Сага про прикарпатця, котрий грав на "Камп Ноу" супроти Барси

 

/data/blog/123460/2eda0a9d3634a3d35e1139c2b6f4619f.jpg

 

Готуючи великий матеріал-ретро «Прикарпаття» в чемпіонатах України», що його вмістимо невдовзі, мимоволі натрапили на широке інтерв’ю зі ще одним івано-франківським футбольним корифеєм – Миколою Юрченком, котрий, як і його старший брат Ігор, залишив помітний слід не лише у футболі нашого краю. Проте сподіваємося, що шановний Микола Миколайович вибачить нам за те, що його розмову з нагоди торішнього піввікового ювілею ми помітили в авторитетному виданні з таким запізненням. Але не думаємо, що вона втратила злободенність.

 

Микола ЮРЧЕНКО: «Потрапивши в «Динамо», і мрію здійснив, і в чудеса повірив»

Його кар’єра свого роду унікальна і трішки трагічна. Він встиг пограти в чемпіонатах СРСР за дубль донецького «Шахтаря» і основу київського «Динамо», пройшов через горнило першої і другої союзних ліг. Не без успіху побігав навіть за кордоном, а ось в українській «вишці», по суті, не зіграв. Тільки-тільки допоміг рідному «Прикарпаттю» виграти першу лігу і вийти до елітного дивізіону, як почалися проблеми зі здоров’ям. Через них і закінчив так рано – в 28 років.

Останнього дня березня (торішнього – ФП) колишньому півзахисникові, що зіграв і за збірну України, виповнювалося 50 років. Знаковий рубіж не тільки для підбиття життєвих підсумків, а й чудова нагода позгадувати. Причому, із самого початку, оскільки інформації про ювіляра, на відміну від його старшого брата Ігоря, навіть всезнаючий інтернет видає, як кіт наплакав.

БРАТ ІЗ КУБКОМ, А Я З ДУБЛЕМ

– Миколо Миколайовичу, навіть місцем вашого народження на деяких шанованих сайтах названа вся Івано-Франківська область, а ось в Ігоря вказано точно – Станіслав (з 1962 року – Івано-Франківськ). Розкажіть про цей епізод вашого життя: в пологовому будинку якого міста ви з’явилися на світ?
– Так, брат народився у Франківську, в 1960 році. Я – там же, через шість років. Сім’я звичайна – мама працювала заступником головного бухгалтера в міськпромторзі, а батько в той час був начальником місцевої футбольної команди «Спартак».

– У 1970 році команда з Калуша – «Будівельник» – стала чемпіоном Івано-Франківської області під керівництвом тренера Миколи Юрченка. Ваш батько?
– Він Калуш не тренував. Мій брат колись очолював клуб із цього міста, тільки жіночий – «Нафтохімік». Вони навіть чемпіонами України ставали в 2007 році, в єврокубках виступали. А батько, по-моєму, лише грав за Калуш. А ще за Вінницю, за Житомир.
Ми з братом батьковими стопами пішли, мало не з народження з ним на тренуваннях, на базах. Куди сам, туди й нас тягав, то Ігоря, то мене. Складно назвати його нашим першим тренером, але він прищепив любов до цього виду спорту, вчив, що робити з м’ячем на полі.

– Ігор потрапив у ДЮСШ «Спартака» в п’ятому класі. Ви там же вчилися?
– Так, закінчували одну і ту ж школу, а починали обидва у дитячого тренера Юрія Шайкіна. Правда, в мене було чимало наставників: починав у одного, потім тренувався зі старшими хлопцями, після чого вже інший тренер набирав мій 1966 рік.

– У 1983 році Ігор у складі донецького «Шахтаря» виграв Кубок СРСР. Ви на той час якраз теж стали «гірником». Брат посватав?
– Так, він уже був там із 1982-го, а я через рік закінчив школу, і приїхав до нього в гості, до Донецька. В Ігоря були контрольні матчі в Ташкенті, а я з дублем тренувався знічев’я, теж пару разів з’їздив на спаринги. І мені запропонували залишитися. Два сезони там провів.

– Як прийняли в столиці Донбасу 16-річного парубка із Західної України? Ви ж, мабуть, по-російськи не дуже добре розмовляли…
– Абсолютно нормально, жодного дискомфорту не відчував. Люди там всі прості, дуже тепло до мене ставилися, без проблем адаптувався. Основу «гірників» тоді Віктор Носов тренував, а з дублем працював Валерій Яремченко.

– За дубль загалом провели 26 матчів, навіть гол забили.
– Я вже й не пам’ятаю. Може бути.

З «ШАХТАРЯ» ПІШОВ ДО… АРМІЇ

– Забігаючи трохи наперед, скажіть: ось, у 1988 році ви опинилися у львівському СКА. Чи не запізно для армії? Чи у вас була відстрочка?
– Там цікава ситуація склалася. Стукнуло мені 18 років, тут же, природно, покликали до війська – будь люб’язний, віддай борг батьківщині. Адже тоді такий час був: якщо не цього року, то в наступному обов’язково забрали б. Хто в інституті навчався, міг рік-два приховуватися, та все одно нікуди б не подівся.
А якщо ти футболіст-призовник і став цікавим якомусь клубові, то ніде б не заховався, як не старався. Тоді на мене прийшов запит зі Львова, і в 1984 році мене призвали в команду СКА «Карпати». Правда, з часом там питання вирішили, відпустили до рідного Івано-Франківськ. Ось я з 84-го по 86-й і «служив»: на збори їздив зі Львовом, а грав у Івано-Франківську. А коли звільнився від цього армійського обов’язку, міг уже грати в будь-якій іншій команді.

– Але ви залишилися в «Прикарпатті», яке виступало в другій союзній лізі. В 1987 році награлися там досхочу – 46 матчів, 5 забитих м’ячів?
– Так, було таке. Начальником команди тоді Юрій Дячук-Ставицький був, тренував нас Борис Стрельцов. Та й склад у нас тоді підібрався, що треба: Сергій Турянський десятка два м’ячів забив (23 – прим. авт.), Ігор із десяток, Валик Москвин грав, Юрій Шулятицький. І ми посіли третє місце в лізі. Першою, як пам’ятаю, сімферопольська «Таврія» фінішувала, другою – тернопільська «Нива».
А в 1988 році я повернувся до СКА «Карпати». До речі, нас разом з Ігорем запросили. Сезон у Львові відіграли вже в першій лізі.

– Через рік ваші шляхи-доріжки розійшлися: він – до «Чорноморця», а ви в «Кривбасі» результативністю блиснули.
– Після того, як покинув «Карпати», до кінця сезону ще місяці три-чотири залишалося, приїхав Борис Стрельцов, попросив допомогти. Він саме «Кривбас» прийняв, який виступав у другому дивізіоні. Я погодився, і в 15 матчах удалося десять м’ячів забити. А потім знову з Ігорем на рік повернулися до «Прикарпаття».

mykola-yur-3

“Динамо” -1991. Верхній ряд: Сергій ЗАЄЦЬ, Юрій МОРОЗ, Сергій ШМАТОВАЛЕНКО, Олег САЛЕНКО, Микола ЮРЧЕНКО, Павло ЯКОВЕНКО, Олег ЛУЖНИЙ; середній ряд: Ахрік Цвейба, Ігор КУТЕПОВ, Андрій АЛЕКСАНЕНКОВ; нижній ряд: Борис ДЕРКАЧ, Олег МАТВЄЄВ, Віктор МОРОЗ, Сергій КОВАЛЕЦЬ, Владислав Тернавський, Степан БЕЦА.

У «ДИНАМО» ЙТИ НЕ БОЯВСЯ – Я ЛУЖНОГО ЗНАВ!

– Після чого у ваших із братом кар’єрах сталося «Динамо». Ігор розповідав, як вдячний київському клубу за несподіване запрошення в 1990 році: його, вже 30-річного, взяли на перегляд, і на зборі в Німеччині він… сподобався скаутам чехословацької «Збройовки», де в результаті, й продовжив кар’єру. А ви як у «Динамо» виявилися?
– Звичайно. В кінці 1990-го приїхав за мною до Івано-Франківська Чубаров і запросив у «Динамо». Лобановський поїхав, команду брав Пузач, там ще і Веремєєв був. При цьому я опинився в столиці раніше, брат трохи пізніше приїхав.

– Зізнайтеся, страшно було?
– Не дуже, мені ж уже 24 роки було, не шістнадцять… Навпаки, дуже приємно. Адже здійснилася мрія кожного хлопчиська, хто футболом займався, – я потрапив до «Динамо»!

– Радість не затьмарили навіть колосальні навантаження, що звалилися на перших же тренуваннях, зборах? Чи при добром Пузачу вже не було такої «жерсті», як при Лобановському?
– Там, у принципі, все продовжувало робитися «по-Лобановському», весь тренувальний процес. Можливо, Васильовича як тренера, як людину трохи більше поважали, навіть побоювалися, ніж Анатолія Кириловича.

– Ваш тодішній партнер Олег Матвєєв згадував, що дідівщини в чистому вигляді в команді не було. Але до вас, як до новачка, якось по-особливому ставилися?
– Нормально прийняли, без проблем. Адже я з Олегом Лужним знайомий був, ми ще у Львові разом грали. В принципі, до сих пір дружимо. Не скажу, що головним, але одним із найбільш авторитетних гравців «Динамо» він уже тоді був. Та й всі інші – нормальні хлопці, добре прийняли. У мене, до речі, ні в одній команді не було проблем в цьому плані.

ЗІРКАМ «БАРСИ» – ЗАВЖДИ РЕСПЕКТ

– Миколо Миколайовичу, і все ж, яке з перших саме динамівських вражень назавжди врізалося в пам’ять?
– Навіть не знаю, їх було багато. Напевно, гра з «Барселоною» в Києві (сміється). Це ж був мій перший офіційний матч за «Динамо»: якраз на початку березня, після всіх цих зборів, сезон починали. Уявляєте, дебют і одразу чвертьфінал Кубка Кубків ?! Мабуть, найяскравіший спогад.

– Ви до матчу добре собі уявляли, хто такі і як уміють грати «Чікі» Бегирістайн, Лаудруп-старший, Стоїчков?
– Ну, по телевізору, звичайно, бачив цих зірок. Але якби мені до цього сказали, що буду проти них грати, в житті б не повірив! На щастя, чудеса трапляються.
Лідерам каталонського клубу – величезний респект і повага. Куди не глянеш на поле – зірка. Субіссерета – воротар збірної Іспанії… Та майже всі іспанські гравці «Барси» вважалися збірниками, ті ж Бакеро, Амор, Салінас. А легіонери! Рональд Куман у Києві не грав через травму, а вдома вже вийшов у всій красі. Стоїчков – визнаний забивала. А за данцем Лаудрупом я і далі продовжував стежити. В 1992 році він, по-моєму, відмовився за свою збірну грати, а молодший брат на Євро поїхав. І став у її складі чемпіоном континенту!
Весела тоді компанія в «Барселоні» підібралася. Втім, команда у них завжди гарна була. Це такої, як тепер, напевно, ще довго не буде.

– Кажуть, гуркітливий «Камп Ноу» просто душить суперників ще в підтрибунному приміщенні. Але в Києві вас теж повний «Республіканський» вітав…
– Перше, що згадується, це – наш переповнений стотисячний стадіон! І так хвилюєшся, а тут ще стільки людей на твою команду прийшло подивитися. Зізнаюся, до стартового свистка, в мене такий мандраж був! Правда, після фінального свистка все забуваєш, і починаєш готуватися вже до наступного поєдинку.

– Їх у чемпіонаті СРСР-1991 ви провели лише 18. Після нижчих ліг сподобалося грати в союзній «вишці»?
– Звичайно, тим більше за такий клуб! Шкода, травма завадила: я майже все перше коло рівно відіграв, а в кінці надірвав м’язи живота. І потім вже не гра була, а мука: лікарі «підтягнуть» мене до якогось матчу, на уколах підведуть, вийду на тайм-півтора, рецидив – і все наново. Знову лікуєшся…

– Гол свій єдиний пам’ятаєте: в 14-му турі забили у Владикавказі місцевому «Спартакові»?
– Так, добре пам’ятаю. По-моєму, Юран вже в штрафному пас віддав, а мені нічого і придумувати не треба було: ногу підставив, у дотик чи у два забив. 1:1 тоді зіграли.

– До речі, із зоряним дуетом молодих форвардів Саленко – Юран як стосунки складалися? Хлопці, у своїх інтерв’ю не приховують, що любили порушити режим, Сергій навіть в армії за це побував.
– Все було, як у будь-якому іншому колективі. Приховувати не буду, можна було і порушити, не без цього. Але в кожного голова на плечах своя була, чужу не пригвинтили (усміхається).

– Відомо, що іногородні новачки жили на базі, й від нудьги різалися в карти на гроші. Ви теж?
– Так, траплялося, іноді сідали час убити. Але ми на базі не жили, тільки коли карантин і підготовка до матчів. Нас, хто старші, до готелю поселили біля стадіону «Динамо»: спочатку до «Києва», а потім до «Жовтневого», не знаю, як тепер називається, біля Верховної Ради. Там ми і жили – Ахрік Цвейба, Олег Лужний, Ігор Кутепов і я. А молоді хлопці мешкали в гуртожитку на Березняках.

mykola-yur-2

Перший матч останнього сезону ери радянського футболу
“Динамо” Київ – “Торпедо” Москва – 1:3
11 березня 1991 р. Київ. Республіканський стадіон. -2 градуси. 7500 глядачів.
«Динамо» (зліва направо): Олег Саленко, Юрій Мороз, Сергій Заєць, Степан Беца, Борис Деркач, Олег Лужний, Микола Юрченко, Сергій Шматоваленко, Сергій Юран, Олександр Жидков, Ахрік Цвейба. Тренери «Динамо»: В. Г. Веремєєв, А. К. Пузач, В. М. Колотов, В. Пікуза, А. Ф. Чубаров. Фото fc-dynamo.ru.

ПИВО В РОЗДЯГАЛЬНІ НІХТО НЕ ПИВ

– У вашому рідному Івано-Франківську вихід зі складу СРСР був сприйнятий на «ура». Ви, як футболіст, раділи незалежному чемпіонату України?
– Не можна сказати, що радів: було зрозуміло, що з часом турнір стане слабшим, але хотілося мати свій чемпіонат. Тобто, були і позитивні моменти, і «мінуси».

– Ви відділення від Москви благополучно пережили в Чехословаччині. Знову брат висмикнув, до «Збройовки»?
– Загалом чисто випадково все вийшло. В мене був творчий простій. Якщо чесно, думав, після Києва грати вже не буду. Пауза, викликана лікуванням травми, розтягнулася більше, ніж на півроку, я навіть не тренувався.
Пам’ятаю, приїхав до Брно на машині забирати Ігоря додому, у відпустку. Команда, до речі, тоді вже «Бобі» називалася, проводила останній матч у чемпіонаті, й ми з президентом клубу зіткнулися на трибунах. Він раптом поцікавився, чи не хочу і я пограти в його команді. «Хочу, – відповідаю. – Але не знаю, чи зможу». Президент запропонував залишитися, я почав потихеньку бігати, тренуватися, і через два-три тижні вже підписав контракт. Так і залишився там.

– Як дебютували саме в закордонному житті – в магазинах, на заправках, у ресторанах?
– Без проблем. Все-таки, чехи, словаки, поляки трохи ближчі до нас, ті ж слов’яни. І мова трішки на нашу схожа, вже через три-чотири місяці я розумів усе, що мені говорили.
До того ж, крім брата, в Брно грав ще один українець – Юра Смотрич із «Чорноморця». На перших порах вони здорово мені допомагали.

– В ігровому плані було так само просто, чи тамтешні тренери і футболісти чомусь все-таки дивували?
– Жодних складнощів. Тим більше, після Києва: на тому фундаменті, який закладали в «Динамо», потім можна, й не тренуючись, сезон в іншій команді бігати і грати.

– У першому ж своєму сезоні ви з братом допомогли «Бобі» вийти у вищу лігу. Там уже рівень покрутіший?
– Звичайно, матчі з празькою «Спартою», зі «Слованом» запам’яталися. У Братиславі, пам’ятаю, дуже хороша команда зібралася, як раз тоді висхідна зірочка запалилася – Петер Дубовський. Він допоміг «Словану» виграти золоті медалі останнього чемпіонату Чехословаччини, 27 голів забив. Грав у збірних Чехословаччини і Словаччини, а пізніше його до мадридського «Реала» запросили. Якщо не помиляюся, він трагічно загинув чи-то на річці, чи-то на морі пірнув і вдарився об камінь (під час відпустки в Таїланді, на острові Самуї Дубовський зірвався в прірву і помер внаслідок серйозної травми голови – прим. авт.).

– А правду говорили, що в холодильнику в роздягальні поруч із мінералкою і знамените чеське пиво лежало: хто хотів, міг випити після матчу пляшечку?
– Це, напевно, хтось придумує. В крайньому разі, при мені такого не було. Там же заїздів на базу не було, в цьому і полягав разючий контраст із Союзом. Приїхали в інше місто, ночуємо в готелі. Тож за вечерею будь-хто з хлопців,із тренерів міг без проблем келих або два пива випити. І після гри, бувало. Але в роздягальні ніхто не пив.
До речі, мені спочатку чеське пиво не сподобалося. Розкуштував пізніше, коли з футболом закінчив і почав у Чехії бізнесом займатися. Але спочатку ми з Ігорем ще до «Прикарпаття» повернулися, півтора сезони тут відіграли, до вищої ліги вийшли.

21

Вищолігове «Прикарпаття» 1993/94 рр. Верхній ряд (зліва на право): Ігор і Микола Юрченки, Сергій Турянський, Андрій Романчук. Роман Русановський, Ігор Крапивкін, Михайло Луців, Тарас Ковальчук, Роман Русак, Олександр Микуляк. Дмитро Мазур, Михайло Гнатишин. Нижній ряд: Павло Іричук, Володимир Ковалюк, Ігор Стахів, Тагір Фасахов, Михайло Старостяк, Володимир Головатий, Анатолій Редушко, Ярослав Ватаманюк.

ПРО ТРЕНЕРТВО – І НЕ ДУМАЮ

– Так-так, у сезоні-1993/94. Причому брат ваш був граючим тренером. Це непросто, коли родич – і партнер, і начальник на полі?
– Я якось навіть не звертав уваги. Знаєте, якби він тільки тренував, може, і був би якийсь контраст. А так, він з нами бігав, бився, тому його посада не сильно давила (усміхається). Зате колектив у нас прекрасний зібрався – Ковалюк, Ватаманюк, Ковальчук, Турянський, Старостяк, Григорчук, який зараз «Габалу» тренує. Гарна була команда, і завдання виходу до «вишки» за один рік вирішили. Правда, після цього чоловік шість одразу продали.

– Тоді ж, у 1994-му, вас до збірної України викликали. Уже 28 років було, але хвилювалися?
– Не дуже, тоді ж збірна тільки формувалася, офіційних, відбіркових матчів не проводила, по-моєму, навіть форми до ладу не було. Тренери просто переглядали кандидатів, йшла комплектація на майбутнє, тільки товариські зустрічі могли грати. Я двічі викликався: перші збори були в Конча-Заспі, вдруге їздили в Ізраїль. Програли там спаринг місцевій національній команді – 0:1.

– Не прикро, що тільки один матч?
– Які образи?! Ми з клубом вийшли до вищої ліги, і в мене почалися болі в спині. Зробили всі аналізи, томографію, знімки навіть до Франції відомому доктору возили, консультувалися. Виявилося, у мене була зламана дужка третього хребця, і виріс шип. Коли починалися навантаження, він не давав мені нормально бігати. Потрібно було його прибирати, але мені вже 29 стукнуло, і я не ризикнув хребет оперувати. Ось і вирішив закінчувати з футболом.

– Спробувати себе в ролі тренера в думках не було?
– Чесно, як закінчив, жодного разу про це не задумався. А зараз біля телевізора сидіти і міркувати ще можна (посміхається), але повертатися в будь-якому амплуа вже пізно, 20 років минуло.

– Але ж минулого року ви в складі ветеранів «Прикарпаття» виграли у «Карпат».
– Була справа. Зібрали, кого могли, і хто ще може на ногах стояти (сміється). Ми з Ігорем, Микола Зуєнко, Володя Ковалюк, Юрко Шулятицький, Андрій Романчук, Володя Ступар – всіх позбирали.

ihor-yur

 

ЗА ГРИБАМИ – В ГОРИ

– І на хліб насущний заробляєте не футболом?
– Коли закінчив, у 1996-му поїхав до Чехії, залишилися контакти, друзі. Спочатку допомагав товаришеві: у нього там будівельна фірма була. І так склалися обставини, що я до сьогоднішнього дня в цьому бізнесі. Фірма в Брно, а будуємо по всій республіці. Причому, спочатку влаштовували на роботу, в основному, наших співвітчизників з України. Довго вони у нас працювали, а тепер уже і чехи трудяться, і болгари.
Я раз на місяць туди поїду, проконтролювати, і назад – сюди. На жаль, дружина моя, Олена, сім років тому як померла. Троє дітей залишилося, тому частіше вдома треба бути: нині більше тут перебуваю, ніж там.

– Діти радують?
– Дуже. Старша, Рита, живе і вчиться в Німеччині, в медичному університеті на останньому курсі – в кінці літа повинна отримати диплом (нагадуємо, розмова велася навесні минулого року – ФП). Син Микола лише поступив до інституту, а молодша, Маша, в Івано-Франківську зі мною, до школи ходить.

– Вони і будуть головними гостями на вашому ювілеї? Та ще футболісти на чолі з Ігорем?
– Колишніх партнерів запрошу обов’язково. Не впевнений, що голосно будемо святкувати – просто рівно рік тому, 3 квітня, з Ігорем батька поховали (мама померла ще в 2000-му). Але і день народження відзначити потрібно, просто така дата. Друзів зберу, посидимо, поспілкуємося.

– Живете в самому Івано-Франківську, в квартирі?
– У нас будинок, такий невеликий, триповерховий. На першому поверсі Ігор мешкає, на другому – ми, і на третьому – ще сусіди.

– Природа у вас, на Прикарпатті, красива – їздите відпочивати? Полювання, риболовля, гриби-ягоди…
– Мисливців немає, на риболовлю раніше іноді вибирався, та й то більше в Чехії. А по гриби, коли є час, ходимо: друзі живуть у горах, телефонуємо один одному, домовляємося – і в похід.

 

Андрій ВИНОГРАДОВ, “Спорт-Экспресс в Украине”


08.01.2017 1724 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

656
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2260
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1995
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2019
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6049 53
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2302 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

176

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

990

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

992

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1246
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

473
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1934
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3828
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26347
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

423
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10337 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7878
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

429
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

270
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

429
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

511
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1442