Сергій Владико: "Системна робота з регіонами повністю відсутня"

 

Вакантне місце тимчасово обійняв Юрій Сорочик, але на виборах він програв молодшому опоненту - Сергію Владиці. Багато хто вважає, що саме притік молодої крові й управлінців нового покоління здатен вивести вітчизняний футзал із затяжної кризи.

- Сергію Васильовичу, як оціните стан, у якому довелося приймати футзальне господарство?

- Для відповіді на це запитання маємо поділити "господарство" на три напрямки: спортивний, фінансово-господарський і взаємодію з регіональними осередками. По першому напрямку все більш-менш добре: чемпіонат проводиться, Кубок розігрується, рейтинг національної асоціації та рейтинги клубів, при потраплянні до основних раундів змагань під егідою УЄФА, свідчать про те, що рівень майстерності відповідає нашим високим позиціям. Але є проблеми з якості проведення, кількісного складу змагань усіх рівнів.

Наступний напрямок - фінансово-господарський. Я зараз скажу одну фразу, яка яскраво охарактеризує ту роботу, що велася минулі 20 років. На балансі АМФУ за 20 років перебувають лише три речі: автомобіль, принтер і мобільний телефон. Діловодство, документообіг - у жалюгідному стані. Більш того, бухгалтерія велась украй неохайно.

Щодо останнього напрямку, то системна робота з регіонами повністю відсутня. Не було чітких планів розвитку футзалу, втрачено зв'язок із тими людьми, які проводять змагання на місцях. Футзал - один із найпопулярніших видів спорту, команд по всій країні дуже багато, але більшість змагань проводять люди, котрі не входять до системи АМФУ. Асоціація просто втратила авторитет і це, звичайно, потрібно виправляти щоденною працею.

- Що вже вдалося зробити за час, проведений вами на посаді президента?

- Перелік досягнень не дуже великий, але достатній для того недовгого часу, що обіймаю посаду президента. На гідному рівні завершили чемпіонат України (першу й другу ліги, жіночу першість і екстра-лігу), Кубок України, провели товариську зустріч із французькими колегами на високому організаційному рівні, відправили жіночу збірну країни на представницьке змагання до Москви (на "Кубок 9 травня"). Це те, що стосується спортивної частини.

Змушені були провести аудит, чітко розібратися з фінансовими питаннями. Практично завершується інвентаризація регіональних осередків. Представник АМФУ провів серію зустрічей майже в усіх регіонах країни, зустрівшись із керівниками асоціацій на місцях та активістами. Ми також провели анкетування та збір статистичної інформації про розвиток футзалу в регіонах. Без цих пунктів ми не мали змоги проводити ефективну роботу.

Окрім того, вдалося комплексно підійти до питання підготовки чемпіонату першої та аматорської ліг наступного сезону. Провели загальні збори представників команд-учасниць і потенційних учасників першої ліги, підбили підсумки проведеного чемпіонату, презентували нові формати проведення першої та аматорської ліг.

- Поділіться враженнями від цьогорічного розіграшу чемпіонату та Кубка?

- На мою думку, організаційно чемпіонат пройшов на високому рівні. Єдине питання - кількісний склад. У всіх, без винятку, лігах. Він абсолютно не відповідає сьогоднішнім реаліям. Такий парадокс: у країні спостерігаємо справжній футзальний бум, а в офіційних змаганнях виступає така невелика кількість команд.

Що стосується Кубка, то плануємо провести консультації з учасниками щодо формату змагання. У принципі, формат "Фіналу восьми" цікавий, але хочемо його доопрацювати. Однозначно, зміни будуть!

- На які зміни можна чекати з наступного сезону?

- Про зміни в проведенні Кубка я вже розповів. Окрім того, готуємо комплексне, системне реформування всіх рівнів чемпіонату України, починаючи від аматорських, і до екстра-ліги. Я вважаю це головним спортивним проектом на майбутній сезон. Про конкретні зміни зможу сказати в кінці літа, тому що консультації з потенційними учасниками чемпіонату та засідання робочої групи все ще тривають, обговорюється кілька проектів змін.

- Самі ще граєте у футзал?

- На жаль, ні. На це вже не вистачає часу.

- Чи зможуть уболівальники побачити матчі збірної України по ТБ?

- Можу сказати, що вже після проведення жеребкування, коли стане відомим суперник, упритул візьмемося за переговори з телевізійними каналами щодо можливості трансляцій матчів.

- Яка доля чекає на тренерський штаб нашої збірної? Він працюватиме на довготерміновій основі чи це залежатиме від результатів плей-оф?

- Питання роботи тренерів збірної розглядалося на останній тренерській раді. Було ухвалене рішення, що до підготовки та проведення матчів плей-оф та впродовж них тренерський штаб очолюватиме Євген Ривкін.

- Дуже багато скарг надходить щодо суддівства. Як збираєтеся вирішувати цю проблему?

- Справді, така проблема існує. Дуже радий, що нині куратором нашого суддівського комітету є знаний спеціаліст Віктор Дердо. Разом із ним розробляємо комплексну програму з підготовки, підвищення кваліфікації арбітрів та інспекторів. Працюємо й над методичними, навчальними матеріалами, будемо вводити нові кадри. Майже готовий річний календар навчально-методичних семінарів для арбітрів та інспекторів різних рівнів. Робота ведеться досить активно, і вже перші її результати, сподіваюся, можна буде побачити в новому сезоні.

- Як відбувається співпраця з екстра-лігою? У тій же площині, що й раніше, чи, можливо, їм буде надано більше чи менше повноважень?

- На сьогодні ключових розбіжностей з екстра-лігою немає. У нас абсолютно нормальні робочі взаємовідносини, й питання щодо повноважень не стоїть.

- Що думаєте з приводу Кубку Єрьоменка?

- Ідея Асоціації міні-футболу Росії дуже приваблива. Цей турнір однозначно цікавий, як зі спортивної точки зору, так і з комерційної. Це дуже великий крок у справі популяризації футзалу як гри.

- До речі, а яким чином плануєте популяризувати футзал?

- Поняття популяризації й розвитку дуже тісно пов'язані. Але я би хотів наголосити, що ми не розвиваємо футзал - це роблять люди на місцях. Наше основне завдання - створити комплексну програму та сприятливі умови для активної роботи людей у регіонах. Звичайно, ми працюємо над побудовою взаємин зі ЗМІ, в тому числі - регіональними, хочемо, щоби ця гра висвітлювалася більше та професійніше. На жаль, інколи зустрічаємо нерозуміння важливості інформаційної відкритості з боку наших регіональних осередків, але, впевнений, що ця ситуація не безнадійна.

- Чи заплановані якісь заходи святкування 20-річчя АМФУ?

- Плануємо програму заходів. Обов'язково відзначимо дитячих тренерів і ветеранів футзалу, але розкривати подробиці ще завчасно.

Український футбол


11.07.2013 1561 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1079
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2451
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2076
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2122
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6421 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2408 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

283

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1101

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1134

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1344
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

223
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

554
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2015
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26456
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

514
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10416 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7954
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

499
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

361
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

512
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

584
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1531