Секрети довголіття від найстарішої прикарпатки

Ганні Микитин із села Красне, що на Рожнятівщині, днями виповнилося 105 років. Жінка є найстарішою жителькою Прикарпаття.

Це неймовірно, але попри свій поважний вік, бабця Ганна сама куховарить, пере та рубає…дерев’яні скіпки для печі. Вона ніколи за свій довгий вік не була в лікарні та й зараз майже не хворіє, повідомляє журналістка Сабіна Ружицька.

У чому таємниця здоров’я та довголіття поважної жінки?

“У неймовірній доброті, внутрішньому спокої та великій вірі в Бога, – мовить невістка Ольга. – Моя друга мама, бо свекрухою я її аніколи не називала, настільки сильна тілом і духом жінка, що таких людей, я за свої 72 роки не зустрічала. Усе, що би не трапилося в її житті: війна, голод, важка праця в колгоспі, втрати рідних, вона сприймала…спокійно, з молитвою і за все дякувала Богу. Мама завжди каже, що коли вона сама нічого не може змінити, то може молитися. І Бог дасть сили все пережити”.

За словами Ольги Микитин, бабця Ганна народилася у багатодітній родині. Її батько не повернувся з фронту Першої світової війни. Мати зосталася молодою удовою з 4 дітьми Жінка вдруге вийшла і народила ще троє дітей.

Ганна ніде не вчилася, і досі є малограмотною, читати та писати майже не вміє. Зате може порахувати гроші та зробити розрахунки для господарства, скажімо порахувати мішки з урожаєм, розділити на щодень місячну пенсію. Ганна вийшла заміж за односельця Михайла, у подружжя народився один син, який вже теж відійшов у засвіти. Зараз у поважної жінки є невістка, онук та правнучка.

Ще 98-річною жінка утримувала корову, свиней, курей, жила у невеличкій хатині самотою. У 100 років через настійливі прохання рідних перейшла жити у хату невістки. З дитинства пані Ганна звикла багато і важко працювати, тому попри свій поважний вік пані Ганна працює: щодня готує їсти пере, та рубає “попри пальці” невеликі дерев’яні скіпки для розпалювання печі.

“Чому попри пальці, і як це?”, – запитують невістку.

Жінка мовить, що її мати недобачає, а своєрідною міркою куди треба сокирою махнути, є її пальці. До речі, ще два роки тому Ганна Микитин рубала чималенькі ковбанці (круглі дрова завбільшки 70 сантиметрів—авт.).

“Наша мамця ще дуже любить куховарити, її вареники з солоним сиром аж тануть і роті, – продовжує невістка. – Здається вона тісто замішує і начинку сирну робить звично, але нічого смачнішого я та мої рідні в житті не куштували. Може приготувати ще сирники чи молочні каші”.

Сама довгожителька їсть багато молочних страв, полюбляє сир зі сметаною, і п’є багато молока. До алкоголю завжди була байдужа. І навіть 20 грамів “для апетиту” пити не буде, бо це “чортяче зілля”.

Щодня бабця Ганна прокидається о 07.30, годину молиться, одягається та увесь день порається по господарству, увечері дивиться телевізор, як бачить події на Сході, дуже хвилюється і просить Бога, аби нарешті закінчилася війна.

Ще бабця просить невістку або онука читати їй газети, зокрема “Експрес”, адже Ольга Микитин близько 10 років виписує знану газету. Лягає спати жінка швидко – о 19.30, перед сном знову годину молиться.

Невістка додає, що її мати ніколи не була в лікарні, сина удома народила, а протягом життя майже не хворіла, хоча важко працювала в колгоспі, мерзла, недоїдала і недосипала. Зараз Ганна Микитин вже недобачає і недочуває, але жодних ліків приймати не хоче, каже, що це “огидна хімія”.

До речі, внутрішньому спокою і сильному характеру пані Ганни можуть позаздрити і спортсмени, і військові, і державні діячі. Що би не трапилося у її житті, вона ніколи не показує свої емоції назовні. Вона зі стоїчною гідністю пережила смерті чоловіка, сина і правнучки. У найтяжчі хвилини скорботи казала, що кожна людина, яка народилася, мусить померти. І якщо вже Бог забрав її рідних до себе, то вона, яка залишилася жити, має за них молитися, а не ридати, адже померлих не повернути.

За такий спокій бабцю Ганну в селі називають семижильною. Та односельці дуже поважають пані Ганну відвідують, до неї приходить священник, адже до церкви жінка йти не може.

Сабіна РУЖИЦЬКА, Експрес
Фото Зеновії Годованець


Читайте також:

Найстарший за віком «морж» України мешкає в Івано-Франківську (ВІДЕО)


11.11.2019 4675
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

579
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1769 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1094 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

526
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6874 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11329 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

303

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1036

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1089

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1083
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

243
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1050
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

817
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

691
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2914
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4414
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18408
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

266
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

328
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

638
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

739