Рік тому в Івано-Франківську вперше у Західній Україні почали офіційно народжувати у воді


В Івано-Франківському міському клінічному пологовому будинку рік тому вперше в Західній Україні запроваджено пологи в джакузі. Щоправда, перебувають у воді жінки, які ось-ось мають стати матерями, лише у найбільш болісний період перейм.

 

Саме ж народження нової людини на світ відбувається у спеціальному кріслі-трансформері. Але вода, запевняють медики, допомагає максимально зменшити жінкам біль, розслабляє фізіологічно та психологічно. Тут не лише стандартне крісло, яке на більшість жінок, спрваляє не найкраще враження, але й низенький стілець, великий м’яч та, власне, саме білосніжне джакузі.

 

«Ось тут, — каже завідувачка родильним відділенням Тамара Моцюк, яка допомогла з’явитися на світ сотням дівчаток та хлоп’ят. — Наші жіночки можуть добре розслабитися, адже п ологи – це фізіологічний процес, який повинен протікати максимально природно. Тоді вони будуть легкими і безболісними. Цього прагнемо й ми, лікарі, і сама жінка».

 

Міський пологовий будинок є «лікарнею доброзичливого ставлення до дитини», Є на це і відповідний сертифікат міжнародного зразка. Ось і новацію таку тут впровадили. Аби лише побільше маленьких українцв у цей світ приходило! Спокійно і легко. Місця для встановлення джакузі в родзалі було достатньо. Головний лікар пологового Михайло Прудніков одразу взявся до справи. Привіз та встановив велику білу ванну. Поруч із ємністю для води — бойлер. Водичка у ній нехлорована й добре очищена. Підігріта до температури 34-37 градусів. За бажанням жінки температуру води можна змінювати. Сама ємність дезинфікована. Найболючішим періодом для майбутньої матусі є тоді, коли відкривається шийка матки. Це можи тривати від двох до вісімнадцяти (!) годин. Тоді молодичка й залізає в джакузі. Вона може перебувати тут протягом години-півтори. Це дозволяє жінці зменшити біль, знайти найбільш оптимальне положення: вигідно сісти, напівлягти на спину чи на бік. Так частково розслабляються м’язи. Потім може вийти, обтертися рушником, походити, попити води, сісти на м’яч, сходити у туалет, піти на огляд, аби медики бачили, чи ще не час приймати дитинку, пишуть Вікна.

 

Разом із жінками можуть перебувати їхні чоловіки, матері, сестри, подружки, адже в медзакладі вже давно практикують сімейні та партнерські пологи. Вони або медичні працівники й допомагають зайти у воду жіночкам. Адже такі звичні для кожного з нас кілька кроків у джакузі у цей період для молодичок дуже важкі. Щоправда, використовувати джакузі можуть не всі. «У тих жінок, в яких є певні перенатальні патології, кому стимулюють пологи, у кого вони передчасні, — мовить Тамара Моцюк, — перебувати у джакузі не дозволяють. –Такі ж застереження й для тих, у кого вагітність була із ускладеннями. Проте коли пологи фізіологічно нормальні, то лікарі лише «за». Пірнути у водичку, аби хоча би на мить полегшити біль можуть і ті, хто народжує вперше, й ті, хто прийшов у пологовий вдруге чи втретє».

 

Пологи у воді у світі практикуються давно. Для цього є навіть спеціальні басейни, і акушерки та лікарі також перебувають із рожаницею у воді. Наразі в Україні народжують за допомогою джакузі у Києві та Черкасах. Новацію в Івано-Франківську, яка, до речі, є цілком безкоштовною, вже використали кілька десятків щасливих матусь, які народили здорових дівчаток та п’ятеро хлопчиків. Детальну інформацію про новинку вагітним надають лікарі жіночих консультацій, де вони знаходиться на обліку, або лікарі пологового відділення. А щоденно у пологовому будинку обласного центру Прикарпаття народжується до десяти малят.


20.10.2012 2186 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

561
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1744 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1088 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

523
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6870 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11323 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

300

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1030

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1076
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

238
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1045
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

811
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

677
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2907
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4408
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18403
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

257
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

324
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

633
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

735