, що Райт дійсно є творцем біткоїна. Крім того, стиль кодування Райта значно відрізняється від оригінального коду біткоїна, що викликає сумніви. Наприклад, експерт з безпеки Ден Бернштейн заявив, що код Райта демонструє "абсолютно інший стиль" порівняно з первинним кодом біткоїна.

Також критики вказують на те, що Райт раніше публічно заперечував, що він є Сатосі. Раптова заява його сестри про зворотне суперечить попереднім твердженням і виглядає непереконливо. Дехто з експертів навіть припускає можливість того, що хтось підкупив сестру Райта.

Окремі члени спільноти висловлюють підтримку заявам сестри Райта. Вони вказують, що в минулому він неодноразово демонстрував глибоке розуміння технічних аспектів роботи біткоїна. Дехто навіть пригадує його внесок у розвиток криптовалюти на ранніх стадіях.

Отже, незважаючи на скептицизм частини експертів, у справі Райта залишаються відкриті питання. Ретельний аналіз наданих його сестрою доказів, можливо, проллє більше світла. А поки що криптоспільнота розділилася у думках щодо того, чи є Крейг Райт тим самим легендарним Сатосі Накамото, який створив революційну технологію блокчейну та започаткував еру криптовалют.

Висновок: чи вплине це на легенду Накамото

Незалежно від того, чи виявляться коментарі від сестри Крейга Райта правдивими, ця ситуація по-своєму вплине на легенду Сатосі Накамото.

Якщо Райт справді є творцем біткоїна, міф Накамото набуде конкретних рис реальної людини з її біографією та особистими якостями. З одного боку, це може розвіяти ореол таємничості навколо цієї особистості.

Проте з іншого боку, ідентифікація Накамото лише підтвердить його геніальність як винахідника. Адже в такому разі саме Райту вдалося створити революційну технологію та надихнути на розвиток цілої індустрії. Тож легенда Накамото як геніального програміста й новатора тільки міцнішатиме.

Якщо ж заяви Райта виявляться безпідставними, це може зашкодити його репутації. Втім, сам міф Накамото при цьому залишиться недоторканим, оскільки справжня особистість Сатосі залишатиметься анонімною, як і раніше. Хто б не ховався під цим псевдонімом, він назавжди увійде в історію як таємничий геній-винахідник.

Реклама


25.03.2024 417
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1410
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2679
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2198
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2271
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6827 60
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2552 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

440

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1273

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1370

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1539
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

387
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

253
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

656
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

148
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26616
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

624
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10549 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

158
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

178
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

493
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

637
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

700