Рига: "балтійський Львів" зі слідами Штірліца й Шерлока

 

Попри те що Рига – найбільше місто країн Балтії, з туристичної точки зору вона може здатися найменшою з трьох балтійських столиць. Старий центр тут досить компактний, але при цьому дуже колоритний, затишний і цікавий, тож гуляти цими вимощеними бруківкою вузькими вуличками – саме задоволення

За бажання оббігти головні пам’ятки столиці Латвії можна, мабуть, і за годину-дві. Це, до речі, відповідь на запитання багатьох мандрівників, які подорожують транзитом через Ригу до інших країн.

Ризький міжнародний аеропорт – базовий для авіакомпанії Air Baltic. Звідти латвійський національний (і при цьому майже лоукостовий) авіаперевізник літає і до Києва, й до Парижа, Амстердама, Берліна, Брюсселя, Стокгольма, багатьох інших провідних напрямків Європи й не тільки. І часто саме транзитний квиток на Air Baltic через Ригу – один із найдешевших способів добратися до цих міст із Києва.

Обираючи такий шлях, пасажири часто замислюються над тим, чи варто виїздити з аеропорту в місто, якщо час очікування між двома літаками становить 5-6 годин. Відповідаємо: варто (звісно, якщо маєте шенгенську візу, адже через Ригу можна летіти й, скажімо, в безвізові Стамбул чи Москву).

null

null

З аеропорту до центру міста ходять звичайні міські автобуси та маршрутки, а шлях займає всього лише близько півгодини.

Хоча, звісно, значно приємніше побродити Ригою без поспіху, приділивши увагу не лише старому центру, повністю занесеному до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а й іншим історичним районам.

null

Як колись слушно зауважила відома українська блогерка і мандрівниця Лана Світанкова, "Рига - це як Львів, але з морем за 20 хвилин електричкою і широкою річкою. Такі ж вузькі бруковані вулички, такі ж численні шпилі, церкви, старі гарні будинки з високими стелями, вуличні кав’ярні, широкі підвіконня і незвичайні вікна й двері, таке ж бажання загубитися і не знайти дороги додому".

Хіба що російська мова в Ризі лунає, мабуть, таки частіше, ніж у Львові… і частіше за латвійську. Зате туристів, особливо пізньої осені та ранньої весни, у столиці Латвії менше, ніж у центрі Галичини. Ну або, принаймні, таке складається враження.

null

Заснували Ригу німецькі воїни-хрестоносці, які 1201 року звели на річці Даугава фортецю й заснували Лівонський орден. Через 81 рік місто вступило в Ганзейську спілку, яка об’єднувала головні торговельні міста на Балтійському та Північному морях. Це неабияк посприяло економічному розвитку Риги.

null

null

Та попри таку давню історію, пам’яток із періоду до XVII сторіччя в столиці Латвії досить мало – кілька церков та будинків Старого міста й фрагменти міських стін із єдиною з більше двох десятків веж, яка достояла до наших днів – Пороховою.

null

Зате прекрасних будинків XVII сторіччя, навпаки, досить багато. Серед них і один із головних туристичних об’єктів Старої Риги – будинок Чорноголових із прекрасним фасадом. Щоправда, це вже фактично копія - під час Другої світової війни, 1941 року, дім був повністю зруйнований, і лише наприкінці 1990-х його повністю відбудували.

null

Це стосується майже всіх будівель Ратушної площі, яка є серцем Старого міста. Нині ратуша, будинок Швабе, статуя лицаря Роланда стоять тут, ніби й не було воєнних лихоліть. 

null

null

Тішать око також багатоповерхові купецькі будинки з гострими дахами й барокові будівлі, як дім Рейтерна.

Наприкінці ХІХ сторіччя Рига пережила будівельний бум, й донині - як в історичному центрі, так і поза ним - збереглося чимало споруд того часу. Серед них – зведені в неготичному стилі будинки Великої та Малої купецьких гільдій, Будинок із чорними котами, названий так завдяки відповідним скульптурам на даху, тощо.

До речі, гуляючи Старою Ригою, не забувайте задирати голову – на дахах часто можна побачити цікаві статуї та прикраси. Адже більшість будинків кінця ХІХ – початку ХХ сторіч збудовані в особливому стилі "ризький модерн", із вигадливою ліпниною й іншим оздобленням фасадів.

null

Між іншим, саме з вікна одного з тутешніх будинків викинувся професор Плейшнер, проваливши явку на Квітковій вулиці в "Сімнадцятьох миттєвостях весни". Насправді вікно у "швейцарському Берні" знімали на непарній стороні ризькій вулиці Яуніела. А на парній радянські кінематографісти оселили Шерлока Холмса й доктора Ватсона, "перейменувавши" її в лондонську Бейкер-стріт.

У Ризі є й інші локації з фільму про Штірліца: "церква пастора Шлага" зовні - це насправді лютеранська церква Хреста на вулиці Ропажу, 120. А інтер’єр храму з органом режисер Тетяна Ліознова знімала в Ризькій євангельсько-лютеранській церкві св. Павла, вул. А. Деглава, 1.

Символ Старого міста – Домський собор, закладений 1211 року, славиться одним із найбільших і найчистіших за звучанням у Європі органів. До речі, поруч на Домській площі розташовані найкращі ризькі кафе під відкритим небом.

null

Якщо матимете час, обов’язково підніміться на оглядовий майданчик на даху церкви святого Петра, звідки відкривається чудовий вид на Ригу. Шпиль цієї церкви – найвищий у місті – 123,5 метра заввишки. На ньому сидить іще один ризький символ: бляшаний півень.

Кафедральний собор святого Якова 1225 року досить простий і зовні, й усередині, але має свою легенду. Його дзвін нібито сам дзвонив щоразу, коли поряд проходила невірна чоловікові дружина. А оскільки Рига завжди була великим морським портом, то калатало  безперервно. Зрештою городянам це набридло, і дзвін зняли.

А православний кафедральний собор Різдва Христового, зведений у невізантійському стилі, на час свого відкриття 1884 року був найдорожчою будівлею Риги.

Не забудьте відвідати Ризький центральний ринок – один із найстаріших і найбільших у Європі. Тут не лише можна придбати все, що душі заманеться, від найрізноманітніших продуктів і квітів до сувенірів та одягу, а й помилуватися цікавою архітектурою. П’ять величезних павільйонів ринку розташовані в ангарах, які колись призначалися для зберігання дирижаблів.

null

null

І, звісно, не можна не відзначити (й тим більше не помітити) Ризький замок. Зведений 1330 року для керівництва Лівонського ордену, після відновлення Латвією незалежності 1991 року він став резиденцією президента. 

null

А в центрі Риги, на головній вулиці Брівібас (Свободи) стоїть головний монумент міста – пам’ятник Свободи, увінчаний фігурою дівчини з трьома зірками у піднятих угору руках. Збудований 1935 року на гроші городян за проектом визначного латвійського скульптора Карліса Зале, він дивом зберігся упродовж усього періоду радянської окупації Латвії. Хоча рижани й жартували, що це не Свобода, а "агент російської турфірми" – покладання квітів до пам’ятника гарантувало безплатну поїздку в Сибір.

 

ЕСПРЕСО
Фото Liveriga.com, Wikimedia


27.01.2016 2619 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1902
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1831
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1828
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5384 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2126 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1487

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

699

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

752

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

947

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

982
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1732
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3648
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10220
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26099
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10150 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7687
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

871
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1372
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

357
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1251
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

848
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1052