Розшифровка загального аналізу крові

Кров – одна з найважливіших субстанцій людського організму, оскільки вона збагачує його киснем, складається з плазми і зважених в ній клітин.

Клінічний склад крові здорової людини досить постійний, тому різні зміни в цьому складі мають важливе діагностичне значення.

Склад крові людини може змінюватись протягом дня під впливом багатьох чинників: їжі, стресу і роботи. Для того, щоб уникнути їх впливу при повторній здачі аналізів, важливо слідувати одним і тим же умовам.

Загальний аналіз крові є одним з найбільш поширених методів лабораторного дослідження. Даний аналіз надає комплексну діагностику стану пацієнта і дозволяє виявити те чи інше захворювання на ранніх стадіях.

Навряд чи знайдеться хтось, хто ще жодного разу не здавав кров з пальця на аналізи. Загальний аналіз крові беруть практично при будь-якому захворюванні.

Так в чому ж його діагностична цінність і які діагнози він може підказати?

Найчастіше загальний аналіз крові призначають, щоб зрозуміти, чи є в організмі запалення і ознаки інфекції, і якщо так, то якого походження — вірусного, бактеріального або іншого.

Також загальний аналіз крові може допомогти встановити анемію-недокрів’я. І якщо в крові є її ознаки — призначають додаткові аналізи, щоб встановити причини.

Ще загальний аналіз крові призначають, якщо є підозра на онкологічний процес, коли є ряд насторожують симптомів і потрібні зачіпки. В цьому випадку кров може побічно підказати, в якому напрямку рухатися далі.

Спробуємо розібратись із нормами та даними для розшифровки загального аналізу.

Що таке гемоглобін (Hb)

Гемоглобін це – кров’яний пігмент еритроцитів, що переносить кисень.
Норма вмісту гемоглобіну: у жінок – 120-140 г/л, у чоловіків – 130-160 г/л.
Кількість гемоглобіну підвищується при поліцитемії (хвороба кісткового мозку), після значних фізичних навантажень, при зневодненні, кількість гемоглобіну знижується при анемії.

Що таке еритроцити (Er)

Високоспеціалізовані клітини, функцією який є транспортування кисню з легень до тканин тіла. При різноманітних захворюваннях крові можлива зміна кольору еритроцитів, їх розмірів, кількості, а також форми.

Еритроцити це – червоні кров’яні тільця, які містять гемоглобін.
Норма вмісту еритроцитів в 1л., у жінок – 3,9-4,7 х10 в 12 ступені, у чоловіків – 4,0-5,0 х10 в 12 ступені.
Кількість еритроцитів підвищується при поліцитемії і зневодненні.
Кількість еритроцитів знижується при анемії.

Що таке лейкоцити (WВС)

Лейкоцити це – білі кров’яні тільця, які захищають організм від чужорідних речовин і мікробів (імунітет).
Норма лейкоцитів у дорослих: 4,0-9,0 х10 в 9 ступені. Чим молодша дитина, тим кількість лейкоцитів в організмі більша.

Підвищується кількість лейкоцитів при запаленнях, інфекціях, після гострої кровотечі, при алергіях.
Знижується кількість лейкоцитів при деяких інфекційних захворюваннях (грип, кір, краснуха і т.д.), а також при деяких хворобах кісткового мозку, апластичної анемії і при генетичних аномаліях

Що таке нейтрофіли NEUT% (NE%)

Нейтрофіли це – група специфічних лейкоцитів, які відповідають переважно за боротьбу з бактеріальною інфекцією. Зазвичай вони діляться на мієлоцити (наймолодші), метамієлоцити, паличкоядерні і сегментно-ядерні (найзріліші). Як правило, аналізу піддаються останні два, оскільки рівень перших двох вкрай рідко змінюється (в основному при лейкозі). Оцінюють палички та сегменти.

У дорослих людей норма паличкоядерних нейтрофілів становить – 1,6%, сегментно-ядерних – 47-72%.
Підвищуєтьсякількість нейтрофілів при бактерійних, грибкових, паразитарних інфекціях, запаленнях, інтоксикаціях, нирковій та печінковій недостатності, злоякісних пухлинах, психоемоційному збудженні.
Знижується кількість нейтрофілів при деяких інфекціях (вірусних, хронічні, складні, особливо у людей у ​​віці), при хворобах кісткового мозку, генетичних порушеннях імунітету.

Що таке еозинофіли (EO%)

Еозинофіли це – клітини крові, які відповідають за боротьбу з паразитами і алергією.
У дорослої людини норма становить 0,5-5%.
Кількість еозинофілів підвищується при алергіях, глистах, мієлолейкозі, злоякісних пухлинах.
Знижується клькість еозинофілів під час гнійних інфекцій, після пологів і операцій.

Що таке базофіли (BA%)

Базофіли – відповідають за виділення гістаміну – один з гормонів алергії. Норма вмісту у дорослих 0-1%.
Підвищується кількість базофілів при алергії, при зниженні функцій щитоподібної залози і при хронічних синуситах.
Знижується кількість базофілів під час вагітності, овуляції, при стресах, гострих інфекціях, при зниженні роботи функцій щитовидної залози.

Що таке лімфоцити (LY%)

Лімфоцити це – різновид лейкоцитів, які борються з вірусними інфекціями. Лімфоцити знищують чужорідні тіла, а також змінені власні клітини, виділяють у кров антитіла (імуноглобуліни). Норма вмісту лімфоцитів у дорослої людини 18-40%.

Кількість лімфоцитів підвищується при лімфолейкозі і вірусних інфекціях.
Знижується кількість лімфоцитів під час гострих не вірусних інфекціях, хворобах кісткового мозку, при системному червоному вовчаку, імунодефіцитах.

Що таке моноцити MON% (MO%) (monocyte)

Моноцити це – різновид лейкоцитів, які проникають в тканини. Вони остаточно знищують чужорідні клітини і білки, борються із запальними явищами, прибирають зруйновані тканини. Норма вмісту у дорослих 3-11%.
Підвищується кількість моноцитів при вірусних, грибкових, протозойних інфекціях, при туберкульозі, сифілісі, лейкозі, саркоїдозі, ревматоїдному артриті, системному червоному вовчаку, вузликовому періартритові.
Знижується кількість моноцитів при хворобах кісткового мозку.

Що таке ШОЕ

ШОЕ це – швидкість осідання еритроцитів. ШОЕ – говорить про якість і властивості плазми.
Норма ШОЕ для дорослих 2-15 мм/г.
ШОЕ підвищується при інфекціях, пухлинах, анемії, запаленнях, вагітності.

Що таке тромбоцити

Тромбоцити це – клітини, які відповідають за згортання крові. Норма тромбоцитів для дорослого 180-320х10 в 9 ступені.
Підвищується кількість тромбоцитів при поліцитемії, лейкозі, запаленнях
Знижується кількість тромбоцитів при хворобах кісткового мозку, системний червоний вовчак, гемолітичної анемії.

Слід наголосити, що для проведення процедури «здачі» крові для аналізу її необхідно готовитись.

Для виключення факторів, які можуть впливати на результати дослідження, необхідно дотримуватися наступних правил підготовки:

  • важливою умовою для лабораторних досліджень є здача крові натщесерце — 6 -12 годинний період голодування;
  • у день дослідження допустимо вживання невеликої кількості води;
  • за 6 - 12 годин до дослідження слід виключити приймання алкоголю, куріння, прийом їжі, обмежити фізичну активність;
  • виключити прийом ліків, якщо відмінити прийом ліків неможливо, необхідно проінформувати про це лабораторію.

Результати аналізів здорової дитини і здорового дорослого будуть різні.

Зокрема:

  • у дітей до 5 років за норму вважається рівень лімфоцитів в 45-65%, а у дорослих такий показник вказує на вірусну інфекцію;
  • у новонароджених рівень гемоглобіну може досягати 230 г/л, і це є абсолютно нормальним показником, тоді як у дорослих гемоглобін в нормі знаходиться в межах 110-150 г/л.

Для зручності всі вищенаведені показники наведено у таблиці:


02.12.2022 816318 7
Коментарі (7)

Юля Заболотна 2014.11.09, 17:18
Єдиний сайт на якому правильно вказана норма показників. Дякую
Ярослав Литвинченко 2014.11.20, 22:40
Дякую. Все просто і зрозуміло.
Юрий Колесник 2016.06.15, 01:08
Дякую за добру розшифровкую
Lady in red 2013.06.11, 11:18
Лаконічна і корисна інформація! дякую:))
Zajchik Zoya 2018.02.06, 19:22

Thanks

Fucking niga 2020.03.25, 12:28

"Це" пишеться перед тире!!!

Надія 2020.11.09, 14:45

 Величезна вдячність за розшифровку!!! Толково,чітко.Але закралась механічна помилка щодо норми паличкоядерних. Чи не так?

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1897
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1829
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1826
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5380 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2124 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1486

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

696

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

751

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

944

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

981
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1729
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3647
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10219
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26096
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10149 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7685
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

870
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1371
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

354
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1249
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

847
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1050