Секти "обробили" 10 тисяч неповнолітніх прикарпатців у школах, освітяни - не помітили

Так головний освітянин міста Ігор Смаль своїм листом Представнику Уповноваженого з питань дотримання прав дитини стверджує, що ніякого втручання в освітній процес державних ЗОШ не було.

Неначе посадовець забув, як Департаментом освіти ІФ ОДА "Встановлено, що спільнота віднови у Святому Дусі "Як Марія" та місійна команда "Бог живий", яка діє в рамках цієї спільноти... самовільно розпочали активну діяльність у загальноосвітніх навчальних закладах міста Івано-Франківська." (№Т-57/01-08 від 23.05.16) "...вказано на недостатній контроль за діяльністю загальноосвітніх навчальних закладів ... та зобов'язано вжити заходів щодо недопущення в майбутньому проявів самовільного втручання у навчально-виховний процес будь-яких організацій" - завершує свій лист Директор департаменту п.Віктор Кімакович.

Тож навіщо п.Ігор свідомо подає неправдиву інформацію, до того ж - на письмі? Може має певні "взаємини" з представниками зазначених незареєстрованих псевдо-релігійних "організацій"... Адже освіта міста була поінформована про "гуманітарний десант" письмово, ще на стадії його підготовки. Може самі "ділки" - настільки впливові, що головний освітянин просто змушений їх покривати...

Ймовірний і такий варіант. Адже на звернення в правоохоронні органи щодо погроз, які надійшли мені від імені згаданих "спільнот" - поліція не змогла встановити осіб, що погрожували.

Але то - припущення. Повернімося до фактів.

Листом №ТЕ-17/01-013/086 Управління культури ІФ ОДА ствердило, що "згадані Вами організації не є релігійними, не зареєстровані в ОДА та не відносяться до релігійних об'єднань, не підпадають під дію Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації". Виходить: мережа ввела в оману навіть офіційні державні органи: адже  проводить щотижневі збори релігійного змісту (здійснює специфічний релігійний обряд - т.зв. "прослава"). Позиціонує себе як релігійна, має духівника (що на письмі потвердив статус і мету діяльності) та асоціює себе з УГКЦ. Останнє, як прокоментувала працівник міської освіти п.Л.Савка, дало можливість "ділкам" безперешкодно входити до шкіл міста. Проте ані Івано-Франківська архієпархія УГКЦ (№418 від 10.10.2017), ні Верховний Архієпископ УГКЦ (№838 від 12.10.2017) не підтвердила приналежність до себе зазначеної "структури" та відповідність їхніх "наук" науці Церкви. Про якість та зміст "наук" вже було написано в матеріялі "Небезпека, що іде від сект" ("Західний Кур'єр" №36 від 07.09.2017).

Обряди, що проводить структура - відрізняються від літургійного чину УГКЦ та йдуть в розріз із православною традицією. Проте цілком ідентичні з тим, що творить Володимир Мунтян, котрий іменує себе "апостолом" (див. "ЦРУ.Релігійне зомбування" https://www.youtube.com/watch?v=ZPXc95ybRzw). Можливо й не дивно, що телестудія, якою керує офіційний духівник офіційно неіснуючої структури - Роман Терлецький - теж носить назву "Апостол".

В одній з програм, випущених згаданою студією, представник "місіонерів" гордо повідомляє, що психологічній обробці "ділків" вже піддано 10 ТИСЯЧ неповнолітніх! Та чітко зазначає: команди ходять по школах з конкретною метою - заангажувати дітей на свій курс "Руах", де їм системно поміняють свідомість.

Чи хотіли б ви, щоб якась сумнівна псевдо-релігійна офіційно неіснуюча структура (секта?) системно міняла свідомість вашій дитині? Причому - без вашого відома...

Чи законно це?

Міністерство освіти своїм листом №2.2-576 від 5.03.2018 чітко ствердило, що ні. "...ст.31 Закону України "Про освіту"... п.1-2... державні та комунальні заклади освіти відокремлені від церкви (релігійних організацій), мають світський характер. ... п.4... керівництву закладів освіти... їх посадовим особам забороняється залучати здобувачів освіти до участі в заходах, організованих релігійними організаціями..."

Чи безпечно?

Жодних офіційних висновків наразі - нема. Та й звідки їм взятись, якщо організації офіційно не існує, а її "гуру" - іноземець (тема окремої публікації). Вийшла невелика аналітична праця авторитетного психолога з Києва - Людмили Гридковець "Вплив деструктивних культів і сект", де авторка на основі власної психотерапевтичної практики виділяє найтиповіші площини культового узалежнення особистості:

1) узалежнення особистості від однієї “культової” особи;

2) розвиток деформаційних детермінацій особистості під впливом сектантських спільнот;

3) вплив релігійних почуттів на формування змінених станів особистості;

4) вплив психічних розладів та психологічних деформацій особистості на розвиток стратегічного культового мислення.

Всіх їх об’єднує фактор узалежнення особистості. Хоч він і проявляється в різних механізмах прояву систем внутрішньої рефлексії та зовнішньої взаємодії, проте загалом має руйнівний вплив на неї.

(Зауважмо: все вищеперелічене - вповні чи частково - місце у діяльності згаданих "організацій" - починаючи від величання їхнього іноземного "гуру" - "святим" - зі слів о.О.Саранчука, УГКЦ.)

"...Дослідження ще раз підтверджують, що деструктивний вплив культового мислення на духовно-психологічні процеси особистості найбільше проявляється в період особистісних криз людини. Саме ці особистісні кризи найчастіше використовують лідери деструктивних культів для поповнення адептами." - підсумовує п.Людмила.

Тобто: секта користується слабкістю людини, щоб під виглядом допомоги - ввійти в довіру й переналаштувати свідомість адепта - на себе, як єдине гідне довіри джерело добра, правди, любові. Сильній людині - навпаки втовкмачують, що вона - слабка, залежна й потребує визволення. В диструктивну залежність вписують все, навіть любов до батьків, їхню турботу чи навіть - улюблену справу людини. Варто пригадати, що нещодавно одна з таких псевдо-релігійних "спільнот" проводила дводенний семінар, присвячений темі звільнення від залежностей. Мають люди почуття гумору, еге ж!

Не дивуйтесь, що серед адептів т.зв. "спільнот" можна побачити священиків, зокрема - УГКЦ. Ще одна праця п.Гридковець "ЗАГРОЗА КУЛЬТОВОЇ ЗАЛЕЖНОСТІ В МЕЖАХ АПОСТОЛЬКОЇ ЦЕРКВИ" недвозначно показує, що такі загрози вже існують у Церкві. Бо людям властиво, бачачи священика, відключати критичне мислення. На жаль!

Загальновідомо, що особи, які потрапли під вплив "ділків", починають віддалятись від батьків, друзів. Можуть втрачати інтерес до роботи, звичних захоплень, навіть власних малих дітей. Людина починає цікавитись виключно тим, що пропонує "спільнота". Як ствердив у приватній зустрічі сам п.Терлецькій, це - нормально, адже МИ - сім'я.

Можливо я чогось не розумію, але - як на мене - воно мало б називатись дещо інакше ... теж на "с"... Якось на зразок "СЕКТА"! Чому? Бо правдива віра, плекана Церквою, провадить вчення Христове: "Щоб прихилити серця батьків до дітей". Зрештою, дари й плоди Святого Духа - направлені на іншу особу, гармонійні взаємини. І аж ніяк не відмежування, зречення й закритість.

Як тоді досягають таких ефектів, адже декларативно проповідують віру і добро? У роботі "струтур" широко застосовуються гіпнотично-трансові стани, техніки NLP та інші способи активного впливу на свідомість. Адепт, що знаходиться в стані зміненої свідомості, вже не уловлює, що відбувається, отже - в підсвідомість можна "засіяти" будь-що.

Як стверджує п.Володимир Єшкілєв, котрий професійно знається в NLP, фахівцю для переналаштування людини - достатньо кількох хвилин особистого контакту. Що можна зробити з класом дітлахів за 45 хвилин - та все, що завгодно! Вони навіть не запам'ятають, що щось взагалі відбувалось!

Мабуть тому й правий п.Смаль, зазначаючи у своєму листі, що жодних скарг від батьків - не надходило. Переважна більшість з них - навіть не знала про шкільних "гостей". Та що там батьки? Директор ЗОШ №23, у якої брала коментар журналіст телеканалу "Інтер" - ствердила, що ніяких уроків "ділки" не проводили. Якщо про такі події не знає навіть директор школи...

Питання - в іншому: як убезпечити від подібних "явищ" надалі? (У роботі "спільноти" широко використовують т.зв. "12-крокову програму", яка, згідно пояснень п.Терлецького владиці Йосафату Мощичу, УГКЦ, викликає залежність від групи.) Чи займуться нарешті відповідні державні структури аналізом "роботи" згаданих "ділків" та їхніх "шкіл-курсів" (оголошення на одній з церков міста вже пропонує відвідати курс "Руах", а інтернет повниться запрошеннями на "Школу Марії")... Сподіваюсь, цього разу ситуацію вже не вдасться замовчати.

А читачам (особливо - батькам), пробачте, та насмілюсь нагадати: віднаходьте час для ваших близьких (особливо - дітей). Що, якщо постановите за правило: мати, наприклад, вечірній чай з солодощами й солодкими розмовами? Елементарно: що було доброго, чим тішишся, чим сьогодні тебе обдарував Бог; через що переходиш, в чому я можу допомогти? Звичайно, це не має бути допитом - будьте готові й самі щось розповісти (діти зазвичай - просто заскочені). Так, попервах це може бути не просто. Але згодом - повірте - ви скажете, що це - найцінніша інвестиція у вашому житті! Принаймні так стверджують ті, кому мені довелось допомагати в подоланні згаданих впливів. І ще одне: навіть найбільша халепа - має нести якийсь подарунок. Наприклад - прихід сектантів до шкіл - спричинив те, що ми з вами піднімаємо тему важливості добрих взаємин.

Павло Теличко

Фотогалерея


25.03.2018 Павло Теличко 11752 2
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

558
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1738 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1087 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

522
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6867 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11321 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

298

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1029

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1075
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

235
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1044
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

809
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

668
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

631
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2906
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4405
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18402
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

253
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

323
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

632
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

734