Розвантажувальні дні після свят. Рекомендації гастроентеролога

 

/data/blog/105828/6f71d4c4abd0c13903b2c302ec6e39aa.jpg

 

Свята - це завжди багато смачних страв, напоїв, десертів. Так хочеться спробувати вишукані салатами та закуски за святковим столом. Однак після такого насиченого смаколиками святкування організм вимагає негайної розвантаження, посилаючи нам тривожні сигнали.

 

Важкість у шлунку, дискомфорт, здуття, розлад та інші неприємні відчуття - це і є ті "дзвіночки", які повинні змусити нас сказати ситним стравам "стоп" і дати організму відпочити. Виправити ситуацію допоможуть розвантажувальні дні.

 

Є два типи розвантажувальних днів

Дні розвантаження можуть бути залежності від харчових речовин, що переважають у раціоні такі:

  • Білки: м'ясні, рибні та сирні дні
  • Вуглеводи: овочеві, фруктові, круп'яні дні

Також розвантажувальні дні можуть мати іншу класифікацію, в залежності від виду продуктів:

  • Молочні
  • М'ясні
  • Вегетаріанські
  • Солодкі
  • Рибні
  • Рідкі

Крім того, коли людина споживає протягом одного дня один продукт, наприклад гречку.

 

Загальні рекомендації

  1. Незважаючи на вагомі переваги, розвантажувальні дні є маленький стрес для організму, адже вони порушують звичний розпорядок. Тому при наявності певних хронічних захворювань травної системи краще не захоплюватися "дня розвантаження", а перед їх дотриманням проконсультуватися у лікаря гастроентеролога або дієтолога.
  2. Під час дотримання розвантажувального раціону немає ніяких обмежень звичного ритму життя. Робота, навчання, заняття спортом і будь-яка інша фізична активність не заборонена. Однак якщо при цьому виникне відчуття слабкості або запаморочення, рекомендується на всякий випадок мати при собі пару кубиків рафінаду, який потрібно покласти під язик.
  3. Найкращим періодом для проведення розвантажувальних днів для жінок є перша половина менструального циклу.
  4. При самостійному виборі "продукту дня" слід віддати перевагу інгредієнту з найбільш низькому калорійністю.
  5. Важлива складова будь-якої дієти, в тому числі і розвантажувальних днів - вживання не менше 1,5-2 л рідини.
  6. За добу до початку "дня розвантаження" і на наступний день після, з меню слід виключити такі продукти: алкоголь, солодке і борошняне, а також копченості та солоності, допускається 1 чайна ложка меду.

 

Розвантажувальні дні після свят

Традиційні страви святкового столу містять велику кількість жирів і білків. Саме такі кулінарні шедеври затримуються в шлунку довше за все, і на їх перетравлення йде багато часу. Крім того, подібна їжа вимагає високої вироблення травних ферментів, і буває, що печінку і жовчний міхур не завжди справляються з таким навантаженням. Це призводить до розладу травлення, відчуттями дискомфорту, тяжкості і болю.

 

Що робити: допомогти собі в такій ситуації можна утриманням від їжі на 12-24 години, тобто повним голодуванням, протягом якого дозволяється вживання звичайної негазованої мінеральної води. Також в якості "швидкої допомоги" рекомендується влаштувати кефірний розвантажувальний день, який допоможе нормалізувати травлення і зняти неприємні симптоми.

Після таких страв в організмі накопичується зайва рідина, від якої вранці може бути помітно набрякання особи. Тому головне завдання - вивести накопичену воду з міжклітинної простору і, тим самим, допомогти роботі нирок.

 

Що робити: для того щоб відновити баланс в організмі, поліпшивши травлення, йому потрібні солі магнію і клітковина. Ідеальний варіант - розвантажувальний день з 1,5 кг відвареної броколі і цвітної капусти. Додатково слід вживати зелений чай без цукру і воду з журавлинним соком в співвідношенні 1: 1. Альтернативою капусті є склянка рису, відвареного без додавання солі і 1,5-2л негазованої мінеральної води або 1 л компоту з кураги без додавання цукру.

Наслідки надмірного вживання солодкого, як правило, виражаються в печії, відрижці і легкої нудоти. Надлишок цукру в крові підвищує рівень глюкози, але так як вона швидко розщеплюється, зниження "цукрових запасів" швидко знижується, через що виникне непереборне бажання знову поласувати чимось солодким. А виникло разом з цим почуття гострого голоду спровокує з'їсти набагато більше звичної порції.

 

Що робити: Зупинити цей процес вдасться лише за допомогою включення в раціон білка і клітковини. Рекомендується влаштувати розвантажувальний день на кефіру фруктових смузі. На 1 літр кефіру слід взяти 500 грам будь-яких ягід за смаком і, перемішавши всі інгредієнти до однорідної маси, випивати в 4 прийоми невеликими порціями.

Найпоширеніші симптоми від надмірної кількості випитих напоїв "з градусом" - головний біль, запаморочення, нудота і пітливість. Крім того, відчувається сильна спрага, яка означає, що клітини головного мозку гостро потребують рідини, так як алкоголь викликає їх зневоднення.

 

Що робити: Основні складові розвантажувальних днів в подібному випадку - кисломолочні продукти, квашена капуста, цитрусові, вівсянка на воді або відварене м'ясо птиці. Ці інгредієнти допомагають вивести з організму токсичні речовини, а також заспокоїти подразнений шлунок і кишківник, нормалізуючи травлення.

Харчова інтоксикація, як правило, супроводжуються неприємними симптомами у вигляді болів у животі, нудоти, блювоти, діареї, ознобу і незначного підвищення температури. Потрібно обов’язково звернутися до лікаря.

 

Що робити: необхідно вживання великої кількості рідини (2-2,5 л). Допускається також неміцний чай без цукру, узвар, мінеральна вода без газу.

 

Протипоказання

  1. Індивідуальна погана переносимість "голодних днів": різкі болі в животі, запаморочення, нудота, непритомність, знижений тиск, порушення сну та інші симптоми.
  2. Недостатня маса тіла і ознаки виснаження.
  3. Цукровий діабет 1-го типу.
  4. Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.
  5. Вагітність і період годування груддю.

 

 

http://ivanofrankivsk.oxford-med.com.ua/viddilennya/gastroenterologiya/

Лікар-гастроентеролог медичного центру «Оксфорд Медікал»,

Член ВТО « Української гастроентерологічної Асоціації»

Курилець Алла Анатоліївна


04.05.2016 1909 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

668
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1934 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1133 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

554
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6903 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11395 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

335

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1082

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1116

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1110
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

61
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

285
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1084
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

754
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2949
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4442
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18441
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

61
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

323
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

353
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

664